Rivierengebied

Bioloog Bart waarschuwt: 'De tijgermug komt eraan'

Een opgezette tijgermug in Naturalis in Leiden.
Een opgezette tijgermug in Naturalis in Leiden. © ANP
DODEWAARD - Het is nog maar februari, en toch zijn er alweer muggen. Hoge temperaturen en veel regen spelen de muggen, zoals de tijgermug, in de kaart, weten biologen. En dat kan leiden tot infecties en ziektes.
Het is niet zo dat we nu al massaal lek worden geprikt, zegt bioloog en muggenexpert Bart Knols, maar door de zachtere winters komen de vrouwtjes eerder uit hun winterslaap en worden ze ook eerder actiever.
Dat we nu nog geen bulten krijgen en jeuk, komt doordat de muggen nog niet zijn volgroeid. Het water waarin de muggeneitjes uitkomen is nog veel te koud. Knols: "De ontwikkeling van larve tot mug duurt daardoor wel even."
Maar dat is ook eigenlijk het enige goede nieuws. Hij waarschuwt voor de gevolgen van klimaatverandering. De Dodewaardse bioloog woont tegenwoordig de helft van de tijd in Frankrijk en de tijgermug is inmiddels in de meeste provincies waargenomen.

'Dit gaat heel vervelend worden'

"De tijgermug is nu bij de Frans-Belgische grens. Die houd je niet meer buiten de deur. En potentieel gevaarlijke ziektes vanwege het ontbreken van goede medicatie en vaccins ook niet."
Hij doelt onder meer op dengue (of knokkelkoorts), een infectieziekte die door tijgermuggen wordt overgedragen. Knols: "Tijgermuggen steken overdag en dat gaat heel vervelend worden." Want een klein deel van infecties door de tijgermug kan levensbedreigend zijn voor hen die niet worden behandeld.

Zikakoorts

Ook zikakoorts wordt door de tijgermug veroorzaakt. Zikakoorts is doorgaans een milde ziekte, maar kan bij zwangere vrouwen leiden tot problemen met de foetus. Baby's lopen de kans op een kleine schedelomvang met grote gevolgen voor de verdere ontwikkeling van het kind.

Andere plaag in aantocht

Een andere plaag die op ons afkomt, zegt de muggenexpert, is lyme. "In Frankrijk, maar ook in Nederland uiteraard, kennen we long-lyme, zoals je ook long-covid hebt. Mensen kunnen jarenlang last hebben van een tekenbeet, waarvan de teek dus de lymebacterie bij zich heeft."
De bioloog concludeert: "De gevolgen kunnen desastreus zijn, zieke patiënten kunnen dan helemaal niets meer."