Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oliegiganten profiteren het meest van oorlog in Oekraïne

  •  
19-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2781 keer bekeken
  •  
shell

De vijf grootste westerse oliebedrijven hebben sinds de invasie van Oekraïne 281 miljard dollar winst gemaakt. Als gevolg daarvan zagen de aandeelhouders van BP, Shell, Chevron, ExxonMobil and TotalEnergies hun vermogens stijgen, terwijl veel andere burgers grote moeite hadden het hoofd boven water te houden vanwege de gestegen energieprijzen.

Onderzoeker Patrick Galey van Global Witness spreekt schande van het cynische verdienmodel van de oliebedrijven. “De Russische invasie van Oekraïne is verwoestend geweest voor miljoenen mensen, van gewone Oekraïners tot de huishoudens in Europa die moeite hebben om hun huizen te verwarmen”, zegt hij in The Guardian.

In 2023 keerden de vijf Europese en Amerikaanse olie- en gasbedrijven meer dan 100 miljard dollar aan dividend uit aan hun aandeelhouders. Ook staken ze veel geld in nieuwe olie- en gaswinning, terwijl het vorig jaar wereldwijd het warmste jaar ooit was.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.