Daniel Felipe Martínez klopt eindwinnaar Remco Evenepoel ook in slotrit Volta ao Algarve, vroege aanval Wout van Aert strandt
foto: Cor Vos
zondag 18 februari 2024 om 16:35

Daniel Felipe Martínez klopt eindwinnaar Remco Evenepoel ook in slotrit Volta ao Algarve, vroege aanval Wout van Aert strandt

Remco Evenepoel heeft de Volta ao Algarve 2024 op zijn naam geschreven. In de lastige slotrit met finish op de Alto do Malhão stelde de Belg van Soudal Quick-Step zijn eindzege veilig. Evenepoel deed ook een gooi naar de ritzege, maar werd in een explosieve sprint (opnieuw) geklopt door Daniel Felipe Martínez. De etappe werd gekleurd door Wout van Aert, die de finale vroeg opende en pas op de slotklim gegrepen werd.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

In de slotrit van de Volta ao Algarve zaten vijf gecategoriseerde hellingen. De beklimmingen naar Picota en Vermelhos lagen wel redelijk ver van de streep, maar de finale begon op 40 kilometer van de streep met de klim naar Alte (2,4 km aan 6,2%). Daarna doemde de Alto do Malhão (2,6 km aan 9,2%) al vrij snel op. Deze pittige klim stond twee keer op het programma; eerst op goed 25 kilometer van het einde en daarna als sluitstuk van de etappe.

Remco Evenepoel had na zijn dubbelslag in de tijdrit van zaterdag een comfortabele voorsprong van 47 seconden op Daniel Felipe Martínez. Daarachter volgde het duo Jan Tratnik-Wout van Aert op ruim 1.10 minuut als aanvoerders van een brede groep podiumkandidaten. Er was dus nog genoeg om voor te strijden op de slotdag.

foto: Cor Vos

Zo pakte Tratnik bij de eerste tussensprint vier seconden, omdat de kopgroep van de dag pas laat ontstond. Dat gebeurde ongeveer 100 kilometer voor de finish, toen een twintigtal wegreed. James Shaw was de best geplaatste vluchter (op 3.57 minuut van Evenepoel) en verder zaten onder meer Mike Teunissen, Gijs Leemreize, Per Strand Hagenes, Filippo Ganna, Valentin Madouas, Jasper Stuyven, Mattia Cattaneo, Nils Politt en Andreas Leknessund mee.

Wout van Aert opent de finale al vroeg
Die groep reed meer dan drie minuten weg, maar Soudal Quick-Step en BORA-hansgrohe reden dat gat voorzichtig dicht. Daar waar de finale begon, op de beklimming van Alte, koos Visma | Lease a Bike de aanval. Het was Wout van Aert die de aanval opende en op de top werd opgewacht door vroege vluchter Hagenes. Alleen Ben Healy kon mee met Van Aert, waardoor de nummers vier en zes in het klassement zich roerden.

Nog voor de eerste keer Malhão sloten Van Aert, Hagenes en Healy aan bij de kopgroep. De voorsprong was 1.20 minuut aan de voet. Nadat alle helpers waren opgebrand, gingen Healy, Van Aert en een sterke Leemreize ervandoor. In de favorietengroep was Evenepoel aangewezen op Landa, Knox en de teruggezakte Cattaneo.

foto: Cor Vos

Evenepoel controleert op zware slotklim
In het tussenstuk naar de slotklim gingen ook INEOS Grenadiers en BORA-hansgrohe meerijden, omdat het verschil nog altijd boven de minuut lag. Door al dat werk ging de voorsprong snel naar beneden, waarna Van Aert, Healy en Leemreize een kleine drie kilometer voor de finish gepakt werden op de Alto do Malhão (2,6 km aan 9,2%).

De ritwinnaar ging komen uit een kleine elitegroep. Daaruit koos Martínez als eerste voor de aanval, maar Evenepoel zat direct op zijn wiel. Cristian Scaroni en Sepp Kuss probeerden nog om weg te rijden, maar zij kregen allebei geen ruimte. Het draaide daardoor uit op een sprint. Evenepoel zette als eerste aan, maar kon die inspanning niet doortrekken. Martínez had duidelijk een explosievere sprint in de benen en klopte de Belg alweer, net als op de tweede dag van deze ronde.

Martínez is Evenepoel weer te snel af
Achteraf vertelde Evenepoel dat hij door een schakelprobleem in de finale niet meer naar zijn binnenblad kon schakelen en dat hij daardoor niet in staat was om Martínez voor te blijven. De Belg werd wel tweede in de rituitslag, voor Tom Pidcock. Tratnik werd vijfde en stelde daarmee zijn podiumplaats in het eindklassement veilig, achter Evenepoel en Martínez.

Thymen Arensman was de beste Nederlander op de vijfde plaats van het eindklassement. Hij schoof op de slotdag nog een plekje op, ten koste van Wout van Aert, die na zijn lange aanval liet lopen op de slotklim.

RIDE Magazine
58 Reacties
Sorteer op:
18 februari 2024 16:40
En wel meteen weer excuses van Evenepoel; versnellingsproblemen…… Het zal wel.
    18 februari 2024 16:43
    er zijn geruchten dat er zoiets bestaat zoals beelden, waarop je kan zien of iemand steeds groot aan het trappen is of niet.
    18 februari 2024 16:48
    sja, moet die dat dan verzwijgen of zo? Hij trapte inderdaad wel groot.
    18 februari 2024 16:53
    Was de mechanicien vergeten de 62 er af te halen?
    18 februari 2024 17:00
    Eerst je goed informeren en dan proberen iemand af te breken
    18 februari 2024 17:00
    Blijft een mooi argument bij een discussie. "Het zal wel".
18 februari 2024 16:37
Dit was wel het enige resultaat wat al het achtervolgingswerk van Bora rechtvaardigde...

Wel een mooie sprint weer, Martinez is overduidelijk de sterkste op dergelijke aankomsten

Edit; Oja, ik hoor nu het interview met REV en dat hij weer eens pech had... slecht materiaal blijkbaar tsk!
    18 februari 2024 16:47
    Ook mocht evenepoel de rit gewonnen hebben voor DFM was dat werk gerechtvaardigd… ze rijden om een kans op ritzege te hebben. Zolang ze een reele kans hebben is hun werk gerechtvaardigd. Of dit dan effectief in een ritzege resulteert maakt niet uit
    18 februari 2024 17:40
    Bora en Quickstep hebben als een speer gereden om Wout en co terug te halen. DFM gewoon de beste aan de meet. Remco reed nog een 62er.
18 februari 2024 16:48
Evenepoel 2e. Dat betekent dat het weer tijd is voor excuses-bingo
    18 februari 2024 16:51
    Neenee, tijd voor alle belachelijke haters hun vreugde hier even te laten weg schrijven
18 februari 2024 16:55
Knappe eindzege Evenepoel! 3x deze ronde winnen op 5 jaar tijd, op je 24ste. Ook voor hem nog maar een voorbereidingskoers, goed op schema om verder op te bouwen naar de Tour, waar hij ongetwijfeld iets gaat laten zien.
18 februari 2024 16:37
Help me even verklaren hoe je donderdag het juiste inzicht kunt tonen dat je je sprint bergop te vroeg opent, om het bij de eerstvolgende kans gewoon opnieuw te doen.
    18 februari 2024 16:45
    De sprint was ditmaal goed getimed, maar als het materiaal niet functioneert, dan houdt het gewoon op.
    18 februari 2024 16:53
    Ik denk niet dat het een verschil had gemaakt. Martinez heeft een goede sprint bergop. Bovendien was Evenepoel in z'n eerste profjaren een notoir strijkijzer, dus renners als Higuita, Kuss en Pidcock bergop afhouden is een prima prestatie.
    18 februari 2024 16:55
    Zo moet je het zien idd. Martinez is dit rondje gewoon superklasse.
18 februari 2024 16:47
Positief voor Evenepoel en SQS; de ploeg laat zien de controle te kunnen pakken in dit soort etappes.
18 februari 2024 16:39
Evenepoel verliest voor de tweede keer van Martinez en heeft nu geen enkel excuus. Benieuwd of dat in het hoofd gaat zitten. Wint de ronde door zijn tijdrit, maar had in de klimmen iets meer van hem verwacht. Niet iets waar Pogacar, Roglic en Vingegaard meteen wakker van liggen.
    18 februari 2024 16:41
    Nee, dat is zeker zo. Die zullen niet angstig opkijken, maar dat deden ze al niet. Het zijn wij kijkers die de ene renner meer of minder strepen mee geven. Op basis van wat Evenepoel tot nu toe bergop heeft gedaan in grote en kleine rondes zullen Vingegaard en Pogacar zich totaal geen zorgen maken en Roglic eigenlijk ook niet.
    18 februari 2024 16:44
    het was aan de anderen om hem eraf te rijden he, quod non. Hoeveel rondewinnaars zijn er niet die geregeld als tweede binnenkomen ;) je kan dus ok zeggen: "meer zat er niet in voor Martinez en Bora dan een eerreddend sprintje, want de beste over de hele rond heen was overduidelijk Evenepoel"
    18 februari 2024 16:49
    @zietemgaan: hij wint het rondje door zijn tijdrit. Dat is helemaal prima en zo win je natuurlijk ook rondjes. Overduidelijk de sterkste is echter zéér overdreven.
    18 februari 2024 16:56
    Overduidelijk de sterkste is precies goed omschreven.

    Bergop kan alleen Martinez in extremis mee maar die kan niet tijdrijden. Dan blijft er alleen 'de beste zijn' over toch?
    18 februari 2024 16:58
    Ineens, Romans. Zijn winst van het rondje vind ik zeker terecht, maar ik zou nergens overduidelijk op plakken als je bergop twee keer overtuigend wordt geklopt.
    18 februari 2024 17:15
    Vevie: Je zou gelijk hebben als Martinez bergop telkens substantieel tijd terugpakte op Evenepoel. Hem eraf reed. Niet dus. Het ging om sprintjes in de laatste lijn. Martinez heeft Evenepoel nooit bedreigd, ergo …
    18 februari 2024 17:22
    Zietemgaan: laten we vooropstellen dat Evenepoel hier terecht wint. Dat is het punt niet. Ik vind overduidelijk de sterkste echter zelf misplaatst. Evenepoel heeft DFM bergop ook niet bedreigd of eraf gereden. Ook niet in de problemen gebracht. Het geldt dus ook andersom. Evenepoel wint overtuigend de tijdrit en DFM wint overtuigend de twee ritten bergop. Sorry, maar daar druk ik geen stempel overduidelijk de sterkste op.
    18 februari 2024 18:36
    Het is een rondje van niet al teveel om het lijf, dus wat doet het er toe. Evenepoel wint z'n eerste rondje weer eens en start goed. Deed-ie vorig jaar niet bij een rondje van nog net iets minder allure.
18 februari 2024 16:50
Vingegaard hoeft zich geen zorgen te maken om de concurrentie, die had de boel hier al op een minuut gezet in die laatste klim.
    18 februari 2024 16:53
    We doen niet aan die ‘had’. Ook niet aan ‘als’, ‘stel’ of ‘zou dit of dat gedaan hebben’. Uiteindelijk moet je het doen met de renners die rijden en altijd met de realiteit. Hij was niet aanwezig. Daarmee is alles gezegd.
    18 februari 2024 17:00
    Lol, waar zit die?
    De Evenepoel-lovers hebben met de ketting-uitleg weer een troost, de Evenepoel-haters hebben met de ketting weer een stok. Maar om hier het klassement te pakken moet je wel eerst starten en vervolgens ook nog uitrijden en wel als snelste ook nog...
    18 februari 2024 17:00
    Vingegaard piekt in die enkele weken rond/van de Tour. Ik zie hem amper op een fiets zitten tijdens het jaar. Hij rijdt ook geen WK's, in de tijdrit zou hij daar wel iets kunnen betekenen. We weten het dus gewoon niet of Jonas een gans jaar op niveau kan rijden.
    18 februari 2024 17:06
    Dan moet je de resultaten van vorig jaar maar eens bekijken. In Parijs-Nice werd hij twee maal geklopt door Pogacar en eindigde ook een keer achter Gaudu. In de Dauphiné, kort voor de TdF werd hij in de tijdrit geklopt door Bjerg.
    Blijkbaar herinneren we ons Vingegaard als onklopbaar in 2023, maar dat was niet geval.
    18 februari 2024 17:19
    Dat je Vingegaard alleen rond de Tour op de fiets ziet zitten is een merkwaardige opmerking. Vorig jaar reed hij Gran Camino, Parijs-Nice, Baskenland, Dauphine, Tour en Vuelta. Dan ben je dus zichtbaar van februari tot september. Onzin dus om als Tramontana dit te beweren.
    18 februari 2024 17:53
    Ja, en Pogi de rest op 2 min.
    18 februari 2024 19:39
    @Thurau dat ik hem in die andere koersen niet zie, zegt genoeg, en is meteen antwoord op het oorspronkelijk argument hierboven. Trouwens, die Vuelta vorig jaar was iets nieuws, normaal zien we hem na de Tour nog amper. 2022: ongeveer 50 koersdagen, waarvan bijna helft in de Tour, toch een pak minder dan bv Remco, die bijna aan 70 koersdagen zat.
18 februari 2024 16:50
Net zoals bij Sheffield zullen we hier even vanuit de positieve noot inclusief verdiende eer gaan redeneren.
Martinez lijkt weer helemaal 'terug' te zijn en gaat misschien nog een mooi kopstuk voor BORA zijn in de Ardennen (aan de zijde van Vlasov?). Die heeft nu iig een stigma van 'met mij niet aankomen, broer' te pakken.

EDIT : kennelijk had Evenepoel versnellingsissues? Tsja, ook met correcte versnellingen had ie denk ik de spurt niet gewonnen. Hij had er voor ritwinst een langere, zwaardere eindstrijd van moeten maken. Weet ie dat alvast voor in de Ardennen.
    18 februari 2024 16:58
    Het probleem was de sprint niet, het probleem was dat hij steile stukken op de grote plaat moest doen en dat zijn benen daardoor aan het leeglopen waren. Of dat was toch wat bij beweerde.
    18 februari 2024 18:40
    Waar of niet... het is wel het zoveelste voorbeeld dat er iets was waardoor hij niet won en niet simpelweg dat de ander sneller was....
18 februari 2024 16:56
Veel blaba, maar op het einde van dit rondje is die 43 seconden voorsprong het enige wat telt.

Met het oog op de Ardennenklassiekers zal er wel nog wat explosiviteit moeten bijkomen, maar als je basisconditie zo goed is (een tijdrit liegt nooit), kan je hier de komende weken specifiek op trainen.
18 februari 2024 17:01
6 koersdagen dit seizoen en al 3 overwinningen en 2 2e plaatsen, toch wel indrukwekkend
18 februari 2024 16:45
Remco de beste dit rondje, Martinez de snelste. Iedereen blij.

Edit: niet dus, de reacties van de Visma-fans spreken weer boekdelen. Typisch.
    18 februari 2024 19:28
    De reactie van de anti Visma spreekt weer boekdelen. Typisch
18 februari 2024 17:16
Even los van het gebruikelijke onvolwassen gezeik over Evenenpoel, die Leemreize liet zich goed zien!
    18 februari 2024 17:19
    Zekers: was mee met de grote en durfde toen ook nog te gokken op zijn enige kans voor winst. Daar zit misschien we een zege in binnenkort, ergens.
    18 februari 2024 17:47
    Voor wie zich niet verliest in ophemelen en afkraken was dit gewoon een hele leuke etappe, met de alles-of-niets poging van Van Aert en Healy, de pokerende Leemrijze en uiteindelijk de sprint voor winst tussen de twee favorieten. Naast een mooi weerzien met Leemrijze trouwens ook sterk van Healy om aan te pikken wanneer hij teruggepakt wordt, om uiteindelijk nog vierde te worden in het AK.
18 februari 2024 16:39
Weer een hele sterke sprint van DFM. Bergop deze ronde de sterkste, maar Evenepoel schrijft rondje mooi op zijn naam. Weer een om bij te schrijven op zijn palmares. Mooi voor hem. Laat wel zien dat een tijdrit heel erg bepalend is in zo een rondje, maar goed alle renners weten dat die erin zit en sommige gebruiken dat terecht in hun voordeel. Nu op naar Luik, Parijs Nice en Tour voor Remco. Hopelijk gaan we ook nog veel zien van Martinez dit jaar. Is goed begonnen.
18 februari 2024 17:05
Vermakelijke etappe dankzij de-alles-of-niets-poging van Healy en Van Aert, maar uiteindelijk kwam QS nooit echt in moeilijkheden.
Evenepoel bleef ook steeds de rust zelve, maar hij botste opnieuw op een explosievere Martinez en dat is geen schande. Die lijkt opnieuw over topbenen te beschikken en hij staat messcherp!
18 februari 2024 17:08
Redelijk onderhoudende finale. SQS goed en kalm controle gehouden met Landa als een zeer degelijk trekpaard. Geen schande dat Evenepoel het moet afleggen tegen de vinnige Martinez, die bij Bora toch weer wat scherper lijkt te staan. Hopelijk gaan we hem vaker zien in finales de komende koersen.
18 februari 2024 17:37
DFM met vakwerk, hij is de meest explosieve renner hier. Evenepoel pakt volkomen verwacht de eindzege en kreeg uitstekende steun van de ploeg. Dat knecht Tratnik hier derde wordt is een opsteker voor de voorjaars en grote ronde ambities bij Visma Lab. De jonge Hagenes kan ik ook van genieten.
18 februari 2024 16:43
Leuk rondje. Al mag de tijdrit misschien wel wat korter zodat die niet te zwaar door weegt.
Altijd leuk als zo een kort rondje eindigt met een geaccidenteerde rit waar renners alles of niets kunnen spelen zoals Healy en WVA vandaag.
SQS goed opgelost met wel wat (terechte) hulp van Bora en ineos die zelf hun kansen op ritzege wouden gaaf houden.
18 februari 2024 17:15
Toen op 2 km voor het einde de aanvallen kwamen kon Evenepoel heel makkelijk counteren. Ik verbaasde me toen al dat hij niet "gewoon" wegreed daar. Hij zag er nog heel fris uit. Met de verklaring achteraf over zijn kettingprobleem vind ik het des te vreemder dat hij wachtte op de sprint.
    18 februari 2024 17:23
    Mooie en verdiende zege voor Martines, zijn ploeg heeft vel werk gedaan in de achtervolging op de koplopers
    18 februari 2024 19:52
    Eens met Marik in die zin, los ervan of hij 20 km voor de meet geen klein blad meer had, hij had graag nog een etappe gewonnen. Dat gaf hij gisteren of vanochtend aan. Als ware het de spreekwoordelijke kers. Iig als hij echte de beste en sterkste in dit rondje was geweest, had hij gewoon solo vandaag moeten winnen. Nu heeft hij het dmv tijdrit gedaan terwijl bergop Martinez gewoon 2x de beste was.
18 februari 2024 22:05
Heel de finale op het buitenblad. Indrukwekkend!
18 februari 2024 16:47
Het is allemaal magertjes van Evenepoel. Zijn team volledig opgebruikt om bij te blijven. Toch Complimenten voor deze kleine man.
    18 februari 2024 17:04
    Echt mager, op een week tijd 3 overwinningen binnengehaald. Teller staat nu op 53.
    18 februari 2024 19:17
    Waarom zijn de minnetjes weg eigenlijk?
18 februari 2024 17:26
Do controverse in het poppetje Evenepoel. Gegarandeerd popcorn time op dit forum!

On: Hij heeft verdiend het klassement gewonnen. Of dat van de grote plaat een smoes of excuus is maakt niet zoveel uit. Hij had de etappe niet gewonnen. Wat wel weer typisch is, is de toevoeging van Evenepoel dat hij een van de beste was op de klim. Daarmee geeft hij eigenlijk meer voer om te denken dat die grote plaat meer een smoes is dan excuus. Want waarom voelt hij zich genoodzaakt dat erbij te zeggen? Want dat heeft iedereen toch kunnen zien en zal niemand kunnen ontkennen dat hij een van de beste was op de klim. Toch nog een heel klein beetje zichzelf op de borst kloppen. En dat is gewoon niet nodig met zijn status. Ook al ben ik geen fan van hem, hij is zeker een kampioen!
18 februari 2024 17:48
Respect voor Van Aert en Healey, beide uiteindelijk binnen de halve minuut van Remco: wieltjesplakker ;-)

Reacties zijn gesloten.