‘Hai kon in ainmoal deur want dou wie weer weggingen was t al ‘s mörns’

Ben Brader in gesprek met Erik Hulsegge
Ben Brader in gesprek met Erik Hulsegge © Rolf Schreuder
‘As n streep gingenve noar Staindam mor de terugweg duurde heul wat langer, want Wienus lusde wel n heul klain beetje. Veural 7Up met jenever.' Dat vertelt Ben Brader uit Winschoten over zijn eerste kennismaking met de opnames van De Stamtoavel.
Brader, geboren moppentapper, mocht proeven aan deelname aan De Stamtoavel en zo mocht hij met Wienus van der Laan mee naar de Koperen Scheepshoorn aan het Schildmeer. Maar de terugweg was er een met hindernissen.

Afterparty in Kolham

‘Wie haren inains n afterparty in Kolham bie Greetje en Roelf en doar kwam ook Marie, de vriendin van Wienus. Greetje en Marie haren dat ofsproken. Roelf wer van berre holt. Dij waarkde in de Van Mesdagkliniek en mos ‘s mörnsvroug aan t waark in de Van Mesdagkliniek. Hai kon in ainmoal deur want dou wie weer weggingen was t al ‘s mörns.’
Brader, die het moppentappen van zijn vader had, kreeg vanwege zijn opleiding die voorrang kreeg, nooit een vaste plek aan De Stamtoavel. Maar later werd hij wel de vaste moppentapper van de Mop van Rob, de kleine opvolger van de Stoamtoavel.
‘Mit Rob van Dam en technicus Joop Tap wer dat weer in t leven roupen, mor Wienus von t mor niks. Dat stelt toch apmoal niks veur jong.’ wreef hij Brader fijntjes in aan de stamtafel van toenmalig hotel de Nederlanden in Winschoten.
Zaterdagmorgen half elf. In de jaren 80 en 90 was dat bijna voor elke Groninger een gevleugeld tijdstip. Want dan begon De Stamtoavel, het onderdeel van het ‘Grunneger pergram’ van Radio Noord.
Vijf kerels die in het oer-Gronings een mop vertellen en er met het publiek heel hard om lachen, aangekondigd door een klassiek deuntje. Meer was het niet. Maar het groeide uit tot het grootste fenomeen van RTV Noord.

Even de grasmaaier laten staan

De Groningers lieten even de grasmaaier staan, de tuinslang werd dichtgedraaid of de boodschappen uitgesteld. Winus van der Laan, Gerard Jonker. Jan Strating, Fred van Dijk en Jaap Bijmolt zaten als eersten aan de Stamtoavel. In de loop der jaren aangevuld met andere moppentappers.
RTV Noord blikt in een podcast-serie terug op het fenomeen Stamtoavel. Dat gebeurt door betrokkenen van toen aan het woord te laten en de moppen van toen te laten herleven..
In deze aflevering dus Jur Eckhardt. Hij is bekend van de North Star Showband, zijn samenwerking met Wia Buze en verantwoordelijk voor honderden bekende en minder bekende muzieknummers. U kunt de podcast hier beluisteren.
Rolf Schreuder en Erik Hulsegge maakten de podcast over de Stamtoavel. De twee maakten eerder de podcast Credo over het leven van Ede Staal. Die kunt u hier beluisteren.