NOS Nieuws

Industrie blijft krimpen, vooral chemische industrie

De Nederlandse industrie blijft in mineur. De omzet in de laatste drie maanden van vorig jaar was met 9,4 procent flink lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het is het derde kwartaal op rij waarin de industriële omzet is gekrompen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Door een plusje in het eerste kwartaal, was de totale krimp van de omzet uiteindelijk 5,6 procent lager dan in 2022. Vooral de chemische industrie heeft het lastig, door de sterk gedaalde afzetprijzen.

"Deze energie-intensieve industrie heeft meer last van de hoge energieprijzen", zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom bij ABN Amro. "Doordat de energieprijzen in Europa nu ook nog eens een stuk hoger zijn dan in andere werelddelen, is het voor Nederlandse bedrijven lastiger om te concurreren op de wereldmarkt."

Minder bedrijven failliet

In alle overige sectoren, de elektronische en machine-industrie, hout en bouwmaterialen, voedings- en genotmiddelen en transport, stegen de afzetprijzen juist. Desondanks spreken ondernemers nu al acht kwartalen op rij van een verslechtering van de winstgevendheid.

Toch gingen in de laatste drie maanden van 2023 minder bedrijven failliet dan een jaar eerder. Er vielen 54 bedrijven om, tegen 61 in dezelfde periode van 2022. Over heel 2023 kwam het aantal faillissementen in de industrie uit op 270. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl