Bewoners Ezinge vinden geplande huizen Klieflocatie te hoog en te duur

Het terrein van de oude basisschool De Klief in Ezinge
Het terrein van de oude basisschool De Klief in Ezinge © Niels Timmerman/RTV Noord
Bewoners van de Van Giffenstraat in Ezinge zijn niet tegen woningbouw op de zogenoemde Klieflocatie in het dorp, maar wel over de geplande hoogte en vraagprijs van de huizen.
Op de plek waar de woningen moeten komen, stond tot 2008 basisschool De Klief. Door een fusie staat de school nu ergens anders en sindsdien ligt het terrein braak. De gemeente Westerkwartier heeft het aangewezen voor woningbouw van maximaal zeven huizen. Er ligt nu een plan om er zes te bouwen.

2,5 meter verschil

'Waarom krijgen die zes nieuwe woningen een nok die 2,5 meter hoger is dan bij ons?', vroegen buurtbewoners vrijdag bij de Raad van State. De buurtbewoners willen dat de bestuursrechter ingrijpt in het bestemmingsplan. Dat plan werd in 2012 gewijzigd, om woningbouw mogelijk te maken.
De gemeente Westerkwartier heeft een nokhoogte van negen meter vastgelegd. Via een afwijkingsprocedure kan daar nog zo'n tien procent bij komen.
Lees verder onder de foto
De plannen voor woningbouw op de 'Klieflocatie'
De plannen voor woningbouw op de 'Klieflocatie' © Vastgoedbeheerder Rizoem/Gemeente Westerkwartier

Verschil te groot

Dat betekent dat de woningen maximaal 9,79 meter hoog mogen worden. De woningen aan de overkant van de straat, gebouwd in de jaren '70, zijn 7,20 meter hoog. Omwonenden vinden het verschil te groot en zijn bang dat de nieuwe gebouwen niet in de buurt passen.
De Raad van State wijst de buurtbewoners erop dat in het bestemmingsplan van hun huizen ook een nokhoogte van negen meter is vastgelegd. Hun huizen hadden dus net zo hoog gebouwd mogen worden, maar dat is niet gebeurd. Daar waren de bewoners niet van op de hoogte.

Vraagprijs te hoog

Daarnaast hopen de omwonenden op jonge gezinnen als bewoners voor de nieuwe huizen. Ze vrezen echter dat een vraagprijs van 335.000 euro te hoog is voor deze doelgroep. Vastgoedbeheerder Rizoem wacht met het project tot de Raad van State uitspraak heeft gedaan. Dat is over enkele weken.