RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

'Groot deel opvanglocaties asielzoekers gaat dit jaar dicht'

Vluchtelingen komen aan in Ter Apel, ter illustratie. Beeld © ANP / Ramon van Flymen

Nog dit jaar sluiten veel opvanglocaties voor asielzoekers de deuren. Dat komt omdat de contracten voor noodlocaties in bijvoorbeeld leegstaande gebouwen, sporthallen, schepen en tenten vervallen. Meer dan een derde van alle bedden verdwijnt daardoor dit jaar.

Dat schrijft Trouw vandaag op basis van cijfers die de krant heeft opgevraagd bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). 

Juist meer plekken nodig

Dat net nu veel opvanglocaties sluiten, komt slecht uit. Door de pas ingevoerde spreidingswet moeten er juist veel meer opvangplekken voor asielzoekers komen. Halverwege volgend jaar moeten er in het hele land 96.000 opvangplekken zijn. 

Volgens de COA-cijfers waar Trouw over schrijft, vervallen 24.000 nog dit jaar omdat de contracten van noodlocaties vervallen. Dat is 37 procent van alle plekken die er nu zijn, schrijft de krant. 

Het gaat om 180 van de 326 locaties die de deuren sluiten. 

Zo
Lees ook:
Zo veel asielzoekers moet jouw gemeente opvangen volgens de spreidingswet

Eind vorige maand rekende RTL Nieuws uit hoeveel asielzoekers elke gemeente op moet vangen volgens de spreidingswet. Bekijk hier hoeveel dat er voor jouw gemeente zijn. 

Door de noodopvanglocaties die de deuren sluiten is het volgens Trouw de komende tijd echter 'dweilen met de kraan open'. 

Ter Apel onder de loep

Deze week is een belangrijk moment voor het COA. Morgen mogen er van de rechter in het opvangcentrum in Ter Apel nog maar maximaal 2000 asielzoekers zitten. Eind vorige week waren er nog 2200 mensen in het overvolle complex. 

Het COA krijgt vanaf morgen elke dag dat het te veel asielzoekers opvangt een dwangsom opgelegd van 15.000 euro, met een maximum van 1,5 miljoen euro. 

Dinsdag
Lees ook:
Dinsdag mogen er maximaal 2000 asielzoekers in Ter Apel zitten, nu zijn het er nog 2200

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zei vorige week nog dat hij 'totaal niet hoopvol' is dat het lukt om het aantal asielzoekers onder de 2000 te krijgen en vooral te houden. Er worden te weinig opvangplaatsen in het land gecreëerd, zei hij.

Ook een oproep van Van der Burg aan gemeenten om binnen een paar weken 5500 opvangplekken te regelen, liep op niets uit. Er is volgens hem dan ook 'nog niks veranderd'. "Geen enkele gemeente heeft zich aangemeld."

Bekijk ook: Ter Apel piept en kraakt aan alle kanten

02:26
Eind vorig jaar maakten we deze video: een zeldzaam kijkje achter de schermen in de asielopvang in Ter Apel. Die stroomt over en een oplossing lijkt niet in zicht.