Hoe het gerucht van massagraven in Canada uitliep op massahysterie. ‘Het verhaal leek geloofwaardig’

Achtergrond
Dertienhonderd ongemarkeerde graven zouden er zijn gevonden bij voormalige katholieke kostscholen in Canada. Talloze internationale media berichtten erover in 2021. Maar tot op de dag van vandaag ontbreekt ieder spoor van bewijs.
Jens From Lyng
zaterdag 17 februari 2024 om 02:00
'Graaf ze op' en '215' staan er op de sokkel van een neergehaald standbeeld in de Canadese stad Toronto. Tot op vandaag zijn er echter geen resten van kinderen gevonden bij de katholieke kostscholen.
'Graaf ze op' en '215' staan er op de sokkel van een neergehaald standbeeld in de Canadese stad Toronto. Tot op vandaag zijn er echter geen resten van kinderen gevonden bij de katholieke kostscholen. beeld the Canadian Press / Frank Gunn

‘Het is onaanvaardbaar dat er binnen een maand vier kerken in brand zijn gestoken,’ zei de Canadese premier Justin Trudeau in de zomer van 2021 op een persconferentie. ‘Maar gezien de geschiedenis is de woede begrijpelijk.’

Iets meer dan een maand eerder deed schokkend nieuws Canada op haar grondvesten schudden. Met behulp van radartechnologie waren ondergronds de stoffelijke resten van 215 kinderen aangetroffen in de directe nabijheid van de voormalige kostschool Kamloops Indian Residential School in de provincie British Columbia. Aldus een persbericht op 27 mei. 

De kinderen waren – zo werd bekend – voormalige leerlingen van een van de kostscholen die de inheemse bevolking van Canada moesten assimileren.

wreedhedenIn de 19e en 20e eeuw besto..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De glazen kist met glimmende reliekenhouder bevat een stukje van het lichaam van de heilige Bernadette en werd onder meer door de straten van Maastricht gedragen.

Reliekenverering: een geschiedenis van uitwassen, wildgroei en pogingen de zaak in de hand te houden

Een maand lang toerde een botje van de heilige Bernadette door Nederland. De verering van relieken is bijna net zo oud als het christendom zelf. Waar komt deze ’volksdevotie’ vandaan en hoe inspireert het gelovigen?

Rooms-katholieke priesters en misdienaars bereiden zich voor voor de eucharistieviering. 'Vrouwen hebben een eigen perspectief dat verrijkend is. Ga vissen aan de andere kant van de boot.'

Rol van vrouwen in Katholieke Kerk speerpunt in eerste synodeverslagen. 'Ongepast gedrag en vernedering'

Overal in katholiek Nederland zijn gesprekken gevoerd over de vernieuwing van de kerk. Drie landelijke organisaties publiceerden hun resultaten. De roep om een grotere rol van vrouwen krijgt overal prioriteit.

Henk Jongerius schreef zo’n vijfhonderd liturgische teksten, psalmen en liederen.

Henk Jongerius overleden, dichter van 'Al wie dolend in het donker' en het nieuwe 'U zij de glorie'

In het klooster waar hij 57 jaar woonde, is dinsdag kerklieddichter Henk Jongerius overleden. Hij was 82 jaar. 'Ik heb nooit de neiging gehad om te trouwen of het klooster te verlaten', zei hij in 2018.

120 katholieken deden mee aan het synodale proces tijdens de landelijke dag van het initiatief 'luisterend op weg'. Ruim een derde van de ondervraagden van de ND-enquête heeft deelgenomen aan een synodaal gesprek in het kader van de tweede ronde.

In de helft van de Nederlandse parochies praten gelovigen mee over de toekomst van de Katholieke Kerk

Wereldwijd zijn katholieken in gesprek over waar het naartoe moet met hun kerk. Hoe zit dat in Nederland? In sommige parochies heerst enthousiasme, in andere is het opvallend stil, blijkt uit een peiling van deze krant.

 'Ik wil trouw zijn aan mezelf en een goede pastor voor de mensen.'

Ramon (27) wordt priester. 'Ik volg mijn roeping, met alle regels die erbij horen. Ook het celibaat'

Zondag is het Roepingenzondag in de Rooms-Katholieke Kerk. Wat bezielt Ramon Roks (27) om in een geseculariseerde samenleving priester te willen worden?

Paus Franciscus (links) met de patriarch van Constantinopel, Bartholomeüs I in 2021. De oecumenische waarde van het nieuwe Vaticaanse 'telefoonboek' kan moeilijk worden overschat.

De paus tooit zich opeens toch weer met de titel 'patriarch van het Westen'. Wat betekent dat?

Achttien jaar nadat paus Benedictus XVI de historische pauselijke titel ‘patriarch van het Westen’ had laten verdwijnen, haalt Franciscus hem weer uit de voddenmand. Dat is een besluit met grote symboolwaarde.