Door Hayte Hugo

Redacteur

Betalen voor de Mbit/s in plaats van GB

De onbeperkte abonnementen van mobiele providers

18-02-2024 • 06:00

174 Linkedin Whatsapp

Tekst

Wie in Nederland een vastinternetabonnement heeft, hoeft zich vrijwel nooit zorgen te maken over de databundel. Je betaalt een vast bedrag per maand en kunt zoveel downloaden als je wilt, excessen daargelaten. In plaats daarvan heb je de keuze uit de snelheid. Wil je zo snel mogelijk downloaden, dan betaal je meer. Kun je genoegen nemen met grote downloads die minder snel binnengehengeld worden? Dan ben je goedkoper uit.

Bij mobiele abonnementen gold lang de omgekeerde wereld. In plaats van je zorgen te maken over de downloadsnelheid, moest je juist de keuze maken uit de databundel. Als je vaak op wifi zit, is een goedkoper abonnement voldoende. Wil je altijd zorgeloos 5G kunnen gebruiken, dan kun je voor een onbeperkt abonnement gaan. Beide klanten benutten echter de maximale snelheid van het netwerk, zonder dat er verschil tussen de abonnementen zit. Althans, bij de grote providers met een eigen netwerk.

Natuurlijk, sommige virtuele providers laten klanten tegen betaling hogere snelheden krijgen. Een voorbeeld is Ben, waar klanten voor een euro extra per maand met 300Mbit/s over het 5G-netwerk kunnen downloaden, in plaats van met maximaal 200Mbit/s op 4G. Bij Budget Energie is het juist omgekeerd: hier heeft het abonnement met onbeperkte data van twintig euro per maand een maximale snelheid van 5Mbit/s, terwijl de goedkopere abonnementen met databundels met 100Mbit/s kunnen downloaden. Je kon tot voor kort als klant echter nooit kiezen welke snelheid je wilde bij je onbeperkte abonnement; dat besloot de provider. Vaak kreeg je gewoon de maximale snelheid, of je het nou wilde, en gebruikte, of niet.

10Mbit/s tot 1Gbit/s

Odido bracht hier afgelopen september verandering in. Samen met de naamswijziging van T-Mobile kondigde het bedrijf aan Unlimited-abonnementen met verschillende snelheden aan te bieden. Unlimited Start kost 25 euro per maand en geeft klanten een maximale downloadsnelheid van 10Mbit/s. Het duurste abonnement, Unlimited Premium, geeft klanten een downloadsnelheid van 1Gbit/s voor 45 euro per maand.

KPN's duurste abonnement kost een tientje minder, maar heeft ook een maximale downloadsnelheid van 'slechts' 600Mbit/s. Dit abonnement is wel weer 2,50 euro goedkoper dan Odido's equivalent. Het goedkoopste Unlimited-abonnement van KPN is 2,50 euro duurder dan Odido's goedkoopste aanbod, met de kanttekening dat je bij KPN 50Mbit/s krijgt, in plaats van de 10Mbit/s bij Odido.

KPN zegt tegen Tweakers nu nog geen 1Gbit/s-abonnement aan te bieden 'omdat de kans dat je 1Gbit/s ook als klant zult ervaren, momenteel zeer gering is'. "Logischerwijs verandert dat wanneer het ook reëel is dat je als klant daadwerkelijk 1Gbit/s ervaart." Overigens is Odido's 1Gbit/s-abonnement vermoedelijk ook niet overal te gebruiken. De provider zei in september dat 1200 van de 5000 zendmasten geschikt waren voor het 1Gbit/s-abonnement, waar elke week 55 sites bijkwamen. Op basis van die informatie zouden er op dit moment dus 2500 zendmasten zijn die geschikt zijn voor het 1Gbit/s-abonnement, ofwel de helft van Odido's netwerk. De provider zegt niet hoeveel sites er nu zijn geüpgraded, maar zegt wel dat klanten 'gemiddeld hogere snelheden gaan halen door de continue ontwikkeling van ons netwerk en de komst van de 3,5GHz-frequentie'.

Bij beide bedrijven geldt een maximale snelheid van 300Mbit/s voor de niet-onbeperkte abonnementen. De vermelde prijzen kunnen bovendien voor klanten afwijken als ze een abonnement combineren met een vast abonnement van de provider.

Snelheid 10Mbit/s 50Mbit/s 300Mbit/s 600Mbit/s 1Gbit/s
Odido 25 euro - 32,50 euro 37,50 euro 45 euro
KPN - 27,50 euro 32,50 euro 35 euro -
Vodafone - - - - 32,50 euro

Maandprijzen exclusief kortingen

Verkapte prijsverhogingen

KPN en Odido zeggen de klanten meer keuze te geven met de vernieuwde abonnementen. Je zou ook kunnen stellen dat het om verkapte prijsverhogingen gaat. Neem KPN. Voordat het bedrijf de nieuwe Unlimited-abonnementen aankondigde, kostte het onbeperkte abonnement 32,50 euro per maand. Daarmee internette je op de hoogste snelheid van KPN's netwerk. KPN zegt dat zijn netwerk 500Mbit/s aankan, dus dat is de snelheid die klanten konden verwachten. Voor huidige klanten met het 'oude' Unlimited-abonnement verandert er niets; zij blijven op ongeveer 500Mbit/s internetten.

Wie nu echter voor 32,50 euro per maand een Unlimited-abonnement wil afsluiten, krijgt het Unlimited300-abonnement. Hierbij krijg je een maximale downloadsnelheid van 300Mbit/s. Alsnog meer dan genoeg voor de meeste klanten, maar het is niet alles dat KPN's netwerk aankan. Klanten die het meeste willen halen uit de 5G-verbinding, moeten nu voor het SuperUnlimited-abonnement gaan, dat maandelijks 2,50 euro duurder is.

Bij Odido is de 'prijsverhoging' groter als het gaat om het abonnement met de hoogste snelheid. Toen de provider nog T-Mobile heette, kostte Unlimited 35 euro per maand. De provider beloofde een maximumsnelheid van 450Mbit/s, al bleken sommige abonnees in de praktijk hogere snelheden te kunnen halen, tot 750Mbit/s. Bij de introductie van de vernieuwde Unlimited-abonnementen verdween het 35-euroabonnement. Er kwamen twee abonnementen bij die 2,50 euro goedkoper en duurder waren, en 150Mbit/s minder of meer boden dan dat 'oude' abonnement.

Voormalige T-Mobile-abonnees die hun abonnement moeten verlengen, kunnen dus niet voor dezelfde prijs als dat oude abonnement een 450Mbit/s-abonnement afsluiten. Zij moeten dan genoegen nemen met 300Mbit/s-internet, of maandelijks 2,50 euro extra betalen voor een iets snellere verbinding. Ook dat duurdere abonnement gebruikt echter nog niet het maximaal haalbare van Odido's netwerk, terwijl Odido-klanten dat voorheen wel hadden bij het 'oude' Unlimited-abonnement. Klanten die voorheen met 750Mbit/s konden downloaden, moeten bij een nieuw abonnement 45 euro per maand betalen om die snelheid te kunnen behalen. Overigens ligt deze prijs wel 4,50 euro per maand lager dan bij introductie van de vernieuwde Unlimited-abonnementen afgelopen september.

OdidoKPN logo

Popcorn kopen en Excel-formules

Er zijn dus veel verschillende prijzen en snelheden. De nieuwe prijzen zorgen er dan ook voor dat vergelijken tussen de providers lastiger wordt. Hoewel ze allebei 300Mbit/s- en 600Mbit/s-abonnementen aanbieden, komen de goedkoopste abonnementen niet overeen en biedt Odido nog een sneller abonnement aan. Het was al lastig om de abonnementen met elkaar te vergelijken door de kortingen en extra's, zoals toegang tot streamingdiensten die providers al langer bieden. Zeker wie vast en mobiel combineert, moet meerdere factoren en prijzen meewegen bij het vergelijken van verschillende providers om tot de beste deal te kunnen komen.

'Excel-formules' om de aanbiedingen met elkaar te vergelijken worden met deze stap dus ingewikkelder, wat het overstappen ook gecompliceerder maakt. Dat is enigszins in het voordeel van providers, want bestaande, blijvende klanten leveren meer op dan nieuwe klanten, onder andere vanwege overstapkortingen en aansluitkosten. Als je eenmaal een klant hebt, wil je voorkomen dat die overstapt naar de concurrent. Wanneer het als klant lastig is om je huidige abonnement te vergelijken met het aanbod van andere providers, is de kans kleiner dat je overstapt. Aan de andere kant wil je er als provider wel voor zorgen dat klanten van concurrenten overstappen naar jou en dan zo lang mogelijk blijven, dus je aanbod moet op de een of andere manier aantrekkelijk zijn. Het zorgt dan ook voor een lastige balans voor providers, maar KPN lijkt ervan overtuigd te zijn dat Odido's strategie werkte. Anders zou de provider de verschillende abonnementen niet hebben overgenomen.

Provider KPN Odido Vodafone
Prijs 600Mbit/s mobiel met combi-korting 27,50 euro 30 euro 25 euro**
Korting mobiel 7,50 euro 7,50 euro 7,50 euro
1Gbit/s vast met combi-korting, ex tv 52,50 euro 40 euro/50 euro* 59 euro
Korting vast 0 euro 5 euro 0 euro
Totale prijs per maand 80 euro 70 euro/80 euro* 84 euro
Korting per maand 7,50 euro 12,50 euro 7,50 euro

De prijzen van KPN, Odido en Vodafone waarbij een tweejarig vast abonnement wordt gecombineerd met een tweejarig mobiel abonnement. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief tijdelijke kortingen. Bij KPN's 600Mbit/s-abonnement geldt bijvoorbeeld een tijdelijke korting van 2,50 euro per maand en bij het vaste abonnement betaal je de eerste 9 maanden 35 euro per maand. Bij Odido's vaste 1Gbit/s-abonnement geldt een korting van 25 euro voor de eerste acht maanden en bij Vodafone is de korting 50 procent voor de eerste drie maanden. *Bij Odido is de vastinternetmaandprijs afhankelijk van het netwerk waarop de internetverbinding wordt aangesloten, zoals KPN of ODF. **Vodafone heeft geen abonnementen met verschillende snelheden; hier krijgt de gebruiker altijd de maximale snelheid van maximaal 1Gbit/s.

De gekozen abonnementen en prijzen lijken bovendien op de bekende prijzen voor bijvoorbeeld popcorn in de bios. Ze lokken je met de kleinste bak popcorn, in dit geval een internetabonnement van tientallen Mbit/s voor 25 tot 27,50 euro, exclusief kortingen. Je twijfelt alleen of dit wel genoeg popcorn zal zijn voor de hele film en dus kijk je ook even naar de duurdere bakken. Wel verhip, het prijsverschil is niet zó groot, maar je krijgt wel zes tot dertig keer zoveel popcorn, met 300Mbit/s. Maar hey, voor nog iets meer euro in de maand heb je zelfs het dubbele van die 300Mbit/s! Uiteindelijk kies je voor een van de middelgrote bakken popcorn, terwijl je eigenlijk vooraf niet eens per se onbeperkt internet wilde hebben.

Zijn de duurdere abonnementen echt nodig?

Los van de marketingpsychologie, is het ook de vraag wat je werkelijk aan de rappere internetverbindingen hebt. Natuurlijk, dat is een vraag die je je altijd kunt stellen, ook bij de multigigglasvezelverbindingen. Het punt is alleen dat je bij glasvezelverbindingen de verbinding vaker deelt met anderen dan bij mobiele abonnementen. Een 200Mbit/s-glasvezelverbinding kan bijvoorbeeld voor krapte zorgen als je met meerdere mensen thuis tegelijk wil streamen of grote bestanden wil downloaden. Maar voor een smartphone? Daar zou die 200Mbit/s zomaar al meer dan toereikend kunnen zijn, omdat je die vrijwel nooit met anderen deelt.

Providers geven zelf ook min of meer hetzelfde aan. KPN zegt bijvoorbeeld dat Unlimited50 geschikt is voor het 'gebruiken van je favoriete apps, checken van je mail of gewoon om te browsen'. Met Unlimited300 kunnen gebruikers naar films en series kijken 'in hoge kwaliteit' of naar luisterboeken, podcasts of muziek luisteren, iets wat met Unlimited50 ook mogelijk is. En SuperUnlimited? Daarmee kun je 'overal en altijd gamen, streamen, bingen, videobellen, surfen of wat je ook maar wil doen op je telefoon'. Met uitzondering van dat vage laatste, kan alles ook wel met Unlimited50.

Providers over 600Mbit/s: 'superkorte laadtijden' en 'overal gamen, streamen of wat je ook maar wil doen'

Odido heeft vergelijkbare bewoordingen en spreekt bij het 10Mbit/s-abonnement bijvoorbeeld over 'standaard appgebruik, sociale media en browsen', terwijl met 300Mbit/s klanten kunnen streamen 'in HD-kwaliteit'. Bij het 600Mbit/s-abonnement krijgen klanten 'superkorte laadtijden' en 1Gbit/s is voor klanten die 'het snelste van het snelste' willen. Concrete voorbeelden van wat klanten met de duurdere abonnementen kunnen, worden echter niet genoemd, of zijn ook prima mogelijk met de goedkopere abonnementen.

Dat komt vooral omdat je op je telefoon vaker streamt dan dat je grote bestanden downloadt. Een grote Steam-game ga je bijvoorbeeld niet op je iPhone binnenhengelen en een lange 4k-video ga je ook niet downloaden om te editen. Wellicht wil je zo'n lange video wel snel kunnen uploaden. In dat geval klinkt een 600Mbit/s- of 1Gbit/s-verbinding handig.

Upload en Vodafone

We schrijven bewust 'klinkt', omdat er een belangrijke kanttekening bij deze abonnementen geplaatst moet worden. Net als op de kabel, zijn de meeste 5G-abonnementen niet symmetrisch. Bij Odido ligt de upload op maximaal 100Mbit/s, wat voor zowel het 600Mbit/s- als het 1Gbit/s-abonnement geldt. Het 300Mbit/s-abonnement heeft een maximale upload van 80Mbit/s. Alleen het 10Mbit/s-abonnement is symmetrisch. KPN zegt op zijn dekkingskaart dat het netwerk een maximale uploadsnelheid van 100Mbit/s heeft, maar meldt bij de abonnementen een significant hogere uploadsnelheid. Bij SuperUnlimited ligt de upload op 200Mbit/s, bij Unlimited300 is dit 150Mbit/s. Het Unlimited50-abonnement heeft een upload van 20Mbit/s. Een video uploaden duurt met 5G dus langer dan een video downloaden.

Snellere internetverbindingen zijn voor smartphones wellicht niet altijd nodig, maar misschien is dat juist de reden dat de abonnementen nu beschikbaar zijn. Providers investeren continu in het upgraden van hun netwerken. Niet alleen als het gaat om zendmasten en netwerkapparatuur om nieuwe technieken en vrijgekomen frequenties te ondersteunen, maar bijvoorbeeld ook servers en andere infrastructuur in de backend. Hierdoor komt er binnen de netwerken steeds meer capaciteit vrij, waardoor de netwerken steeds meer klanten aankunnen die tegelijkertijd op hogere snelheden kunnen internetten.

Hero 8Gbit/s-glasvezel

Providers kunnen daardoor nu snellere internetabonnementen aanbieden, terwijl klanten ook met 'goedkopere' abonnementen een prima internetervaring kunnen hebben. Wat dat betreft is de situatie vergelijkbaar met de glasvezeldiensten van onder meer KPN, Delta en Odido. De netwerken kunnen nu in principe multigigdiensten aan, dus providers bieden die diensten aan voor klanten die ze willen. Dat wil niet zeggen dat de goedkopere, langzamere abonnementen in de praktijk voor smartphonegebruikers echt langzaam zullen zijn, met als eventuele uitzondering Odido's 10Mbit/s-abonnement. Maar wie denkt dat echt nodig te hebben, kan voor de duurdere abonnementen gaan. De voordelen lijken vooral voor gebruikers te zijn die vaak hotspotten op hun telefoon, al is het niet duidelijk in hoeverre smartphonehotspots een bottleneck kunnen vormen.

KPN zegt ook tegen Tweakers dat de abonnementen nu beschikbaar zijn omdat de snelheden op mobiel 'richting glasvezelsnelheid gaan'. "Dit jaar worden de 3,5GHz-frequenties geveild en wordt 5G nog sneller. Daarmee is 2024 wat ons betreft ook het jaar voor meer keuze bij Unlimited; ons netwerk is er klaar voor, net als de markt." De provider verwacht dat de extra keuze ervoor zorgt dat meer klanten een Unlimited-abonnement kiezen. "Aan de onderkant met een aantrekkelijker aanbod, iets gunstiger in prijs. En aan de bovenkant met naast de hoogste 5G-snelheid, ook ruimere bundels om MB's te delen binnen een huishouden en grotere roamingbundels." KPN zegt ook dat Unlimited50 'een volwaardig Unlimited-abonnement is waarmee de klantervaring gewoon heel goed is en je in feite alles kunt'. "De snellere abonnementen zijn voor de zwaardere gebruikers die altijd goede en hoge snelheden willen."

Odido zegt tegen Tweakers de abonnementen in september te hebben ingevoerd, omdat het als 'nieuw telecommerk een nieuwe standaard neer wilde zetten'. "Daarnaast zien we een steeds grotere behoefte aan data. Wij vinden niet dat we mensen door databundels moeten beperken, daarom zijn we ooit met Unlimited in de markt begonnen. Dit aanbod breidden we in september uit om onze abonnementen nog beter af te stemmen op de behoeften en budgetten van onze klanten." Odido wilde niet zeggen welke Unlimited-abonnementen het populairst zijn.

Vind je dit allemaal te verwarrend? Dan is er ook nog Vodafone met een 'oud en vertrouwd' Red Unlimited-abonnement, 'zonder snelheidsbeperkingen'. Dit komt bij de provider neer op een downloadsnelheid van maximaal 1Gbit/s en een maximale upload van 112,5Mbit/s, waarbij dat laatste zelfs iets meer is dan Odido en KPN aanbieden. Het is nog niet bekend of Vodafone de andere twee zal volgen. In een reactie aan Tweakers zegt de provider 'geen uitspraken te doen over potentiële nieuwe pakketten of producten'.

Lees meer

Reacties (174)

174
173
79
4
0
68
Wijzig sortering
Ik zit lekker voor € 7,-- per maand op 50+ mobiel met 20GB en max 300mbps en kan gewoon alles doen wat ik wil tot aan Formule 1 races streamen.
Mensen, laat je niet gek maken door al die snelheden. Er is echt veel minder snelheid nodig dan de providers beweren voor de meeste toepassingen.
Zelfs 4K video streamen kost echt niet heel veel bandbreedte. Ik kijk regelmatig naar 4K series of films op Disney+, Amazon prime of HBO Max maar als ik dan op mijn router kijk dan geeft dat een netwerk load van nog geen 18Mbps max en vaak lager.
Op je telefoon hoef je al helemaal geen 4K te kijken want daar is je schermpje veel te klein voor. Gewoon Fulll HD is meer dan genoeg op een telefoon. De data stream is dan nog veel lager.
Dus gewoon lekker een betaalbaar abotje nemen tenzij je niet weet waar je met je geld naar toe moet en graag providers subsidieert :+ :+ .
@Hayte Maar even een reactie voor de upload bij KPN:

Op kpn.com staat het volgende als je een abonnement wilt gaan aansluiten:

De snelheid van een Unlimited abonnement is afhankelijk van het abonnement dat je kiest.
Unlimited50: max. 50 Mbit/s down- en 20 Mbit/s uploadsnelheid
Unlimited300: max. 300 Mbit/s down- en 150 Mbit/s uploadsnelheid
SuperUnlimited: max. 600 Mbit/s down- en 200 Mbit/s uploadsnelheid
De daadwerkelijk beschikbare snelheid kan afwijken van de geadverteerde snelheid door dekking van het netwerk en de drukte op het netwerk.
Volgens mij heb je op de verkeerde knop gedrukt. Je hebt op mijn reactie gereageerd maar de tekst gaat over Hayte. :o :o :o
Bedankt voor je reactie! Interessant, die cijfers kon ik zelf niet vinden. Op welke pagina zie je dat staan? Ik zie het bijvoorbeeld niet bij de sim-only-abonnementen staan. Ook vreemd dat SuperUnlimited meer upload zou bieden dan dat ze op hun dekkingskaart als maximale upload aangeven.
Is inmiddels aangepast, dank voor de link :)
maar, 4k streaming is niet 4k film. de kwaliteit is echt ver te zoeken, een normale consument ziet het misschien niet maar helaas ik wel.
Even uitgaande van een smartphone kan je je sowieso afvragen of kijken in 4K wel zo zinvol is op zo'n klein schermpje. Net zoals je al zelf schrijft zal het gros van de mensen het verschil geeneens zien en hooguit als je dan een 4K en Full HD film naast elkaar zet.
Even uitgaande van een smartphone kan je je sowieso afvragen of kijken in 4K wel zo zinvol is op zo'n klein schermpje. Net zoals je al zelf schrijft zal het gros van de mensen het verschil geeneens zien en hooguit als je dan een 4K en Full HD film naast elkaar zet.
Precies wat ik ook al noemde.
Er zijn maar 2 (Sony) telefoons met een 4k scherm (meest recente van 2018), zinloos dus.
Inderdaad, meeste z.n. 4K telefoons hebben geen 4K resolutie.
maar, 4k streaming is niet 4k film. de kwaliteit is echt ver te zoeken, een normale consument ziet het misschien niet maar helaas ik wel.
Ik zie het als 4K fanatieke filmer en video editor met 35 jaar ervaring ook wel als de kwaliteit slecht is.

Maar ik ben het niet helemaal met je eens. Ik geef toe op sommige streaming services is het huilen geblazen. Echter Sommige series zijn echt heel goed qua beeld kwaliteit op bepaalde providers.
In veel close-up beelden kun je echt iedere porie en haartje op een gezicht zien (b.v. "The wheel of time").
Maar waar het soms inderdaad zichtbaar wordt is bij compressie van bewegend water, semi transparante wolken of heel snelle bewegingen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar een shot van het publiek bij een F1 race op viaplay, met al die vlaggetjes die bewegen, dan wordt je onpasselijk van de slechte (lees blokkerige) kwaliteit. Dus het varieert over het aanbod.

Het wordt langzamerhand wel beter en dat zal met de toename van de gemiddelde bandbreedte van aansluitingen over de jaren ook wel verder verbeteren.
Echter op je telefoon schermpje is het nooit echt een probleem. Dat is gewoon te klein om de kwaliteit verschillen te zien tenzij het echt de spuigaten uitloopt.
Op een smartphone? Dat betwijfel ik.
Wat voor telefoon heeft u?
Wat voor telefoon heeft u?
Een Samsung Galaxy S23.
Waarom vraag je dat?
... betere vraag: waarom geef je die informatie voordat je weet wat de andere partij ermee gaat doen?

Echt niemand hoeft te weten dat jij met een zeer gewilde en prijzige telefoon in je zak rondloopt.
Wat stel jij je aan man
Beetje overdreven. Ten eerste is dit een tweaker en ten tweede heeft niemand hier mijn adres gegevens dus hoe komt die aan mijn telefoon. Dus je bent wel erg achterdochtig. Als Berlinetta mijn adres erbij gevraagd zou hebben dan was ik ook achterdochtig geweest maar niet op deze manier.
Overigens is een basic Galaxy S23 niet echt een heel dure telefoon. Er zijn toestellen die wel 3 keer zo duur zijn.

[Reactie gewijzigd door jdevrie op 21 februari 2024 21:32]

Hoe krijg jij het voor elkaar om met 20GB de F1 te kijken? Ik verstook per raceweekend met gemak die 20Gb al! Dat doe ik dan wél in de F1 app. Dus een andere manier van kijken zou kunnen schelen.
Ik keek altijd via de Viaplay app en was dan iets van 2 a 3 GB kwijt voor de hoofdrace.
Ik heb Viaplay inmiddels opgezegd en ga dit seizoen via de F1 TV app kijken.
Overigens kijk ik meestal niet het hele weekend via mijn mobiele data maar een groot gedeelte gewoon op mijn vaste 1Gbps lijntje thuis. Alleen op vakantie kijk ik eigenlijk via mobiele data maar dan kijk ik alleen de hoofdrace. Een enkele keer was ik nog niet thuis voordat de hoofdrace begon en dan keek ik de start op mijn mobiel (want dat is natuurlijk altijd het spannendste ;) ;) ).

Ik heb net even getest wat de data stream is als ik via de F1 TV app op mijn Galaxy S23 kijk en dat is gemiddeld 0,8 Mbytes/s dus voor een race van 2 uur is dat 7200 seconden x 0,8Mbytes/s = 5,63GB. Dus die data stream is wel wat hoger dan bij Viaplay.
Het ging mij, in mijn redenatie, vooral om de snelheid en niet de totale hoeveelheid Bytes dat je op je telefoon dit soort beelden kan kijken.

Update: nog even een testje gedaan via de browser op mijn laptop en dan lijkt de datastream iets hoger. Namelijk rond de 1Mbytes/s. Maar dat is via mijn vaste verbinding dus geen enkel probleem.

[Reactie gewijzigd door jdevrie op 20 februari 2024 16:05]

Helemaal mee eens!
Ik zit dan bij hollands nieuwe voor 10 euro per maand met 15GB
Heb dan een bundel van 15000 MB/SMS/Minuten

Echter sms of bel ik nooit dus als ik iets gebruik zijn het de MB's
Ik zit voornamelijk altijd op Wifi, als ik onderweg ben zit ik echt niet constant op mobiel.
Odido bracht hier afgelopen september verandering in. Samen met de naamswijziging van T-Mobile kondigde het bedrijf aan Unlimited-abonnementen met verschillende snelheden aan te bieden.
Robin Mobile (tegenwoordig Budget Mobiel) bracht daar toch veel eerder verandering in? Zie: nieuws: Robin Mobile komt met nieuwe onbeperkte abonnementen
Met mijzelf en 4 kinderen, zou ik het fijn vinden om een gezinsabbo te hebben van 10€ pp of 50€ totaal; elk met bvb 20mbit/s en max 40GB per maand. Kom ik op zich ruimschoots mee toe; zij weten dat ze geen grootverbuiker aan de haak hebben en aan die prijs blijf ik lang klant.

Vandaag de dag ben ik 100€ - 150€ per maand kwijt.
Dit hebben wij opgelost door bij KPN een onbeperkt abonnement te nemen en daarnaast een met weinig tot geen data. Je mag per maand tot 50gb delen binnen je huishouden. Dit geeft gemiddeld een prima prijs.

[Reactie gewijzigd door jwtje op 18 februari 2024 22:01]

Net als jeroenzer, goedkope sim only abbo pakken?. En eventueel kijken welke vaste lijn je hebt kan je nog kortingen krijgen bij mobiele abonnementen.

Ik koop me toestel altijd los nu een xperia z1 mark 1 uit 2018 met 4k scherm.

15 gb met Hollandse nieuwe is ruim genoeg voor mij en mijn gebruikssituatie. Dagelijks spotify (1 uur) max quality setting. F1, beetje voetbal, en andere streamingdiensten. Betaal nu met onbeperkt bellen 12 euro.

Je kan ook een kids bundel erbij aanschaffen met data
Voorbeeld: geen ziggo, hn, 15 euro 15gb en onbeperkt bellen, voor 12 euro 15gb per abbo erbij kom je ruim onder 100-150 euro.
Als je bijvoorbeeld thuis werkt en zwaar afhankelijk bent van een vaste internetverbinding, dan kan je dit ook gebruiken als backup. Smartphone als hotspot of via iets als RNDIS aansluiten op je router als tweede WAN-verbinding, en je backupverbinding is klaar voor gebruik. Gecombineerd met dat je geen tweede vaste verbinding hoeft af te nemen en dat je waarschijnlijk sowieso een mobiel abonnement wilt hebben, valt de meerprijs voor een stukje zekerheid wel mee.

Ik geloof dat er tweakers zijn die de "ongelimiteerd-maar-druk-hierop-bij-zoveel-GB-verbruik"-knop (een knop in een mobiele applicatie of een SMS naar een bepaald nummer) hebben geautomatiseerd, dus ook dat hoeft geen obstakel te zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 18 februari 2024 07:19]

Dat laatste is de grootste obstakel die er is. Waar zijn de tweakers die het op een moeiteloos (voor de leek) manier voor elkaar krijgen?
Op mijn iPhone heb ik een automation ingesteld, bij ontvangst van sms met “beste klant, u heeft 80% verbruikt van uw“ van kpn, stuur sms naar kpn “NLAAN2000” herhaal 2x. Zodoende komt er 4Gb bij, werkt perfect.
Klinkt goed! Kan je die automation regels delen? :)
Dit is de opdracht
https://www.icloud.com/sh...48aed45759beb26d5fb03b462

En die moet je uitvoeren als er bericht van kpn komt met de text van 80% erin, heel simpel eigenlijk.
Daar zijn scripts voor die dat automatisch voor je kunnen doen, voor Odido heb je bijvoorbeeld https://llamalab.com/automate/community/flows/46148

Hier loopt ook een topic over op het forum: forumtopic: [T-Mobile] Automatisch 1-GB aanvullers activeren (titel spreekt nog over T-Mobile, dit is nu natuurlijk Odido)

Voor andere providers weet ik het niet (gebruik ik zelf niet), maar daar zullen ongetwijfeld ook wel soortgelijke scripts voor te vinden zijn.
Daar zijn scripts voor die dat automatisch voor je kunnen doen, voor Odido heb je bijvoorbeeld https://llamalab.com/automate/community/flows/46148
KPN-variant. Die zal waarschijnlijk aangepast moeten worden gebaseerd op de inhoud van nieuwe SMS-berichten die KPN dan zal sturen, maar het principe is duidelijk.

Opensource kan het vermoedelijk ook met Easer.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 18 februari 2024 07:40]

Ben zelf tegen het helpen met dat soort zaken. Gevolg is namelijk dat er gemiddeld meer dataverkeer gebruikt gaat worden en dat drijft uiteindelijk de prijs omhoog of de kwaliteit omlaag.

En daar gaan we collectief natuurlijk weer om zeuren :+
Gevolg is namelijk dat er gemiddeld meer dataverkeer gebruikt gaat worden en dat drijft uiteindelijk de prijs omhoog of de kwaliteit omlaag.
Dienst wordt meer gebruikt? Prijs gaat omhoog.
Dienst wordt minder gebruikt? Prijs gaat omhoog.
Het gaat goed met de mobiele provider? Prijs gaat omhoog.
Het gaat slecht met de mobiele provider? Prijs gaat omhoog.
Concurrent gooit de prijs omhoog? Prijs gaat omhoog.
Jupiter en Mars staan bijzonder gunstig of ongunstig? Prijs gaat omhoog.

Ik denk dat je het slecht kan verkopen dat de prijs stijgt vanwege het gedrag van de consument, gezien de prijs altijd stijgt.

Verder is het niet zo dat het opeens veel drukker wordt in de ether op een specifiek moment door die automatisering. MB's zijn goedkoop, dus ik zou mij niet zorgen maken om die arme mobiele providers.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 18 februari 2024 07:29]

Je bent de inflatie vergeten ;)
Dat heb ik niet genoemd omdat dat overduidelijk is.

Inflatie of deflatie. Prijs gaat omhoog. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 18 februari 2024 08:28]

Absoluut gelijk, de prijzen gaan altijd maar omhoog.
Ergens is het gewoon hoe onze economie werkt, alleen is het tempo de laatste jaren best wel aan de hoge kant.
Ergens is het gewoon hoe onze economie werkt,
In een gezonde markt houdt de concurrentie elkaar scherp, en wordt er ook geconcurreerd op prijs.
Da’s niet waar. Kijk eens wat je in 2010 of 2015 betaalde voor een abonnement en wat je nu krijgt.
Ik was meer vanuit een algemeen standpunt aan het spreken. Bij (mobiele) data abonnementen heb je natuurlijk ook nog het aspect dat er technologische verbeteringen (3G->4G->5G) zijn waardoor je "meer" krijgt dan voorheen. Zo zijn er nog wel voorbeelden waarbij je meer krijgt tov vroeger (denk bv aan auto's) en je niet altijd 1-op-1 prijzen kan vergelijken.

Zelf heb ik een (Belgische) pre-paid voor mijn privé nummer dus ik kan daar niet over oordelen, maar mijn Telenet aansluiting die ik al 10 jaar heb is ondertussen €5 duurder en moest ik een nieuw abo afsluiten komt daar nog is €1,2 extra bij.
Streaming diensten worden ook alleen maar duurder(en je krijgt minder, hoera voor de versnippering), een brood is ondertussen ook al een pak duurder geworden, ...
Mijn appartement kostte in 2000 wrsch nog geen 100K (de meeste appartementen waren toch sub 100K)... Anno 2024 kan ik er mss 200 voor krijgen.
In 2010 had ik bellen en internet. Dat heb ik nu ook....
Wie zegt dat dit een gezonde markt is?
Ik vind dat zo stom bij Ben, ze hanteren daar een inflatiecorrectie dus elk jaar wordt je abonnement duurder. Ik heb dat bij andere providers nog niet meegemaakt...
Simyo doet daar ook aan
Behalve voor dat obscure product dat bijna niemand zelfs maar wenst, daar gooit men de prijs omlaag en neemt men een functie weg.
En je vergeet nog: je krijgt nu gratis [antivirus|veilig online|wifispothotpop-hoe-ze-ook-heten]! Prijs gaat omhoog
Ben zelf tegen het helpen met dat soort zaken. Gevolg is namelijk dat er gemiddeld meer dataverkeer gebruikt gaat worden en dat drijft uiteindelijk de prijs omhoog of de kwaliteit omlaag.
Ik denk het niet.
- de prijs wordt vooral bepaald door wat de markt kan dragen, niet door de kosten. Dat zie je aan de enorme verschillen tussen de goedkope en dure abonnementen.
- de kosten zitten vooral in infrastructuur als zendmasten die duur zijn om aan te leggen maar goedkoop in onderhoud. Als een netwerk er eenmaal beschikbaar is zijn de meeste kosten al gemaakt.
- bij andere producten die we veel gebruiken gaat de prijs juist omlaag en de kwaliteit omhoog mits er voldoende concurrentie is. Zaken als drinkwater, electriciteit, papier en aardappelen zijn door de jaren heen steeds goedkoper geworden (gecompenseerd voor inflatie) omdat we ze op massale schaal produceren.
Los van dat ik weinig last heb heb storing is voor die ene storing in de paar jaar de 20GB per dag ruim voldoende om te kunnen werken thuis.

Als je het zo enorm belangrijk vind om een goede goede back-up te hebben kun je beter een 2e lijn (glas/dsl/coax) ernaast nemen. Of een zakelijk abonnement waar vaak een back-up 4g inclusief is.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 18 februari 2024 10:08]

Of je neemt bij Ben een "dagpas" van 10 GB voor € 3,50 voor die ene keer dat je internet uitvalt.
Of je belt Odido, KPN of Ziggo (afhankelijk waar je zit) en dan krijg je op een Odido, KPN of Vodafone sim een unlimited voucher.
Als je zakelijk internet hebt dan krijg je vaak een router met simkaart die automatisch over kan schakelen naar 5G.
Hoe zit dit dan met de ‘garantie’ om de snelheden waar je voor betaald daadwerkelijk te halen.

Met internet thuis was er de garantie dat je snelheid x haalde met een draadje aan je modem/router/ap box. Nu is daar meer service bijgekomen afgelopen jaren en bieden providers ook (tegen meerprijs) goede wifi dekking aan.

Maar mobiel? Om de opmerking van een collega aan te halen toen ons zakelijk overal snel internet beloofd werd met de opmerking ‘thuis, op werk of in de trein’. Zij riep direct ‘Dan ben ik benieuwd in welke trein jullie dat meten, niet die van mij iig’.

Zo is mijn 4G thuis ook goed snel, op werk ook. Ik kom regelmatig op werklocaties waar dat gewoon niet is. Zo hebben we een locatie in een woonwijk waar het mobiele bereik gewoon ruk is in de héle wijk. Ja het is relatief nieuwbouw maar staat ondertussen ook al bijna 20 jaar en het schijnt al net zo lang ruk te zijn.

Ik ben ook meerdere keren per jaar in en om de Veluwe te vinden en daar is de dekking ook op zijn zachtst gezegd wisselvallig. De vaste verblijfplaats waar ik al jaren kom heeft met de provider met het rode logo gewoon geen bereik en het groene kamp nét wel.
Dat is niet eens ‘in the middle of nowhere’ of het spreekwoordelijke ‘hutje op de hei’.


Mag je dan ook klagen of is dit een gevalletje 600Mbit***

*** te behalen snelheid is alleen in de Randstad, in stedelijkgebied, afhankelijk van verschillende factoren en kunnen geen rechten aan ontleend worden
Dat is niet eens ‘in the middle of nowhere’ of het spreekwoordelijke ‘hutje op de hei’.
Yep, dat klinkt als een blinde vlek. Ik ken een koppel die aan een rijksweg tussen twee dorpen wonen. Afstand van hart tot hart is 3km, van de rand van elk dorp slechts 1,8km en zij wonen pakweg 600 meter van één van die dorpen vandaan, dus op een derde langs die rijksweg.

Waar de masten precies staan weet ik niet, maar aan de weg zijde heb ik doorgaans één streepje ontvangst, met bijbehorende snelheid. Aan de achterzijde van het huis, in de tuin of de wei kun je het vaak wel vergeten. Op z'n best een knipperlicht.

En dat moet dan de "backup" zijn voor hun vaste ADSL lijn, die theoretisch 8/1 zou kunnen doen (niet dus :p), want kabel of glasvezel ligt daar ook niet. KPN is vergeten dat het hier niet vlak is :p
Kijk eens op https://antennekaart.nl, daar kun je zien waar de masten staat en of een andere provider misschien gunstiger is. PM gerust met vragen
Dan zou ik een dekkingsklacht indienen bij je provider.
Op de site van Odido staat “Snelheid tot 300Mbit”.

Dus ja, nul garantie over je minimale snelheid.
Oh ik haal 299 mbit, ik ga odido aanklagen voor misleiding...

Wil je dat hebben?
Haha, ik had eerst Odido voor 1gbit/s en deed een Speedtest in het centrum van Amsterdam en kwam nooit boven de 285 mbps uit, dus toen weer gedowngraded naar 300 mbps, want die extra 700 mbps is dus gebakken lucht. Die dagvaarding om Odido aan te klagen alleen kost in 2024 meer dan het prijsverschil tussen 300mbps en 1gbit/s, dus veel succes met Odido aanklagen!

[Reactie gewijzigd door Minimise op 19 februari 2024 08:11]

Hoe wil je daar in hemelsnaam ooit enige garantie op krijgen? Niet alleen zitten er gaten in het netwerk, men heeft daarnaast ook nog eens 0 invloed op alle obstakels tussen jouw en de zendmast.
En ook al geen invloed op jouw type toestel, of de staat van jouw toestel. Dat zal hem niet snel worden inderdaad om al die redenen.
Een 200Mbit/s-glasvezelverbinding kan bijvoorbeeld voor krapte zorgen als je met meerdere mensen thuis tegelijk wil streamen
Serieus? Zouden er echt huishoudens zijn waar meer dan 20 mensen tergerlijkertijd willen streamen?
Tweakers gaat idd ook wel een beetje mee in de race om zo snel mogelijk internet te promoten. Een Netflix 4K stream is dan misschien minimaal 25MBit nodig, maar dat is inclusief overhead om te bufferen e.d. De stream zelf zit niet boven de 20Mbit. Dus als je al met 4 mensen tegelijk gaat 4K streamen moet dat met een 100Mbit lijn ook gewoon lukken.

Ik heb in de corona thuiswerktijd met de kinderen thuis en allemaal een actieve teams sessie ook nooit problemen met mijn bonded DSL lijn van 55Mbit gehad...

[Reactie gewijzigd door jongetje op 18 februari 2024 10:15]

Het is nog erger dan je denkt. Netflix zelf geeft 15 Mbps op als minimaal nodig voor 4K streaming.
Je knipt een deel van een zin. Er stond ook nog achter "of grote bestanden wil downloaden"
Ja 'of' staat er. Geen 'en'.

Zelf heb ik 200Mbps glas. Bleek KPN het gratis omgezet te hebben naar 1 Gbps. Had er maandenlang niks van gemerkt. Wist het geeneens.

Tenzij je aan video bewerking doet en regelmatig honderden Gb's aan het up en downloaden bent, zijn er nauwelijks use cases waarin 200 Mbps niet voldoende is. Laat staan voor doorsnee gezinnen.

Het is gewoon gekkigheid. 5 Gbps supersnel Internet om naar een 8 Mbps stream te kijken.

Iedereen zou gebaat zijn bij veel betere streamkwaliteit maar die blijven al jaren achter.

[Reactie gewijzigd door wiseger op 18 februari 2024 11:09]

Het heeft inderdaad meer met psychologie dan met daadwerkelijk gebruik te maken. De reacties in de trant van ‘maar het scheelt echt heul veul als ik honderd games van tig gieg download’ vallen nu mee, omdat dit een lang en doortimmerd artikel is, wat door minder mensen met een korte aandachtsspanne gelezen wordt, maar het publiek laat zich gewoon makkelijk een lichte angst voor schaarste aanpraten. Ook niet verwonderlijk dat mensen graag ‘veilig gaan zitten’ maar het toont ook aan dat 95% van de mensen geen idee heeft van hun werkelijke verbruik. En dat bedoel ik niet denigrerend, want ik zou het zelf ook niet weten als ik me er niet in verdiept had. Maar men wil zich helemaal niet verdiepen in dit soort ‘saaie’ zaken en betaalt blijkbaar liever een tientje per maand meer.
Verbaasd over de opmerking dat klanten hun abonnement "moeten" verlengen. Dit loopt standaard gewoon door tegen de oude voorwaarden. Je bent stom al je verlengt tegen slechtere voorwaarden. Je moet niks.
Hoewel het klopt wat je zegt, zal je als je niet verlengd na een poosje door de zogenoemde ‘inflatiecorrectie’ steeds duurder uit zijn. Vaak is het dan toch voordeliger om te verlengen cq een nieuw abonnement af te sluiten.
Ik zit bij Ben en krijg bij bekijken van de app vrijwel altijd te zien dat ik mag verlengen. Dat wordt dan vrijwel altijd duurder. Maar het (niet verlengen) scheelt pas echt geld als je een abonnement met telefoon hebt. Telecombedrijven proberen je altijd een abonnement met telefoon te verkopen. Als je overstapt naar een een sim-only abbo ben je natuurlijk veel goedkoper uit. Veel mensen staan er niet eens bij stil dat dat ook een optie is, lijkt het. Andersom moet ik toegeven dat bij Ben een iPhone 15 ‘meekopen’ met je abonnement op dit moment goedkoper is dan los kopen, wat ik niet verwacht had. Maar dan kun je niet de duurdere iPhone nemen want die bieden ze niet aan.
Bij BEN loont het zeer de moeite om eens maandelijks te kijken wat ze nu weer aanbieden. ik heb geregeld gehad dat ik mijn abo kon aanpassen naar óf lagere kosten en gelijke data. Óf dat ik de data kon verdubbelen tegen gelijke kosten.
Helaas bied (bood?) BEN geen unlimited data of een data pakket veel groter dan 10/15Gb per maand aan. Ja, je had de dagbundels. alleen dan betaalde ik uiteindelijk meer dan ik bij T-Mobile (nu Odido) ging doen.
Want bij BEN zat ik al aan de maximale data door de stappen hierboven, terwijl ik nauwelijks meer ging betalen. 13/14 Euro in de maand was het geloof ik.
Wat ook prettig is bij BEN, is dat je per maand je abonnement kunt opschalen / terugschalen. Dus ga je bijvoorbeeld op autovakantie naar een EU-land en gebruik je onderweg Flitsmeister en Google Maps en op je vakantiebestemming of onderweg YouTube-video's, dan gebruik je veel meer dan normaal, want je hebt uiteraard geen wifi onderweg.

In plaats van 'MB Extra' / een 10 GB dagpas van € 3,50 te nemen of 0,5 / 1 / 3 of 5 GB bij je maand-limiet te kopen voor € 5 / 7,50 / 12,50 of € 15, is het voordeliger om je maandabonnement gewoon tijdelijk groter te kiezen voor (ipv 6 GB in mijn geval) 15, 20 of 25 GB voor € 7, € 7 (ja echt, zelfde prijs) of € 11 meer die maand :)
Ja, dit artikel heeft me even op het idee gebracht om te kijken of het loont om over te stappen. Ipv 13,88 wordt het dan 12,50 per maand :D Scheelt ons toch 2,76 per maand! (twee abonnementen).

Zouden we goedkoper uit kunnen zijn? Ja, want we gebruiken beiden zelden meer dan 1Gb per maand. Maar ook nee, want dan zijn we ook ons voordeel van Ziggo kwijt.
Het is er allemaal niet duidelijker op geworden uiteraard. Gelukkig heb ik een goede deal gemaakt: ik ga straks 22,50 euro per maand betalen bij Odido voor een unlimited 300 abo (24 maanden). De basisprijs was toen 30 euro. Dus kennelijk is er een prijsverhoging doorgevoerd ergens in de afgelopen maanden. Ik krijg overigens een dubbele korting: nog een abo op hetzelfde adres en een soort vaste klantenkorting. Ik zat al een tijd bij Tele2. Het loont kennelijk om te bellen!
Ja! Ik heb ook gebeld ik ben echt al heel lang klant van tele2. En ik kreeg het aanbod 2 jaar voor 20 euro per maand 300mbit onbeperkt.

Waar kan je die prijzen nu nog vinden? Nou, zal ik niet heel lang meer de 20 euro per maand houden vanwege inflatie
Een afgesproken prijs bij een contract voor bepaalde tijd is toch niet onderhevig aan inflatiecorrectie?
Mag alleen als het in het contract staat, zie:
Uw aanbieder van telefonie, internet of televisie mag niet zomaar de algemene voorwaarden of prijs van een abonnement veranderen. Dit mag alleen als in het contract staat dat de aanbieder het abonnement mag wijzigen.

Staat dit in uw contract? En wijzigt de aanbieder het abonnement? Dan kunt u het abonnement soms kosteloos opzeggen. Ook al is de looptijd van het contract nog niet voorbij.
https://www.consuwijzer.n...n-of-algemene-voorwaarden

En tegenwoordig staat een soortgelijk clausule eigenlijk in de meeste contracten, dus dan mag het (onder bovengenoemde condities). Als je nog een heel oud contract hebt, waar de clausule niet in staat, heb je mogelijk mazzel.
Vind ik raar. Dat geldt toch enkel wanneer het contract automatisch verlengt wordt?
Anders kun je als provider vanalles beloven en na een jaar de kortingen teniet doen.

Dan moet je als provider geen aanbieding doen voor 2 jaar.
Iedereen is het met je eens denk ik, maar het staat nou eenmaal in de wet.
Vorig jaar kreeg mijn vrouw een tussentijdse vette verhoging van T-Mobile. De inflatie die werd aangegrepen als argument (graaiflatie) en er was geen discussie mogelijk het staat al jaren in de kleine lettertjes. Een provider mag echter niet zonder opgave van reden dit doen en het komt/kwam gelukkig niet zo heel vaak voor

Wat ook kan gebeuren bij bijvoorbeeld een glasvezel netwerk is dat je een contract hebt met een provider voor 2 jaar en dat het netwerk tussentijds wordt overgenomen door een andere partij. Als jou provider z'n contract afloopt in die periode en opnieuw moet onderhandelen met de (nieuwe) kabelboer en veel meer moet betalen, kan het zijn dat iets met jou prijs gaat gebeuren. Ondanks dat de provider hier de klos is kun je wel van je contract af omdat het geen algemene inflatie is.
Ben doet dit al jaren zo, bij een 2 jarig abbo word na 1 jaar inflatie toegepast terwijl hun tientje abbo steeds beter word en steeds overnieuw weer af te sluiten is.
Dit valt allemaal eerder onder het woord "oplichting" maar dan legaal.
Oke, weer wat geleerd. Dus enkel een 1-jarige aanbieding zal waarschijnlijk zijn wat het beloofd.
Oke, weer wat geleerd. Dus enkel een 1-jarige aanbieding zal waarschijnlijk zijn wat het beloofd.
Ligt eraan wanneer je dat abonnement aangaat. Als {provider} inflatiecorrectie doorvoert per 1 juli en jij sluit je abonnement af op 5 februari voordat die inflatiecorrectie van kracht wordt, dan ga je per 1 juli inflatiecorrectie betalen. Sluit je datzelfde abonnement af in de eerste 3 maanden voordat de inflatiecorrectie wordt toegepast, bijvoorbeeld 5 april, dan val je binnen de 3-maanden voordat inflatiecorrectie wordt toegepast en heb je hier niets mee te maken.

Sluit je datzelfde abonnement af op 5 juli, dan betaal je evenmin inflatiecorrectie. Het is dus altijd verstandig om "als je een abonnement afsluit", deze af te sluiten binnen de 3 maanden waarin inflatiecorrectie wordt toegepast. Doe je dit, dan kan je jaarlijks verlengen zonder dat je ooit met inflatiecorrectie geconfronteerd wordt.

Dus ja, ook bij 1-jarige abonnementen kan je ermee te maken krijgen maar in dat geval ligt het eraan wanneer je, je abonnement hebt afgesloten. Bij 2-jarige abonnementen is het afhankelijk wanneer je deze afsluit en de vraag of je 1x of 2x te maken krijgt met inflatiecorrectie. Ook dan is bovenstaand voorbeeld van toepassing.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 18 februari 2024 17:42]

Dat dacht ik dus ook, alleen bleek dat niet op te gaan omdat mijn verlenging via Belsimpel was gegaan. Gelijk de volgende verlenging dus niet meer via Belsimpel.
Echt!? Nou, moet ik ook maar eens gaan bellen.

Ik heb mijn unlimited abbonement bij Tele2 nooit verlengt, omdat ik dan juist duurder uit zou zijn volgens de site van Odido. En bovendien; mijn telefoon ondersteunt geen 5g, dus mijn 4g abbonement volstaat nog.

Betaal nu ~€25/m voor unlimited (maandelijks opzegbaar). Speedtests geven regelmatig 100Mbps aan.
Jammer dat er in het artikel niet staat dat providers, in ieder geval Vodafone, in de nacht segmenten van de antenne arrays afschakelt om energie te besparen. Hierdoor is tussen 23:00 en 06:00 uur de snelheid een fractie van de snelheid overdag.

En 1 Gbps? Vergeet het maar. Hier op 200 meter van een gloednieuwe 5G mast nog geen 150 Mbps. met een Oppo T1a en een Huawei H122.

Marketing = gelegaliseerd liegen.
Dat uitschakelen gebeurt met machine learning zelfs. Spaart veel energie en kosten. Valt me ook op met *#0011# (Samsung) dat band 7 er soms "niet is" terwijl die bij mooi weer en drukte op 4 streams MIMO staat te akkeren.
Dat energie besparen is prima, maar zeg dat dan gewoon openlijk. En dat doet Vodafone dus niet. Dus nog voor middernacht tot in de ochtend rond de 50 Mbps. in dat zogenaamde 1 Gbps. abonnement. Alsof de bakker je als je een heel brood koopt voor dezelfde prijs 1 sneetje geeft. En er mee weg komt.
Ze zullen wel zeggen dat de snelheid nooit gegarandeerd is. Maar inderdaad als er maar 1 carrier staat dan is de koek ook met 1 gebruiker snel op.
Ik doe eigenlijk nooit snelheidstests, maar zal eens kijken wat Odido in de nacht heeft draaien. Enfin op dit moment is ook B7 in de lucht.
En hoe groot is dit probleem? Hoeveel mensen denk jij dat er onder lijden door dat Vodafone in de nachtelijke uren, waar 98% van de bevolking aan het slapen is?*


*weet ik veel of het werkelijk 98% is, dat is eigenlijk ook verre van het punt...
Wat een rare opmerking. Ik betaal voor een dienst die tot 1Gbps. download noemt. En dat maakt Vodafone niet waar. En wat weet jij waarom ik ook na 22:00 uur nog graag een goede download snelheid wil?
Omdat je doet alsof het een zeer groot probleem is, wat eigenlijk niet zo is. Vervelend voor jouw specifieke geval.
Ik zou dan als het écht zoveel problemen voor je oplevert fijn weggaan bij Vodafone.
Verkeerde marketing van een dienst lijkt me een probleem dat we niet moeten bagatelliseren.

Ik doe niet alsof het een zeer groot probleem is. Je legt me dingen in de mond. Niet doen.

Het irriteert me wel dat na tientallen jaren telecom, providers nog steeds wegkomen met liegen over haalbare snelheden. Ondanks alle convenanten, ondanks regels van de ACM.
KPN zegt ook tegen Tweakers dat de abonnementen nu beschikbaar zijn omdat de snelheden op mobiel 'richting glasvezelsnelheid gaan'. "Dit jaar worden de 3,5GHz-frequenties geveild en wordt 5G nog sneller.
Misschien een overbodige opmerking maar volgens mij gaat al het mobiele verkeer altijd eerst door een (enorm) glasvezelnetwerk en is het laatste stukje door de lucht :z
Ik kom nog steeds mensen tegen die zeggen dat ze niet hoeven worden aangesloten op de glasvezel, want er komt toch wel 5G en dan heb ik die glasvezel helemaal niet nodig.
Nôh, de kans is groot dat 5G en zeker de opvolgers daarvan die gebruik maken van steeds hogere frequenties, moeilijk in en uit je huis gaan en komen. Zeker nu steeds meer geïsoleerd wordt.
Ik zie het nog wel gebeuren dat nieuwbouwhuizen straks standaard worden uitgerust met een antenne :P
Met name 5G beeld/TV kijken is niet echt een goeie optie. Afgezien van de grote hoeveelheid mobile data, is het stabiel verzorgen van 'draadloos beeld' een behoorlijke uitdaging.

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 18 februari 2024 08:50]

Hier gaat dat ook in huis prima, maar ik heb ook zicht op de mast die hier 500 meter vandaan staat, het is een redelijk dun bebouwd gebied zonder hoogbouw tussen mij en de mast.
Ik kom nog steeds mensen tegen die zeggen dat ze niet hoeven worden aangesloten op de glasvezel, want er komt toch wel 5G en dan heb ik die glasvezel helemaal niet nodig.
En die mensen moeten dan dus ook niet zeiken als signalen hun woning niet binnen komen.
Nôh, de kans is groot dat 5G en zeker de opvolgers daarvan die gebruik maken van steeds hogere frequenties, moeilijk in en uit je huis gaan en komen. Zeker nu steeds meer geïsoleerd wordt.
Daarom is er de afgelopen jaren ook vooral ingezet op Vowifi, wanneer je dekking binnenshuis niet toereikend is val je terug op data/bellen via het wifi netwerk in huis.
Ik zie het nog wel gebeuren dat nieuwbouwhuizen straks standaard worden uitgerust met een antenne :P
Ik niet, de RDI gaat echt niet voor iedere individu die te beroerd is om een thuisverbinding af te nemen, een vergunning verstrekken zodat mensen thuis een versterker/relay kunnen draaien. Daarvoor hebben providers vaak al een oplossing genaamd VoWifi. Nog niet gesproken over het feit dat providers niet willen dat consumenten zelf op hun duurbetaalde stuk frequentie met apparatuur gaan zitten.

Waarom anders denk je dat Vodafone gestopt is met het aanbieden van de SignaalPlus (a.k.a. femtocell)?

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 18 februari 2024 17:56]

Een buitenantenne heeft natuurlijk niets te maken met een "Versterker" of zo, ik zie alleen niet gebeuren dat je een telefoon aansluit op een buitenantenne, dat wordt weer meer gebruikt bij een router met 4G dongle. Repeaters zoals SignaalPlus zjin al enige tijd verboden door het Agentschap Telecom.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee