Eli Iserbyt boekt vijftigste profzege in Brussel, Lars van der Haar eindwinnaar X2O Badkamers Trofee
foto: Cor Vos (archief)
zondag 18 februari 2024 om 16:05

Eli Iserbyt boekt vijftigste profzege in Brussel, Lars van der Haar eindwinnaar X2O Badkamers Trofee

De laatste manche in de X2O Badkamers Trofee van het seizoen is gewonnen door Eli Iserbyt. Na een vermakelijk uur door de modder kwam de Belgische kampioen van Pauwels Sauzen-Bingoal solo over de finish. Hij versloeg ploegmaat Michael Vanthourenhout en Nederlands kampioen Joris Nieuwenhuis. Het is de vijftigste profzege voor Iserbyt in de cross. Lars van der Haar won definitief het X2O-klassement.

In de slotmanche van de X2O Trofee stond vooral de dagzege op het spel, omdat Lars van der Haar een geruststellende voorsprong van 4.51 minuut op Eli Iserbyt had in het klassement, en net als zaterdag in Sint-Niklaas was er volop aandacht voor de comeback van Toon Aerts. Die moest zich andermaal vanop de laatste startrij naar voren werken.

Nationale kampioenen Joris Nieuwenhuis en Eli Iserbyt hadden de beste start in de modder. Zij sloegen al meteen een gat met een grote achtervolgende groep, waar Aerts ook de aansluiting had gevonden. Het werd vervolgens een man-tegen-mangevecht op de meest technische stroken, die vooral op de gladde schuine kanten gesitueerd waren.

Drietal strijdt om de overwinning
Omdat Iserbyt het tempo wat drukte vooraan, kon Michael Vanthourenhout de oversteek maken vanuit de achtergrond. Een van de drie ging de overwinning pakken, want de achtervolgers bleven foutjes maken en dus liep het verschil steeds verder op. Vooral Nieuwenhuis en Vanthourenhout leken nog over overschot te beschikken.

Drie rondes voor het einde vielen er wat verschillen. Na een versnelling van Vanthourenhout blies Nieuwenhuis zichzelf op. Iserbyt had dat door en schoot naar het wiel van zijn ploegmaat. Het Vlaamse duo brak op die manier Nieuwenhuis, die ook steeds meer foutjes begon te maken, waardoor alleen de winnaar nog bepaald moest worden.

Mijlpaal voor Eli Iserbyt
In de voorlaatste ronde moest Vanthourenhout even van de fiets en daar profiteerde Iserbyt optimaal van. De Belgische kampioen van Pauwels Sauzen-Bingoal sloeg een serieus gat en gaf dat in de finale niet meer weg. Iserbyt trok de zege naar zich toe en bereikte daarmee een mijlpaal: het is zijn vijftigste (!) profoverwinning in het veldrijden.

Verder mochten Vanthourenhout (tweede), Nieuwenhuis (derde) en Van der Haar (als eindwinnaar in de X2O Trofee) het podium bestijgen. Comeback kid Toon Aerts eindigde, net als in Sint-Niklaas, weer als vierde. Nu was dat wel op grote achterstand van het podium.

X2O Badkamers Trofee Brussel 2024
Uitslag mannen
1. flag-be Eli Iserbyt in 1u04m30s
2. flag-be Michael Vanthourenhout op 9s
3. flag-nl Joris Nieuwenhuis op 56s
4. flag-be Toon Aerts op 1m48s
5. flag-be Toon Vandebosch op 2m05s
6. flag-be Niels Vandeputte op 2m21s
7. flag-nl Ryan Kamp op 2m34s
8. flag-be Joran Wyseure op 3m00s
9. flag-nl Lars van der Haar op 3m15s – Eindwinnaar X2O Badkamers Trofee 2023-2024
10. flag-gb Cameron Mason op 3m57s

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
18 februari 2024 16:18
Leuke cross, met Vanthourenhout en vooral Iserbyt die het elkaar niet helemaal gunnen
    18 februari 2024 17:06
    Zo'n polemiekje is de enige manier om nog wat interesse te genereren voor het veldrijden, nu het wegwielrennen stilaan op kruissnelheid komt.
18 februari 2024 16:07
Jammer voor Iserbyt dat hij 2 crossen miste rond nieuwjaar, anders had hij alle klassementen gewonnen.
    18 februari 2024 16:42
    Ik heb juist het idee dat hem dat heel goed gedaan heeft.
18 februari 2024 17:22
En VDH wint dus definitief het X2O klassement, dat mag gerust even bij in dit artikel. Of wordt dat artikel 3 met VDH's reactie in artikel 4?
18 februari 2024 17:36
Bijna op het einde van 't seizoen een paar overdenkingen. Ten eerste Trek Lions, die leken aan het begin van het seizoen slim te doseren door niet alle koersen te rijden, maar als ik ze zo zie rijden op het einde van het seizoen lijken de Sauzen toch beter het seizoen te verteren. Toch niet de juiste koers.

Ten tweede Eli Iserbyt, best of the rest als de grote jongens niet meedoen, en dan ook echt veel beter. Is een stuk sympathieker geworden dit seizoen maar blijft toch een killer als het er op aan komt en wint met gemak alle klassementen als hij niet ziek wordt.

Wat betreft de Hollanders: Nieuwenhuis geweldig seizoen, moet volgend jaar maar eens gaan trainen op een versnelling. Als hij leert te versnellen als tegenstanders fouten maken dan kan hij nog meer gaan winnen.
Van der Haar: wint weleenswaar een klassement en een paar crossen maar lijkt toch wat power verloren te zijn. Hij moet vooral leren om ook in ronde twee t/m vijf aan de kop van de koers te blijven. Hij zit te vaak te ver van achter als het spel op de wagen gaat en moet dan gaatjes gaan dichtrijden.
Ronhaar: Heel sterk seizoen, hij is nog jong en moet nog leren om constant te gaan rijden, maar is de grootste belofte van het moment.
Kamp: reed een minder seizoen nadat de Sausjes hem de deur hadden gewezen. Moet echt leren minder fouten gaan maken en zijn cross beter indelen. Maar er zit nog wel wat in 't vat voor die jongen.
Van Kessel: moet weer ff de swung vinden, hopelijk gaat hem dat lukken. Moet leren dat ie 't allemaal al geleerd heeft.
Van der Poel: Aardig seizoen, moet leren om paaltjes heen te fietsen die niet meegeven.

Ik heb genoten in elk geval. Dank aan de heren.
    18 februari 2024 19:55
    Mooie beschouwing, Hooligan.

    Denk dat je de Trekkers niet helemaal kunt vergelijken met de Sauzen. Ronhaar en Nys zijn nog jong; ik vind het niet gek dat de taaie rakkers als Eli en Michael aan het eind van het seizoen wat meer inhoud hebben. Jouw conclusie over VdHaar deel ik volledig. Nieuwenhuis heeft ook een mooie stap gezet, maar het lijkt me gewoon een diesel.

    Iserbyt heeft weer een stapje gezet. Als coureur, maar ook als mens. Het eerste jaar dat ik hem gewoon goed kan pruimen op de fiets en aan de microfoon. Duidelijk de man van het seizoen als de grote 2 niet mee doen.
    Grootste teleurstelling is voor mij Sweeck. Fietste dit jaar achteruit. En als hij achteruit fietst wordt hij ook meteen een nuilert...
    Aangenaamste verrassing: Nys. Nog niet constant, maar wel smaakmaker. Zowel vanwege zijn manier van koersen alsook vanwege zijn naam. Hopelijk herleeft oude glorie komend seizoen pas echt.
    VdPutte heel constant, zonder uitschieters. Maar zijn pijpje lijkt ook leeg aan het eind van zo'n seizoen.

    En ik kijk vooral uit naar Toon Aerts. Rijdt na zijn schorsing meteen mee (bijna) vooraan. Wel in de post-WK crossen, maar toch. Het geeft de burger, de Toon Aerts fan, en hopelijk ook Toon zelf moed. Want uiteindelijk is hij van alle crossers degene die in het verleden het dichtst bij Wout en Mathieu kon komen...
    19 februari 2024 09:14
    Wat zou de reden zijn dat Joris de laatste crossen zo terug valt op het einde ?

Reacties zijn gesloten.