VN-coördinator Kaag ziet brede EU-steun voor VN-missie in Gaza

Samenleving
door anp
maandag, 19 februari 2024 om 14:42
bijgewerkt om maandag, 19 februari 2024 om 14:55
anp190224139 1
De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben hun "brede steun" uitgesproken voor de speciale VN-missie in Gaza die de bevolking helpt, aldus Sigrid Kaag. De voormalige Nederlands minister van Buitenlandse Zaken en Financiën is nu VN-coördinator voor hulp aan Gaza en heeft in die functie in Brussel de ministers bijgepraat over de situatie in het gebied.
De algemene veiligheidssituatie in Gaza "beïnvloedt onze mogelijkheden en die van mijn VN-collega's ter plaatse om hulp te bieden", stelt Kaag vast. Het gaat daarbij volgens haar niet alleen om militaire dreiging, maar ook om spanningen en criminaliteit die inmiddels onder de burgers onderling ontstaan door de schaarste van voedsel en andere middelen. Kaag ziet een "eigen distributiesysteem door wanhopige burgers" dat ten koste kan gaan van mensen die het hard nodig hebben.
"Tegelijkertijd is het duidelijk dat als je naar de mogelijkheden kijkt van de internationale humanitaire gemeenschap, er op dit moment geen vervanger is voor UNRWA", herhaalt Kaag. Israël heeft een aantal medewerkers van deze VN-organisatie beschuldigd van samenspannen met de opstandelingen van Hamas. Israël wil daarom dat UNWRA helemaal wordt uitgebannen. Naar deze beschuldigingen loopt een onderzoek op het VN-hoofdkantoor in Den Haag. Nederland heeft de financiering voor UNRWA stopgezet in afwachting van de resultaten van het onderzoek.