achtergrond

Geenstijl

Rob Roos, europarlementariër: ik moest Frans Timmermans uitleggen dat waterstof een energiedrager is en gas is een energiebron

Hij keek mij schaapachtig aan.

(Tevens StamCafé)

Door Arthur van Amerongen

Rob Roos: “De finale stemming over de Natuurherstelwet is op 27 februari. Mijn overwinning met deze amendementen - waardoor de parlementspositie veel beter was geworden voor Nederland - is helaas vrijwel volledig teniet gedaan. Namens het Europees Parlement ging de Spaanse socialistische hoofdonderhandelaar om de tafel met het Spaanse socialistische voorzitterschap van de Europese Raad. Met als resultaat dat bijna alle verbeteringen vanuit het Parlement zijn verdwenen. Het wegstemmen van deze wet wordt dus essentieel voor Nederland, want anders belanden we in een stikstofcrisis 2.0. Dan wordt het echt de Nederland-Op-Slotwet. Veel zal afhangen van Manfred Weber, destijds de grote concurrent van Frans Timmermans voor de opvolging van Jean-Claude Juncker. Hij was de afgelopen tijd enorm kritisch over de Natuurherstelwet, maar we moeten nog maar zien hoe zijn EVP gaat stemmen. De EVP voelt nu ineens empathie voor de boeren, terwijl ze bijna 5 jaar lang een desastreus landbouwbeleid hebben gesteund. Von der Leyen is natuurlijk ook van de Christendemocraten en wil herkozen worden als voorzitter van de commissie. Ja, zo gaat dat rond verkiezingstijd.”

De catastrofale Green Deal

“Timmermans’ Fit for 55 is een onverantwoord experiment met onze economie. Je hoeft geen ziener te zijn om te voorspellen wat er gaat gebeuren. Onze betrouwbare energievoorziening is veel te snel afgebouwd. De kerncentrales in Duitsland gingen dicht, in België werden er een paar gesloten. In Nederland hebben we de gaskraan helemaal dichtgedraaid terwijl er voor 1000 miljard euro aan gas in onze bodem zit. De gas- en oliewinning in de Noordzee hebben we afgebouwd. En nu zijn we afhankelijk van het weer, of de wind waait en de zon schijnt. En als het hard waait, dan hebben we ook niks. Dus dat is natuurlijk gewoon een hele domme beslissing geweest. Wopke Hoekstra is Eurocommissaris geworden omdat hij heeft toegezegd dat hij de target wil zetten op 90% CO2-reductie in 2040. Toen gingen de Groenen overstag. Terwijl we nu al zwaar in de problemen zitten met ons zogenaamde klimaatbeleid. TenneT heeft in 2021 4 miljard euro betaald om windturbines stil te zetten.

Aan de ene kant hebben we structureel te weinig energie, maar tegelijkertijd is die energievoorziening veel meer afhankelijk geworden van de weersomstandigheden, waardoor we soms juist te veel stroom opwekken. Dan bellen ze hartje zomer de tuinders in het Westland met de vraag of zij de lampen in de kas willen aanzetten om stroom af te voeren. Het stroomnet is totaal overbelast, want het is nooit ontworpen voor de huidige wijze van decentrale energieopwekking: eerst hadden we een paar grote kolen- en kerncentrales, nu staan er overal windmolens en zonnepanelen. Tegelijkertijd wil de overheid dat we allemaal overstappen op warmtepompen en elektrische auto’s. Dat betekent dat we onze stroomvoorziening moeten gaan verdubbelen, terwijl we nu al te weinig hebben. Nu staan er al duizenden bedrijven op de wachtlijst voor een stroomaansluiting. We gaan van de Green Deal naar Black Outs. In Zweden stonden tijdens de strenge winter de windturbines stil. Texas, nota bene de oliestaat bij uitstek, werd geteisterd door black-outs door het weer en door te veel afhankelijkheid van zogenaamde renewables. Als je fossiel al zou willen uitfaseren, heb je kernenergie keihard nodig. Het is een schone, betaalbare, betrouwbare en veilige oplossing.”

Als Duitsland verkouden wordt, krijgt de rest van Europa de griep

“Door de Green Deal vindt er in Duitsland, de economische motor van Europa, een complete de-industrialisatie plaats. Bedrijven vluchten daar massaal weg. En als Duitsland verkouden wordt, dan krijgt de rest van Europa de griep. Ik heb destijds met Frans Timmermans en de CEO's van de grote energiebedrijven heel wat discussies gehad. Frans vertelde mij: we gaan gas vervangen door waterstof. Dat plannetje was gebaseerd op een absolute hype, de berekening was gemaakt op een bierviltje. Zelfs de echte experts twijfelen aan de haalbaarheid. Het is vooral een politieke beslissing. Ik vroeg aan Timmermans: maar hoe gaan we dat waterstof dan maken? En toen keek hij me heel schaapachtig aan, zo van: wat bedoel je in godsnaam? Ik moest hem uitleggen dat waterstof een energiedrager is en gas is een energiebron. Diederik Samsom was zijn souffleur, een ordinaire Greenpeace-activist. Die heeft de Green Deal doorgedrukt. Samsom heeft ook die klimaattafels in Nederland bedacht en hetzelfde dingetje gedaan voor de EU. Met alle gevolgen van dien. Het maakt de mensen arm en het leven een stuk ingewikkelder. Europa moet autonoom zijn: in onze energievoorziening, in onze voedselvoorziening maar ook met medicijnen - want als we iets hebben geleerd van COVID is dat niet afhankelijk moeten zijn van de leveringsketen tussen de continenten. Nu maken we onszelf compleet afhankelijk van de rest van de wereld.”

De Europese Commissie

“Als een wet eenmaal in Europa is aangenomen, dan komen we er in de praktijk gewoon nooit meer vanaf. De Europese Commissie is de enige EU-institutie die het recht heeft om nieuwe wetgeving voor te stellen. En het is altijd een one-size-fits-none wetgeving. Dus dan moeten we afwachten of de Commissie bereidwillig is om die wet aan te passen. Pas dan kunnen we er in het Europees Parlement over stemmen. Dus het zou ook heel noodzakelijk zijn dat we meer conservatieve of rechtse regeringsleiders hebben die zeggen: er is enorme schade aangericht aan onze economie, aan onze voedselzekerheid, aan onze energievoorziening en we moeten nu water bij de wijn gaan doen. De huidige politiek is continu bezig met de planeet, maar niet met het welzijn van de mensen.

Nu is er een voorstel om de Verdragen van de Europese Unie te veranderen. Dan zouden vrijwel alle nationale vetorechten worden afgeschaft. De Europese Commissie wil nu zelf belastingen gaan heffen. En zonder veto kan Nederland zo’n wet nooit meer blokkeren. De EC roept dan: qualified majority. Want dat is de situatie waar we naartoe gaan: uiteindelijk wordt alles in Brussel beslist. Het volgende kabinet moet dat blokkeren, nu het nog kan. Als we die bevoegdheid eenmaal weggeven, krijgen we hem nooit meer terug.

Ik zie het als mijn taak om mensen te mobiliseren om naar de stembus te gaan. Brussel is geen bijzaak. Brussel is een hoofdzaak. De verkiezingen van afgelopen 22 november gingen over een heleboel dingen, maar totaal niet over Brussel. Terwijl gewoon bijna alle wetgeving inmiddels uit Brussel komt. Het lijkt mij het beste dat we het Europees Parlement afschaffen en dat nationale parlementariërs één keer in de zoveel tijd bij elkaar komen om beslissingen te nemen. Dan is het EP overbodig en ligt de macht bij de nationale parlementen.”

Eurocritici

Het is jammer dat veel eurosceptici en eurocritici niet naar de stembus gaan. Maar het broodnodig dat dat wel gebeurt. Het Europese parlement is totaal geen afspiegeling van de samenleving, want het is gewoon knetterlinks. De christendemocratische EVP en het liberale Renew stemmen de hele tijd gewoon met de Groenen en de Socialisten mee. Ik denk dat er in het EP hoogstens 25% eurokritische parlementariërs zitten. Maar in de lidstaten ligt die verhouding totaal anders. Want je ziet dat ook in Nederland. We willen helemaal niet meer macht naar Brussel. We willen veel minder macht naar Brussel. Het rechtse blok in het EP kan zich geen verdeeldheid meer permitteren. We moeten enorme problemen oplossen: het beschermen van onze soevereiniteit, het beschermen van onze buitengrenzen. Het gevecht tegen wokeisme, globalisme en de klimaatgekte. Het immense probleem van onze energievoorziening en onze voedselzekerheid. Maar rechts bakkeleit altijd over kleine onderwerpen.

Mijn belangrijkste bondgenoten zijn de partijen die de buitengrenzen willen sluiten. Die een fatsoenlijke en betrouwbare energievoorziening willen bewerkstelligen. Die gewoon voor de boeren zijn. De ID-groep gaat flink winnen met de verkiezingen en met de PVV, het Rassemblement National, het Vlaams Belang. Zij gaan richting de 100 zetels. En mijn blok, de ECR, gaat ook groeien, ook wij gaan richting de 100. We zijn dus in staat om over rechts een blok te vormen, maar de afgelopen vijf jaar hebben de EVP, de Christen-Democraten altijd volledig meegestemd met de Groenen en de Socialisten en dus een beleid doorgevoerd waardoor we nu gigantische problemen hebben.”

Nexit en de terugkeer van de gulden

“De euro is ons in de maag is gesplitst. In 1997 stond er een stuk in de Volkskrant van 70 topeconomen die waarschuwden dat de invoering van de euro een heel slecht idee was. Maar in Den Haag hebben ze alle adviezen genegeerd. De invoering van de euro was vooral bedoeld om Frankrijk van een enorme schuldenlast te bevrijden. De euro was goed voor Frankrijk, ter vervanging van de frank. En de Fransen hebben daar behoorlijk wat goede condities voor zichzelf afgesloten. De Europese Unie is bedoeld voor economische samenwerking. Met die interne markt zijn de meeste mensen wel blij. Ik kom zelf uit de buurt van Rotterdam en ik ken daar veel mensen die met logistiek te maken hebben. Maar de regelgeving is compleet doorgeschoten. Van de nexit heb ik altijd gezegd: die moet je op tafel houden. Die moet je als troefkaart hebben tijdens onderhandelingen.”

Boerenopstand

"De boeren bevinden zich in het oog van de storm. Wat in de EU nog weleens wordt vergeten: voedselzekerheid is ook een kwestie van nationale veiligheid. Het is waanzin dat we onze eigen boeren torenhoge productiestandaarden opleggen en vervolgens met de hele wereld handelsverdragen sluiten. Dan gaan we boontjes uit Kenia importeren in naam van het klimaat. Nu ligt er een nieuw handelsverdrag met Latijns-Amerika klaar: Mercosur. Onze eigen boeren produceren veel milieuvriendelijker en diervriendelijker. Die kunnen nooit tegen Latijns-Amerika concurreren. Zo’n handelsverdrag moet van tafel, de Natuurherstelwet moet van tafel en de hele Green Deal moet ook van tafel. Dat klinkt hard, maar het is de enige manier om de de-industrialisering van Europa te stoppen. Onze bevolking neemt af. Als we ook nog eens onze industrie in naam van het klimaat wegjagen, zijn we straks een verarmd en geopolitiek irrelevant continent. Een muis die brullend de hele wereld de les leest over gender, klimaat en mensenrechten, maar zelf niet meer de eigen broek kan ophouden en onder steeds meer problemen gebukt gaat. Dat wil ik niet.”

De toekomst

“Veel mensen vragen me: waarom maak je je nou zo druk? Maar ik vind Nederland nog steeds de moeite waard om voor te vechten. Uiteindelijk is het ook het land van onze kinderen en van onze kleinkinderen. Dus zal ik voor Nederland en onze Westerse beschaving in zijn algemeenheid blijven knokken. Waar en in welke vorm dan ook.”

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.