Met zoveel postcovidpatiënten is het tijd voor meer onderzoek naar chronische vermoeidheid, betoogt oud-hoogleraar

Interview
Emeritus hoogleraar Jos van der Meer verdiepte zich langdurig in het chronisch vermoeidheids­syndroom. Nu ziet hij dezelfde klachten bij postcovidpatiënten. En eenzelfde gebrek aan animo om die te onderzoeken. Terwijl er juist nu alle kans is.
Ellen de Visser / vk
maandag 19 februari 2024 om 01:14 aangepast 06:48
Diverse patiëntenorganisaties voor mensen met langdurige coronaklachten bieden de Tweede Kamer een petitie aan voor de oprichting van postcovidklinieken voor onderzoek en behandeling van patiënten met long covid.
Diverse patiëntenorganisaties voor mensen met langdurige coronaklachten bieden de Tweede Kamer een petitie aan voor de oprichting van postcovidklinieken voor onderzoek en behandeling van patiënten met long covid. beeld anp / Sandra Uittenbogaart

Waar zijn de nieuwsgierige dokters? Waarom is er nauwelijks belangstelling voor patiënten met het postcovidsyndroom? Emeritus hoogleraar Jos van der Meer begrijpt niet waarom zo weinig artsen zich willen verdiepen in die mysterieuze ziekte. ‘Geneeskunde begint met een observatie aan het ziekbed en wat we zien bij deze groep patiënten is indrukwekkend’, zegt hij.

Hij voorspelde het al in de zomer van 2020, toen de eerste coronagolf net ten einde was: we zouden een ‘hausse’ gaan zien van patiënten met postcovidvermoeidheid, zei hij in de Volkskrant. Van der Meer (76) kent de geschiedenis, hij weet dat een infectieziekte patiënten als een vod kan achterlaten. Bijna dertig jaar lang deed hij in het Nijmeegse Radboudumc onderzoek naar..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een ree zwemt door het hoge water van de Maas.

'Goede opvang dieren bij ramp is ook van belang voor mensen. Die willen anders niet mee bij een evacuatie'

Wanneer er zich in Nederland een ramp voltrekt, staan hulpverleners paraat om slachtoffers op te vangen. Maar met de hulp aan dieren is het pover gesteld. Stichting Dieren in Rampen wil dat veranderen.

Prinses Amalia en Koning Willem-Alexander tijdens Koningsdag in Emmen.

Ontspanning troef bij vrolijke Koningsdag in Emmen. 'Hee, koning! Alles goed?'

Na jaren van dalende populariteit kon de koninklijke familie wel een boost gebruiken. In Emmen werden de koning en zijn familie warm ontvangen. ‘Het kon minder, het kon veel minder!’

Angelique en Mario ­Geraeds thuis in Breda op de bank met hun zwangere schoondochter Kimberly Roovers en zoon Stefano.

Kimberly en Stefano wonen straks met hun baby bij zijn ouders: 'Huren was voor mij geen optie'

Werkende jongeren wonen vanwege de krapte op de woningmarkt langer bij hun ouders. Sommigen stellen daarom het krijgen van kinderen uit. Ook voor Kimberly en Stefano is een eigen huis ‘gewoon niet te doen’.

De Amsterdamse Jordaan loopt vol met mensen die Koningsnacht vieren.

Ondanks kou en regen drukke Koningsnacht in de grote steden, weer op Koningsdag wisselvallig

Ondanks de frisse temperaturen en de regen stroomden meerdere steden vrijdagavond vol voor Koningsnacht. De gemeente Utrecht riep tegen 23.00 uur op niet meer naar de stad te komen.

Prinses Amalia en Koning Willem-Alexander tijdens Koningsdag in Emmen.

Lees het liveblog over Koningsdag terug • Amalia: in Spanje meer vrijheid van in Nederland • Bezoek aan Emmen ten einde • A10 weer open

Rommelmarkten, familiebezoek en barbecueën in de achtertuin: Nederland viert Koningsdag. De koninklijke familie deed dat in Emmen. In dit liveblog hielden we je op de hoogte van het laatste nieuws.

Rients Boiten, Johan en Froukje Poelarends-Pouwels en Cieka Galenkamp. Allen kregen zij vrijdag een koninklijke onderscheiding.

Rients, Froukje, Johan en Cieka kregen een lintje. 'De Bijbel zegt: niet oordelen, maar helpen'

Achter elk 'lintje' schuilt een verhaal. Dit zijn vier van die verhalen: gewone Nederlanders die zich inzetten voor hun medemens en daarvoor vrijdag koninklijk onderscheiden werden. 'Ik had dit nooit alleen kunnen doen.'