Italiaanse stad in rep en roer nadat ‘extreemrechtse’ burgemeester moslimgebeden verbiedt

1

Inwoners van Bangladesh en anderen in Monfalcone zeggen dat het verbod op de eredienst in culturele centra en het verbod op boerkini’s op het strand deel uitmaken van de anti-islam agenda, meldt The Guardian.

De envelop met twee gedeeltelijk verbrande pagina’s uit de Koran kwam als een schok.Ā Tot dan toe leefden de moslimbewoners in de Adriatische havenstad Monfalcone al meer dan twintig jaar relatief vredig.

De envelop was gericht aan de islamitische culturele vereniging Darus Salaam aan de Via Duca d’Aosta en werd ontvangen kort nadat de ‘extreemrechtse’ burgemeester van Monfalcone, Anna Maria Cisint, gebeden op het terrein verbood.

ā€œHet was kwetsend, een ernstige belediging die we nooit hadden verwachtā€, zegt Bou Konate, voorzitter van de vereniging.Ā ā€œMaar het was geen toeval.Ā De brief was een bedreiging, gegenereerd door een haatcampagne die de toxiciteit heeft aangewakkerd.ā€

De bevolking van Monfalcone passeerde onlangs de 30.000.Ā Een dergelijke positieve demografische trend zou normaal gesproken goed nieuws betekenen in een land dat worstelt met eenĀ snel dalend geboortecijfer, maar in Monfalcone, waar Cisint een anti-islamagenda koestert sinds ze haar eerste mandaat in 2016 won, werd de stijging niet verwelkomd.

De bevolkingsgroei van de stad wordt vooral toegeschreven aan de uitgestrekte scheepswerf van de staatsgigant Fincantieri, wiens beleid van outsourcing van arbeid de afgelopen twee decennia heeft geleid tot een enorme instroom van goedkope buitenlandse arbeiders, voornamelijk uit Bangladesh. De goedkopere arbeidsmigranten overtreffen de Italianen ruimschoots, vooral tijdens piekperiodes bij de bouw van enorme cruiseschepen.

De Bengaalse gemeenschap van Monfalcone is verder gestimuleerd door familieleden die arriveren via een gezinsherenigingsbeleid, dat Cisint graag zou willen beperken, en door hun in Italiƫ geboren kinderen.

Tegenwoordig vormt de gemeenschap 6.600 van de in totaal 9.400 in het buitenland geboren inwoners van Monfalcone, volgens cijfers van Cisint tijdens een interview met deĀ Observer.

Immigratie heeft de samenstelling van de stad veranderd.Ā Er is een scala aan winkels en restaurants in buitenlandse handen, en een netwerk van fietspaden die vooral worden gebruikt door Bengalezen, wier fietsen hun belangrijkste vervoermiddel zijn.

ā€œZonder de bijdrage van de buitenlandse gemeenschap zou Monfalcone een spookstad wordenā€, zegt Enrico Bullian, een links raadslid voor de bredere regio Friuli-Venezia Giulia.

Cisint, een politicus die wordt gesteund door de Liga van Matteo Salvini en door Gebroeders van ItaliĆ«, de partij die wordt geleid door de Italiaanse premier Giorgia Meloni, won een gemakkelijke herverkiezing in 2022, meestal op het anti-immigratie ticket dat de opkomst van ‘extreemrechts’ in ItaliĆ« vergemakkelijkte.

Een van haar eerste beleidsmaatregelen was het verwijderen van de banken op het centrale plein, naar verluidt omdat deze voornamelijk door immigranten werden gebruikt.Ā Cisint probeerde het aantal buitenlandse kinderen op scholen te beperken, terwijl cricket, populair onder Bengalezen, van het sportfestival werd geschrapt.Ā Afgelopen zomer verbood ze moslimvrouwen omĀ boerkini’s te dragen op het strand.

Maar het was het gebedsverbod van Cisint in november, dat ook geldt voor een tweede islamitisch cultureel centrum in de stad, dat het meest weerklank vond.

ā€œHet heeft een enorme impact gehadā€, zegt Konate, een ingenieur die al veertig jaar in ItaliĆ« woont.Ā ā€œWe baden hier al meer dan twintig jaar vredig.Ā Maar dit was niet alleen een plek voor gebed ā€“ mensen kwamen elkaar ontmoeten en kletsen.Ā Kinderen kwamen voor naschoolse lessen.Ā Er zijn in heel Europa

Advertisement
Ā veel islamitische culturele centraĀ waar je kunt bidden, en niemand verhindert dat.ā€

Cisint beweerde dat de moslims de stedenbouwkundige regels hadden overtreden omdat het pand bestemd was voor commercieel gebruik en niet voor erediensten.Ā Veiligheid was een andere factor, zei ze, nadat burgers haar foto’s hadden gestuurd waarop te zien was dat ‘honderden mensen’ binnenkwamen.

Naar schatting 8.000 mensen hebben tegen het verbod geprotesteerd
Naar schatting 8.000 mensen hebben tegen het verbod geprotesteerd

“Ik heb niet gezegd ‘sluiten en jullie mogen niet bidden’,” vertelde Cisint aan de Observer. “De ruimte werd op een onjuiste manier gebruikt – het was een moskee. Ze moeten de wetten respecteren.”

Het verbod sluit aan bij een voorstel van Meloni’s Broeders van ItaliĆ« voor de landelijke sluiting van honderden islamitische gebedsruimtes die zich niet in moskeeĆ«n bevinden.Ā Gevraagd om commentaar te geven op ā€œde situatie in Monfalconeā€ tijdens een persconferentie begin januari, zei Meloni, die zich lange tijd heeft uitgesprokenĀ tegen de ā€œislamiseringā€ in Europa: ā€œDegenen die ervoor kiezen om in ItaliĆ« te wonen, moeten de Italiaanse normen respecteren.ā€

Konate zei dat de moslims van Monfalcone de wetten altijd hebben gerespecteerd, wat blijkt uit de extreem lage criminaliteit in de stad, en dat het motief van de burgemeester was om hun Italiaanse grondwettelijke recht om te bidden in te perken.

Op 23 december protesteerden naar schatting 8.000 mensen tegen deze maatregel en tegen de anti-islamcampagne van Cisint, die volgens velen wordt gebruikt om haar bekendheid te vergroten in de hoop mee te kunnen doen aan de Europese verkiezingen van juni.

De moslimgemeenschap gaat ook in beroep tegen het gebedsverbod bij de regionale administratieve rechtbank.Ā ā€œVoor de eerste keer zeiden we ā€˜we moeten onszelf verdedigenā€™,ā€ zei Konate, die net als veel moslims in Monfalcone een Italiaans staatsburger is.

Cisint zei dat de exponentiĆ«le groei van de in het buitenland geboren bevolking de sociale voorzieningen van Monfalcone onder druk heeft gezet.Ā Cisint reciteert een lijst met stereotypen over moslims, zoals vrouwen die gedwongen worden gezichtsbedekking te dragen en achter mannen aan te lopen.Ā Ze beweert dat ze veel voor de gemeenschap heeft gedaan, waaronder het bouwen van meer scholen ā€œomdat ze zoveel babyā€™s krijgenā€.Ā Ze beschuldigt moslims ervan geen Italiaans te willen leren, en als ze dat wel doen, is het hoofddoel het verkrijgen van staatsburgerschap.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan om onze gratis dagelijkse nieuwsbrief met het belangrijkste nieuws direct in je mailbox te ontvangen:

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Vergeet niet de bevestigingsmail te openen om de nieuwsbrief te activeren (check je spambox als je hem niet ziet)


Moslims willen partijgenoot van Salvini verkrachten en in brand steken nadat ze zich uitspreekt tegen een moskee

Er wordt vooraf gemodereerd dus het kan even duren voor je comment verschijnt.

Klik op de tag ā¬‡ļø om meer te lezen over

Meer Laden
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Comment
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Petra
Petra
2 maanden geleden

Eindelijk een plek waar men nog ballen heeft en het kwaad van de islam gewoon benoemd en aanpakt.

Een totaalverbod op deze haat ideologie zou de juiste aanpak zijn.

Geloven dat je een ander moet haten en de kop in moet slaan is geen Godsdienst, maar gewoon kwaadaardigheid en moeten we dus gewoon verbieden.

Het is tijd dat Europa wakker wordt.