Samsung verkocht vorig jaar 1 miljoen oled-tv's, verwacht komend jaar stijging

Samsung Electronics heeft vorig jaar 1,01 miljoen oled-televisies verkocht. De fabrikant verwacht dat zijn marktaandeel in de sector voor oled-tv's, dat nu goed is voor bijna 23 procent, in 2024 'sterk zal stijgen'.

De fabrikant baseert zich op data van marktonderzoeksbureau Omdia. Daaruit blijkt ook dat Samsung in 2023 een marktaandeel van 30,1 procent heeft bereikt in de wereldwijde tv-markt. De fabrikant schrijft verder dat het vorig jaar 8,31 miljoen qled-tv's heeft verkocht. Sinds de introductie van deze lcd-televisies met quantumdots in 2017 zijn er in totaal meer dan 40 miljoen van verkocht.

Ook op het gebied van grote tv's had Samsung volgens de cijfers een groot aandeel in 2023. Zo lag het marktaandeel voor 75"-tv's en grotere modellen vorig jaar op 33,9 procent. Als het gaat om tv's groter dan 90 inch gaat het om een marktaandeel van 30,4 procent. In de premiumtelevisiemarkt, met tv's met een prijs vanaf 2500 dollar, had Samsung in 2023 een marktaandeel van 60,5 procent. Dat is aanzienlijk meer dan de 48,6 procent in 2022.

Door Sabine Schults

Redacteur

19-02-2024 • 16:43

62 Linkedin Whatsapp

Reacties (62)

62
59
13
1
0
36
Wijzig sortering
Maakt Samsung in zijn OLED-tv's gebruik van de schermen van LG? Dat herinner ik me van "vroeger". Lijkt me ook goede business voor LG dan!
Samsung maakt sinds twee jaar eigen QD-OLED schermen, dit begon bij de S95B en nu de S90C en S95C. Samsung levert nu ook OLED schermen aan het topmodel van Sony, de A95K en A95L, maar die tv's zijn fors duurder.

De schermen gaan de concurrentie aan met de C3 en G3 van LG, met de QD techniek en de fellere kleuren is het een goed alternatief op de traditionele OLED's van LG.

Eerste generatie Samsung OLED had wat kinderziektes, tweede generatie is stukken beter. LG heeft nu nog de meest "volwassen" techniek, maar Samsung is fors aan het uitbreiden zoals benoemd in dit artikel.
Deels wel volgens mij, zie https://www.reuters.com/t...-elec-sources-2023-05-16/
South Korea's LG Display Co Ltd will start supplying high-end TV panels to Samsung Electronic Co Ltd from as early as this quarter, three sources said, in a deal that would help the loss-making flat-screen maker turn profitable.

LG Display aims to supply 2 million units next year and boost shipments to 3 million and 5 million units in subsequent years, two sources with direct knowledge of the matter said. Initial supplies to Samsung would likely be 77-inch and 83-inch white OLED (WOLED) TV panels.
Maar zelf maken ze blijkbaar ook OLED-panels:
Today we’ve got some information about Samsung Display’s 3rd generation of QD-OLED panels for 2024 which they showcased at CES in Las Vegas during January, and which they kindly took us through recently. We’ll explain the developments, changes and improvements that have been made, and look at what new panels we can expect to see launched this year for display manufacturers to make use of.

Remember this is Samsung Display, the panel manufacturer who are producing the actual QD-OLED panels used by various display manufacturers in the monitor and TV space including Dell, MSI, Samsung Electronics and others.
Zie https://tftcentral.co.uk/...4-panels-and-improvements

Het laatste artikel is nieuwer (2024) dan het eerste (2023), dus wellicht is de deal met LG niet meer van toepassing? Of ze nemen zowel bij LG af, als gebruik van eigen produktie, dat kan ook uiteraard.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 19 februari 2024 16:59]

Wat hierachter zit is dat de vraag naar OLED-televisies sneller groeit dan Samsung zijn eigen QD-OLED kan opschalen. LG kan tien miljoen panelen per jaar produceren, Samsung iets in de orde van een miljoen. Wat ook meespeelt is dat LCD-panelen alleen nog in China gemaakt worden en hoe meer luxe televisies je op basis van Chinese LCD-panelen maakt, hoe sterker de Chinese fabrikanten Hisense, en TCL zullen worden.

Met deze zet deelt Samsung juist een enorme vuistslag uit aan de Chinese fabrikanten, vanwege het marktaandeel van Samsung zitten die nu opeens met enorme overproductie. Waarschijnlijk hebben de Chinese fabrikanten pas eigen OLED-panelen in 2025 en die moeten ze daarna nog opschalen, dus voorlopig is de marktpositie van de Koreaanse fabrikanten zeer sterk.
Alle TV makers met een groot OLED paneel maken gebruik van panels van LG Display, niet (meer) gerelateerd aan LG Electronics. Het heeft allemaal te maken met de afmeting van de panels. LG Display heeft de fabriek(en) om hoge kwaliteit OLEDs te produceren voor een gunstige prijs. Je hebt wel meer OLED fabrikanten, bijvoorbeeld voor mobiele telefoons waar Samsung wel zijn eigen panelen maakt. Maar voor TV's, dat zijn allemaal LG Display OLED panels. Sony, Philips, LG (Electronics), Samsung enz.

QD-OLED is volgens mij wel een nieuwe type OLED paneel waarbij het net iets anders werkt dan de OLED panelen van LG Display. Dat werd op de CES van 2022 door Samsung getoond. TCL is ook bezig met een nieuwe techniek las ik ergens.

LG Electronics waar jij op doelt maakt dus geen goeie business, dat is LG Display ;)
Huh? Samsung maakt wel degelijk zelf OLED panelen voor TVs. Hoe het met monitors zit weet ik niet, maar sinds Samsung weer OLED TVs heeft, zijn het panelen van hun zelf. De QD OLED panelen.
Daar heb je wel gelijk in, de QD-OLED is wel een paneel van Samsung. Sinds vorig jaar zijn ze echter ook begonnen met het gebruik van LG Display panelen.
Dat valt op zich wel mee ze hebben nog 35% van de aandelen:
https://www.marketscreene...LAY-CO-LTD-13417/company/
Meerdere tv merken gebruiken verschillende OLED paneel leveranciers, zelfs binnen dezelfde serie. Dat heeft met name ook met eventuele eigen productie en formaat te maken. Zo zie je dat de kleinste maten <48inch en grotere maten >75, vaak ander type paneel hebben. Dus geld vaak ook voor led /lcd schermen.

Let dus bij tv goed op technische specificaties binnen een serie en de uitzonderingenlijst met maten en paneel type.
Een review van de 55 kan daardoor heel anders uitpakken dan voor de 42 of 75, omdat er domweg een ander paneel is gebruikt.
Hmm. Ik heb een QLED QN90 van Samsung maar vind het OS niet geweldig. Traag in het algemeen maar vooral bij schakelen naar een andere bron (PS5, PS3).
Is dit bij de OLEDs anders? Anders overweeg ik een LG.
Tizen of WebOs is inderdaad een wereld van verschil. Ik heb het opgelost met een Chromecast 4K en draai alle apps op dat ding, inclusief de TV app van Delta. Gebruik nog maar 1 afstandsbediening, die van de Chromecast dus. Ideaal. Via een Ali-verloopje hangt die Chromecast via de USB-C aan een netwerkkabel ipv via wifi, dus bufferen enzo heb ik ook geen enkel probleem meer mee.
Kan je dat ali verloopje posten? Lijkt me idd handig
Tuurlijk:

Ik heb deze besteld, 2-pack. De andere hangt aan de laptop :)
https://nl.aliexpress.com...8dc2856c6d210f56546423bf4
de meeste chipsets, zeker die van arm gebaseerde sticks en dus ook chipsets in tv's ondersteunen 100mbt niet gb, je ziet nu wel wifi 6 op de nodige tv's dat zou al beter moeten zijn dan 100mb maar gb ethernet nee
Dit verloopje steek ik dan ook op mijn Chromecast 4K; die trekt prima gbit op mijn lokale netwerk als ik met Kodi een BluRay iso open. Mijn TV is volledig van internet afgekoppeld, zou niet weten waarom die nog online moet zijn
hmm, ik heb kodi draaien op een firestick 4kmax met wifi 6, nu weet ik dat de usb poort van mijn versie geen gb snelheden zal aankunnen zal de nieuwe is bekijken die heeft ook wat meer opslag
Zijn gewoon simpele usb-c naar netwerk adapter dongletjes, die je voor 10, 15 euro ook op amazon e.d. vindt, zoals een TP-Link UE300C.
NeeF want daar kan je USB-C lader niet bij, dus die TP-Link heb je niks aan :) Je hebt er een nodig waar je ook terug voeding op kan prikken :)
Goed punt, even niet over na gedacht.
Gewoon ter info (de ali oplossing zal wel goedkoper geweest zijn)
maar je kan bij google een voedingsadapter krijgen met ingebouwde LAN aansluiting.
(kost 19.99 is te bestellen via de play store, geen transportkosten binnen de 24 uur geleverd)

aangezien bij mij ook NIETS wifi mag (op de smartphone's na :) ) draaien mijn vrouw haar twee chromecasts via LAN zoals het hoort :)
(ik gebruik een RaPi 4B voor alles natuurlijk, want ben een tweaker :) ) , mijn vrouw zit op een chromecast om van het gezaag af te zijn als er weer eens even moet gewacht worden op een update van een addon voor ze weer TV kan kijken :)
Traag is subjectief, maar dankzij de wet koop op afstand kan je het wel uitproberen. Als de nieuwe tv dit probleem ook heeft, kan je het terugsturen.
Over de WKA, geldt die ook nog als er na twee maanden ineens reclame in TV menu verschijnt?
Ik ben geen jurist en dit is sowieso een vervelende ontwikkeling. Maar het punt van OP ging over snel wisselen tussen bronnen.
Ik ben met je eens dat het Samsung OS wel wat beter zou kunnen, zelf ook een QLED tv dus hoe het met OLED zit weet ik niet.

Zelf zou ik dan eerder naar een wat meer premium merk zoals Sony neigen ipv LG (maar misschien is het OS van LG wel prima)

Ik ben nu nog voor QLED gegaan omdat ik een vrij lichte woonkamer heb, en de heldere OLED schermen waren mij nog wat te duur.
Ik weet niet hoe traag, traag is. Echter ben ik altijd nog zeer tevreden met mijn LG CX. Ik schakel geregeld tussen de hdmi porten, pc, switch, shield pro, kpn tv ontvanger. Ik zou niet zeggen dat het traag is het voelt redelijk instant aan. Ook HDR/Dolby vision kickt meteen in etc

Verder gebruik ik in het meeste gevallen de build in apps van de tv en vind het prima werken, nooit lag of althans merkbare lag gehad etc.

Ik heb een keer de samsung q nog wat tv van mijn zwager geprobeerd in te stellen en werd helemaal gek van het schreeuwerige "gaming" ui van hen... op dat moment was ik blij dat ik geen samsung had gekocht. want de enige reden destijds was enkel vanwege het Oled display
Ik heb een NEO Qled en vind de OS net goed van samsung, we hebben er ons een normale led bij gekocht voor in de slaapkamer, daar merk ik dat het wel wat trager is maar vind Tizen van samsung een van de betere systemen samen met Google Tv.

Als men PS5 aan gaat samen met de tv gaat de TV direct naar het PS5 beeld met de keuze voor andere apps of aansluiting nog even zichtbaar blijft, sluit je een laptop aan gaat die het beeld direct aanpassen voor de PC, je kan je PS5 met je Tv bakje bedienen in de Playstation menu.
Traag met wat heb de eerste generatie oled tv. Van Samsung en het is razend snel.
Ik weet niet hoe dit tegenwoordig bij andere merken is, maar LG heeft altijd zo'n "air mouse" afstandsbediening. Dat alleen al is heel fijn.
Wij hebben recent een S95B 55" gehaald omdat we hem voor een zeer scherpe prijs konden halen(~650 euro nieuw in box), dit maakte het dat het geen gevecht was meer(het was eerst tussen deze en de C3 en nog 1 die ik ben vergeten). Tot nu toe heb ik niet echt grote klachten, ik vindt het well jammer dat het alleen HDR10+ is omdat ik nog well heel wat content(Blurays zeker) zie die alleen maar DV heeft.

Maar zoals in eerdere discussies (Check mijn reacties in nieuws: Amazon Prime Video met advertenties ondersteunt geen Dolby Atmos en V... ) is dit een discussie met meer lagen dan alleen "Support dit plz", en ik begrijp ook dat als Samsung hun standard zou stoppen dan zou DV de enige met een groot bedrijf er achteren die hem echt pusht dus een monopolie geven op dynamic HDR metadata lagen.

En ook dat de best (in mijn mening) TV box de Nvidia Shield geen HDR10+ support heeft. Ik zie well dat Amazon recent de 2de gen van hun Fire TV sticks heeft gereleased met well HDR10+, maar die is well heel wat meer restrictief dan de Nvidia Shield.

Want Tizen OS is... interessant. Het had erger gekunt maar het voelt traag(Dit heb ik voor een groot deel kunnen verhelpen door via Home Assistant een remote te maken met de samsungtv smarttv addon, die voelt sneller dan de smarthings app en de remote zelf.. hoe weet ik ook niet.), en het is ook dat de app selectie zeker veel kleiner is. Hier hebben bijvoorbeeld Jellyfin alleen een app die je moet sideloaden(niet moelijk, maar heeft ook nog geen native player support dus gebruikt de web player wat jammer is voor format compatibility), en kodi heeft helemaal geen app voor tizen.

Maar naast deze software klachten is het beeld zelf echt wow, ik kom van nog nooit eerder een OLED geprobeert te hebben en geneens HDR gebruikt, onze oude TV was een 10 jaar oude samsung en ik had hiervoor nooit HDR geprobeert en wow wat maakt het een verschil.

[Reactie gewijzigd door Stetsed op 19 februari 2024 18:19]

Ik heb een LG OLED. Niks mis mee maar zou voor een volgende denk ik kijken naar een OLED tv met Android TV of GoogleTV als besturingssysteem. Dan heb ik mijn Nokia Media box 8010 (Android TV)ook niet meer nodig. Die gebruik ik nu vnl om met Kodi films/series van mijn netwerkschijf af te spelen
In mijn ervaring grijp je met een smart TV al snel terug naar een mediabox omdat software ondersteuning ongelofelijk triest is.
Ik vind dolby vision wel een behoorlijk gemis op een tv van deze prijsklasse in 2023...

[Reactie gewijzigd door mdj84nl op 19 februari 2024 16:55]

Het zal me benieuwen welke dit jaar nu het helderste wordt, de nieuwe LG kan 3000 nits halen, terwijl samsung technologie ook een stap heeft gemaakt weet ik niet hoe helder die gaat worden.
ik denk dat we kunnen stellen dat alle oleds van 2023 en die van 24 ook meer dan helder genoeg zijn
Ik heb vorig jaar toch een topmodel Neo Qled gehaald. Dat Oled valt mij toch tegen met zonlicht dat op het tv scherm schijnt.
Eerder had ik ook meestal Samsung tv's maar voor pak weg nu 3 jaar terug viel Samsung mij best wel tegen. Uiteindelijk toen voor LG gegaan en die tv bevalt mij nog steeds prima, net als mijn LG pc monitor.
Niet zo lang geleden kostte een oled tv van rond de 42 inch 700 euro. Nu over de 1000 dus wat mij betreft mogen ze een klein beetje concurreren ipv prijzen afkijken
komt door de platen uit de machine, het is nu optimaal om grote te maken, je ziet basis lcds 70 inch voor 800 euro,
Heb hier nog een samsung ue46d7000 uit 2011. Als ik in de gemiddelde woonkamer kom, waar een nieuwe Samsung staat/hangt, dan heb ik niet gevoel dat ik een nieuwere wil voor enkel series streamen.

Wat me vaak opvalt is dat sommige Samsungs een soort auto brightness heeft. Bij verandering van scène zie je het beeld iets aangepast worden, irritant :+ the frame heeft dat iig

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee