Direct naar artikelinhoud
nieuws

Huizenprijzen bijna op recordniveau, in maart ruim 5 procent hoger dan jaar geleden

De huizenprijzen waren in maart ruim 5 procent hoger dan een jaar geleden. De doorsnee verkoopprijs ligt nog maar net onder de piek in juli 2022. De Volkskrant zet de cijfers op een rij.

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt zich in uw regio?Beeld Sophia Twigt

De verkoopprijzen van bestaande koopwoningen lagen in maart 5,4 procent hoger dan een jaar eerder en 0,7 procent hoger dan in februari. Tussen juli 2022 en juni 2023 daalden de huizenprijzen, sindsdien zijn de prijzen weer gestegen. De prijzen liggen nu nog slechts 0,2 procent onder de piek van medio 2022. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

De huizenkoper liet zich niet door de prijsstijging weerhouden. In maart zijn ruim 16 duizend woningen van eigenaar gewisseld, dat is bijna 5 procent meer dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) meldde eerder al een prijsstijging van 9,1 procent in het eerste kwartaal van 2024. De NVM-gegevens gaan alleen over door NVM-makelaars verkochte huizen, maar zijn wel actueler. Het CBS en het Kadaster verwerken de prijzen als de koopovereenkomst is geregistreerd, enkele maanden na de daadwerkelijke verkoop.

Landelijke ontwikkelingen

Voor de gemiddelde koopwoning werd in 2016 minder dan 250 duizend euro betaald. Sindsdien zijn de prijzen flink opgelopen, met tot nu toe een piek in de zomer vorig jaar, toen het gemiddelde huis voor bijna 450 duizend euro werd verkocht. De doorsnee verkoopprijs was in het eerste kwartaal van 2024 wel iets lager dan in het kwartaal daarvoor, en daalde van 434 duizend euro naar 432 duizend euro. In het eerste kwartaal van het jaar liggen de verkoopprijzen vaker iets lager dan in de maanden daarvoor.

Regionale trends

De gemiddelde verkoopprijs kan per regio enorm verschillen. De meest actuele cijfers over de huizen worden gepubliceerd door de NVM. Zij stelt elk kwartaal een overzicht samen van alle woningen waarvoor een verkoopovereenkomst is gesloten, met medewerking van een NVM-makelaar.

Over de auteur
Serena Frijters is datajournalist voor de Volkskrant. Ze analyseert en schrijft over het nieuws in cijfers. Ook maakt ze datavisualisaties.

Hieronder ziet u per regio de gemiddelde verkoopprijs in het laatste kwartaal en hoeveel dit verschilt van dezelfde periode vorig jaar.

De grootste stijgers en dalers

Waar stegen de prijzen het meest? Waar is de prijs van een huis het hoogst? En in welke regio’s daalt de woningprijs nog? Hieronder vindt u de duurste en goedkoopste regio’s van Nederland voor huizenkopers.

Hieronder ziet u waar het afgelopen jaar de prijzen het meest of juist het minst gestegen zijn.

Gemeenten

In drie Nederlandse gemeenten werd vorig jaar voor een koopwoning gemiddeld ruim een miljoen betaald: Bloemendaal, Blaricum en het Noord-Hollandse Laren. Daartegenover staan Pekela, Kerkrade en Heerlen, de enige drie Nederlandse gemeenten waar de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning in 2023 onder de 2,5 ton lag.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Hieronder kunt u zien voor hoeveel geld een gemiddeld huis in uw gemeente werd verkocht in 2023.

Van de tien gemeenten met de hoogste gemiddelde transactieprijs liggen er acht in Noord-Holland. De laagste verkoopprijzen komen voor in Groningen (vijf van de tien gemeenten met de laagste prijzen) en Limburg (vier gemeenten). In de gemeente Pekela, waar in 2022 ook al de verkoopprijzen het laagst waren, is de gemiddelde prijs in een jaar tijd gedaald van 231 duizend euro naar 216 duizend euro.