Eieren zijn natuurlijk een makkelijke manier om aan je benodigde eiwitten te komen. Terwijl jij na je training geniet van je perfect gebakken eitje, krijgt je brein tegelijkertijd een boost. Eieren zouden namelijk op de lange termijn een positief effect hebben op je geheugen én stemming. Voor alle ei-liefhebbers is dit natuurlijk geweldig nieuws.

Een goed werkend geheugen

Jij die dit artikel leest, hebt waarschijnlijk nog een perfect werkend geheugen. Op de lange termijn kan de werking van je geheugen echter iets afnemen. Een ei bevat verschillende voedingsstoffen die het cognitieve vermogen verbeteren. Denk hierbij aan choline, luteïne en tryptofaan. Choline is belangrijk voor onder andere een gezonde breinontwikkeling, beweging van de spieren en het zenuwstelsel. Deze voedingsstoffen werken dus goed voor je brein, maar onderzoekers waren benieuwd of een ei, in z'n geheel, nou ook goed voor je is (op lange termijn).

Ei consumptie

In het onderzoek word gekeken naar het effect van ei consumptie op de afname van het geheugen op latere leeftijd. De deelnemers waren vijftig jaar en gaven van te voren aan hoeveel eieren ze ongeveer per week aten. Er werd een verbale kennistest afgenomen in 2006/2007 en een groot deel van hen werd in 2010-2011 opnieuw getest. Op lange termijn lijkt het eten van 0,5 tot 1,5 ei per week, in vergelijking met het eten van 0,5 ei per week, een positief effect te hebben op het geheugen. Het geheugen nam bij deze groep dus minder snel af.

Voel je blij, eet een ei

Het lijkt dus bewezen dat het eten van 0,5 tot 1,5 ei per week, een positief effect kan hebben op je geheugen op latere leeftijd. Dat is nog niet alles, want dat gebakken of gekookte eitje waar jij 's ochtends al watertandend naar uitkijkt, zou ook goed werken voor het behoud van een goede stemming en het voorkomen van depressieve klachten. In een ander onderzoek werd gekeken naar welke invloed het eten van eieren had op het risico om depressieve klachten te ontwikkelen. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 86,6 en zij gaven aan hoeveel eieren zij gemiddeld per week eten. Het risico op depressieve klachten werd zes jaar later bekeken.

3 eieren per week

Uit dit onderzoek blijkt dat de mensen die eieren eten in, vergelijking met de mensen die nooit een ei eten, een kleinere kans hadden op het ontwikkelen van depressieve klachten. De mensen die minder dan 3 eieren per week eten hadden een 30% kleinere kans en de mensen die 3 eieren of meer per week eten zelfs 38% kleiner.

Alles met mate natuurlijk, zo ook met het eten van eieren. Maar dat eiwitbommetje levert dus ook op de lange termijn een aantal mooie gezondheidsvoordelen op.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?