Door Luke van Drie en Tomas Hochstenbach

Snelle 1080p Game PC voor maar € 800!

17-02-2024 • 06:00

82 Linkedin Whatsapp

Voor dit gamesysteem hanteren we 'intern' de naam 1080p-systeem, maar eigenlijk kun je met dit systeem wel meer dan op 1920x1080 pixel-schermen gamen. Benieuwd wat je krijgt voor ongeveer €800? In deze video geven we je advies!

Boodschappenlijst 1080p-systeem

00:00 - Snelle 1080p Game PC voor maar € 800!
00:21 - Onderdelen
00:44 - Boodschappenlijst
02:26 - Upgrades
03:23 - Benchmarks
05:11 - Conclusie

Reacties (82)

82
79
22
0
0
44
Wijzig sortering
1080p voor "maar" 800 euro. Laat die maar maar weg. Dit soort prijzen maken over duidelijk dat consoles in dit segment een veel betere optie zijn dan heb je 1440p gameplay voor veel minder geld en er zit al een controller bij. Als je al een tv hebt kan je meteen aan de slag.

Echt bizar hoe duur pc gaming de laatste jaren geworden is gewoon niet leuk meer.

Vorige generatie kon je nog wel een pc met console achtige specs in elkaar zetten voor 600 euro maar nu lukt je dat echt niet meer.
Vorige generatie kon je nog wel een pc met console achtige specs in elkaar zetten voor 600 euro maar nu lukt je dat echt niet meer.
Is dat wel zo? Videokaarten, zeker nog steeds niet goedkoop, waren wel heel erg prijzig en intern geheugen, ondanks weer een kleine prijsstijging, ook niet...
Vorige console generatie. Niet gpu generatie.
Het gat tussen consoles en pc's wordt prijs technisch al jaren groter en groter als je kijkt naar prijs prestatie verhouding.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 17 februari 2024 10:56]

Yup, dan heb je gelijk. De AMD Oberon (in de PS5) zou overeen komen met de AMD Radeon 6800* en die alleen kost, als je die nog kan vinden, al net zo veel als de hele PS5.


*https://www.videogamer.co...he-equivalent-of-the-ps5/
Wat er in de ps5 zit komt meer overeen met de 6700XT.
De ps5 heeft 36 cu's de 6700XT 40. De memory bus is wel 256bit waar de 6700XT 192bit heeft echter heeft de 6700XT infinity cache om dat verschil goed te maken de ps5 niet.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 17 februari 2024 17:18]

Het helpt ook niet dat de GPU's in het low en midrange segment amper vooruit zijn gegaan qua prijs/prestatie verhouding sinds de launch van deze consoles.

De RX7800XT presteert quasi gelijk aan de 6800XT. Idem met de RX6650XT en RX7600.
Het hangt er helemaal vaaf wat je ermee wilt, natuurlijk. Het voordeel van een gaming PC, is dat je er veel meer mee kunt doen dan gaming alleen. Foto- of videobewerking of een spreekbeurt maken gaat lastig op een PS5 of Xbox. Of wat denk je van het serieus modden van games, b.v. Skyrim SE, Fallout 4, Starfield, The Witcher III, Kingdom Come Deliverence, etc. dat kan maar zéér beperkt of helemaal niet op een console.

Dus als je dat allemaal meetelt, dan vind ik het een heel behoorlijke prijs en heeft een PC - ook op 1080p - voor mij een grote meerwaarde t.o.v. moderne consoles.

(En dat zeg ik als gaming en console liefhebber. Ik heb een gaming museum op zolder met zo’n beetje alle consoles uitgebracht door Microsoft, Nintendo, Sony, Atari, NeoGeo, … En ze werken allemaal en we gamen er regelmatig op. Ik heb alleen de nieuwe generatie consoles (nog) niet.)
Voor een spreekbeurt maken heb je ook genoeg aan een 2e hands laptop of desktop van 200-300 euro daar heb je vandaag de dag 0 reken kracht voor nodig.

Don't get me wrong Ik Ben zelf pc gamer in hart en nieren en speel veel rts wat voornamelijk op pc uitgekomen is.

Maar ik vind de als maar stijgende kosten van het pc platform niet leuk meer.
Ik vraag me af of ik ooit nog wel een nieuwe pc ga kopen.

Mijn laatste upgrade naar 7800X3D bestond uit alleen maar 2e hands onderdelen waar ik snel 30 kosten bespaard heb. En nog was het niet goedkoop.
Ik begrijp het helemaal. Dat is waarom ik in het verre verleden een Xbox 360 heb aangeschaft i.p.v. een nieuw te bouwen gaming PC met bijkomend kostenplaatje. Voor de prijs van een top GraKa (we hebben het over een top GraKa van 2006/2007) heb ik toen een Xbox360 gekocht en daar kon ik - voor die tijd - prima Oblivion op spelen (en vele andere spellen, natuurlijk). Ik heb toen mijn werklaptop voor een prikkie overgenomen van mijn toenmalige werkgever. Dus dat sluit helemaal aan bij jouw verhaal. Ik heb dus sinds zo'n 2008 tot begin 2018 helemaal niet meer gegamed op PC.

In 2018 begon het weer te kriebelen, maar die gaming PC heb ik anderhalf jaar terug aan mijn dochter gegeven (minus de GraKa, want die zit in de gaming PC van mijn zoon), aangezien zij wat nieuws moest en ik hem nauwelijks nog gebruikte. Dat kwam door de Steam Deck. Ik heb de Deck op een haar na 2 jaar. Ik doe bijna alles op mijn Steam Deck. Hetzij in de hand of gedocked op een 40" TV, ToBo en muis eraan. De Steam Deck is voor mij de PC met de beste prijs kwaliteit verhouding ooit! Ja, het is geen 4k 120FPS, maar dat hoeft van mij dan ook niet en de meest recente AAA games draaien niet (geweldig). Maar dat maakt mij allemaal niet uit. Er komt momenteel weinig AAA uit waarbij ik geen "been there, done that" gevoel krijg. Er zijn namelijk nog meer dan genoeg games die ik nog niet gespeeld heb en die wel prima draaien op de Deck - bijvoorbeeld die PC games van tussen 2008 en 2018. ;)

Doch... Mocht ik een nieuwe gaming PC willen bouwen - en dat bouwen en "tot leven wekken" van een PC vind ik erg leuk om te doen - dan zou het eerder zo'n systeem zoals in deze video zijn, dan ééntje met een RTX 4090, etc. en waarvoor ik de nieren van mijn vrouw en kinderen moet verkopen. Dat is het mij ook niet waard.
Lukt nog steeds prima, en heb je hogere performance en mods ook.
Een aantal jaar geleden was minder rekenkracht een 4k systeem. Ik game 2k met een hoop minder rekenkracht zonder probleem.
Misschien heb je wel gelijk. Maar appels met peren verhaal denk ik. Lijkt op elkaar maar is het niet altijd. Als het echt alleen om gamen gaat en je een paar AA titles zou spelen geef ik je 100% gelijk. Kun je wellicht beter een console kopen.

Maar bedenk je wel dat je per maand voor games betaald en/of 50+ euros voor een game betaald en dat is op een PC vaak stuk goedkoper.

Mijn systeem koop ik ongeveer 3 consoles voor. Op een console kan ik niet Multi monitor werken (volgens mij ook niet gamen maar daar kan ik me in vergissen). 3D ontwerken, Photoshop, Premiere, Virtuele computers en servers draaien. Daarnaast mijn nu over de 300 Game grote librairy stuk duurder zijn op de PC naast dat niet alle games op console zijn te krijgen. Kan ook prima tot en met PS3/XBOX360/Switch games emuleren als ik dat zou willen.

Dus ik denk afhankelijk van waarom je een PC wil zeg ik heb je gelijk. Wat je zefgt over controller dat klopt dan wel. De PC hierboven zitten nog geen toetsenbord, Muis, Controller bij. (Scherm laat ik even weg want voor console heb je die ook nodig)
Het gaat me er meer om dat het verschil in prijs tussen een high end game pc en een console steeds groter wordt.

Je hebt geen PC van 3000 euro nodig voor Photoshop enz dat kan ook prima op veel zwakkere hardere.
Een goede GPU kost tegenwoordig al snel 800 euro en dan moet je de rest van de PC nog. De topmodellen zijn 1800 euro daar kan je bijna 4 consoles voor kopen. En op die consoles kan je al gamen op de GPU niet want je hebt geen PSU geen CPU geen bord helemaal niets.

Het zijn vooral de GPU's die extreem duur geworden zijn. Je kan redelijk wat CPU power krijgen en gewoon een cheap ass moederbord kopen want zolang je niet wilt overclocken heb je geen moederbord van 300+ nodig sterker nog zelfs borden van 150-200 euro hebben op het AM5 platform meer dan prima VRM's voor een OC.
En als je AM4 gaat waar je ook goedkope 12 Core CPU's hebt kan je een prima productiviteit PC voor relatief weinig bouwen. Wil je gamen moet je toch al snel een 500-800 euro GPU toevoegen wil je betere GFX hebben dan een console.

En laptops met 6-8 core CPU's kunnen tegenwoordig ook al aardig videobewerken en photoshop doen. En die zijn in verhouding ook niet zo duur. Dus ja de Game PC is wel een duur dingetje geworden. Voor andere dingen zijn goedkopere alternatieven.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 19 februari 2024 12:25]

Ik kan je mening niet plaatsen. Consoles zijn altijd veel goedkoper geweest dan een pc. Dat was al zo bij de eerste playstation en de eerste xbox.

Of je wel of niet met een budget pc de specs van een console kunt matchen hangt puur af van de timing. Zo'n console moet immers jaren mee, zeker vroeger. In het begin zag je dat een console eigenlijk net zo veel of zelfs meer rekenkracht had dan een high-end pc (van duizenden guldens) maar naar mate de jaren verstreken draaide dat om.

Laten we ook niet vergeten dat je vroeger met budget game pc's echt tekort schoot. Met een een 'sempron' of celeron werd het gamen erg lastig. Tegenwoordig kun je voor die 800 euro prima op full HD spelen. Nog wat langer geleden kon je soms uberhaupt een game niet spelen. Zo had je voor Age of Empires persé 800x600 nodig en met een 640x480 monitor kreeg je alleen rare strepen in beeld. Hetzelfde had je toen met bepaalde geluidskaarten, ram hoeveelheden, enz. Het was niet vanzelfsprekend dat je uberhaupt een game kon spelen.

Console games zijn daarnaast altijd flink duurder geweest en dat zijn ze nog steeds. Afhankelijk van hoeveel je gamed kan zo'n console al snel per jaar veel duurder uitpakken.

Tot slot is een console ervaring helemaal niet vergelijkbaar met die van een pc. Begint met het genre aan games (rts, strategy) en de besturing (muis). Maar ook performance is er wel het één en ander aan te merken. Persoonlijk heb ik een Xbox Series X maar alsnog vind ik Forza Horizon 5 op de standaard instellingen echt niet prettig spelen. Hij mag dan wel '4K' zijn maar hij draait op 30 fps. Pas op performance mode is het voor mij speelbaar. Op mijn pc ziet het er daardoor uiteindelijk beter uit én haal ik alsnog méér fps. De Xbox Series X is verder een leuk ding maar is zeker geen vervanger voor mijn game pc. Dat zijn echt appels en peren.
Ze zijn inderdaad wel altijd goedkoper geweest maar het verschil voor een goede game PC wordt wel steeds groter.
Als we kijken naar PS4 en PS5 399$ vs 499$.
In 2013 had je een R9 270X welke een net wat sneller was dan de PS4 GPU qua tflops voor 199$ en een GTX 770 voor 249USD.

Bekijk je dat bij de launch van de PS5 dan wordt het toch een ander verhaal. Met een RX6700XT die op 479$ zat maar laten we wat realistischer zijn vanwege de Crypto boom en de RX6700 non XT op 400$ zetten gezien de MSRP van de 6800(XT) kaarten die nog niet inflated was. De 3060 12gb is trager maar zat ook rond die prijs. De MSRP van die kaart werd in die tijd totaal niet gehaald en was onrealistisch laag @ 330.

Maar ook hier zie je het gat qua kosten al wat groter worden. En dan hebben we het nog niet over de moederborden die de laatste jaren flink in prijs gestegen zijn. CPU's zijn door goede concurrentie wel relatief betaalbaar gebleven.

Het is wel waar dat instap PC's tegenwoordig oude games prima kunnen draaien. Dat was voor de PS4 echt nog wel een issue dat ben ik met je eens.

Het is inderdaad ook een nadeel bij Consoles dat je vast zit aan de FPS die de maker van het spel bedacht heeft. Bij Forza Horizon inderdaad 30FPS wat ik ook totaal niet lekker vond spelen heb dat spel toen meteen weer er af gegooid en ben terug gegaan naar motorsport welke wel 60FPS is. Bij een PC heb je de keuze settings te tweaken om een hogere FPS te halen.

Ik denk dat mijn frustratie ook komt uit het stukje dat de beste hardware voor de meeste mensen niet meer betaalbaar is. In de tijd dat ik begon met tweaken (Pentium 2 en 3DFX Voodoo Banshee Tijd) kon ik de hardware nog niet betalen omdat ik nog op school zat maar die hardware was veel betaalbaarder. Een 9700 Pro was bv 450 euro dat was de snelste GPU die er was. CPU's konden in de tijd van de P4 en K8 ook wel de 1000 aan tikken. Echter had je ook altijd lagere modellen die dan te unlocken/overclocken waren zodat je wel rond dat soort prestaties uit kon komen.
De afgelopen jaren zie je dat de prijzen van high end GPU's steeds verder aan het oplopen is. Het begon een beetje met de Titan kaarten maar nu zijn de 80 TI en 90 (Ti) kaarten ook diep in de 1000 euro range. En ik vrees dat het nog 1-2 generaties duurt voor de top modellen de 2000 euro over gaan. En dat vind ik wel erg jammer. Ja die kaarten zien er wel heel anders uit dan een 9700 Pro zijn veel complexer maar het laat toch een beetje een vervelend gevoel achter dat het zo extreem duur geworden is. En dat is denk ik gewoon iets wat ik moet accepteren

Met telefoons is het net zo gegaan die waren eerst ook 400-500 nu kan je ook bijna 2k voor een top model neer leggen. Moederborden, PSU's idem er zijn allemaal segmenten bij gekomen voor mensen die wat meer willen besteden.

De Xbox of PS zal hier ook nooit een vervanger voor mijn PC zijn omdat ik ook veel RTS speel. Echter heb je daar geen zware GPU voor nodig. Ik speel nog steeds SC2 en Stellaris. Daar is vooral een snelle CPU belangrijk. Dus ik denk dat ik voorlopig ook nog met de 6950XT blijf doen en alleen de CPU upgrade als Zen5 X3D wat in prijs gezakt is (heb de 7800X3D eind vorig jaar ook voor een leuke deal kunnen kopen @ 310 jong gebruikt) Maar de tijd dat ik naar de winkel ren omdat er net nieuwe hardware uit is is voorbij omdat ik de prijs er niet voor over heb.

En afgelopen GPU generatie was ook echt teleurstellend qua performance per $ die was ongeveer gelijk aan die van de RTX3000 en RX6000 generatie. Alleen als je meer dan 1000+ euro te besteden had was er iets te krijgen wat sneller was dan de generatie er voor. En dat soort dingen zien we helaas ook steeds vaker. Wat logisch is. Bedrijven willen winst maken. Maar voor de hardware enthousiast is dat niet echt leuk.

Over de prijzen van games op consoles kan ik weinig zeggen. Ik gebruik mijn One X niet zo intensief en de games die ik gekocht heb heb ik veel al 2e hands gekocht waardoor je ze erg goedkoop kon krijgen. De games die net uit waren die ik gekocht heb waren op de PC eigenlijk net zo duur. Maar kan me voorstellen dat overall die prijzen wat hoger zijn. Al heb je voor de Xbox wel gamepass dus als je veel verschillende games door het jaar heen speelt is dat wel interessant. Dat doe ik niet dus ik kan ze beter los kopen.

Lang verhaal kort ik zie ook wel dat mijn initiële reactie te kort door de bocht was.
Ondanks dat het een leuke video is, heb ik nog een aantal vragen. Hebben jullie DLSS aangezet in Cyberpunk 2077? Zoja, op welke settings? Hebben jullie ook Ray Reconstruction en Frame Generation geprobeerd? Welke Ray Tracing settings hebben jullie geprobeerd, was het de gewone RT of de psycho? Of hadden jullie Overdrive mode (path tracing) aanstaan?

De reden waarom ik deze vragen stel is, ik heb meerdere video's gezien met betere prestaties met een RTX 4060. Ik zou dan nog graag wat extra informatie willen hebben met welke settings jullie hebben gespeeld. Alles op het hoogste, maar was het ook met DLSS en alle opties die ik eerder ook al opnoemde (RR en FG)? :)

Verder een goede informatieve video, die ook kort en krachtig is. Daar hou ik persoonlijk wel van, want vaker haak ik af bij video's die tientallen minuten duren. Genoeg informatie binnen die 6 minuten. Alleen mis ik die paar puntjes die ik opnoemde. Verder is het een leuke build, voor niet al te veel geld.

De komst van AI upscaling technieken worden eenmaal de toekomst. Ik zou het leuk vinden als in de toekomst deze informatie ook erbij wordt gegeven bij elke benchmark. Bijv. met of zonder DLSS/FSR enof andere technieken waaronder FG en RR.

Hier zijn diverse andere benchmarken over de RTX 4060

https://www.youtube.com/watch?v=-QM84jHvHjQ

https://www.youtube.com/watch?v=YOC8Wa2BFLM

[Reactie gewijzigd door Toonen1988 op 17 februari 2024 08:59]

Idd spijtig dat tweakers dat blijft negeren en hun reviews grotendeels irrelevant maken op die manier.
Het is een prima systeem, al is de prijs wat misleidend, zo heb je geen legaal OS, en je hebt ook geen manier om het te installeren; geen toetsenbord en muis. Laat staan een hoogwaardige controller met haptics om de games te spelen.. Ook is er geen blu-ray speler..

Voor effectief het dubbele van een PS5 krijg je dus iets betere prestaties. Je kunt uiteraard wel illegale games spelen, of later specifieke onderdelen upgraden. Dat scheelt weer in de kosten :)
zo heb je geen legaal os
Linux is anders gratis en hartstikke legaal. Dus waar trek jij deze conclusie uit?
Als je de video kijkt dan zie je welke games ze spelen; die zijn niet beschikbaar voor Linux of hebben daar sowieso niet die prestaties
Jawel. Zo'n beetje alle games draaien tegenwoordig op linux met dank aan Proton (Wine/Bottles/...). Van oud tot nieuw. Enkele games met Anti-Cheat werken niet.

Prestaties onder linux zijn vaak net zo goed als onder Windows, in sommige games zelfs beter, het zij vanwege een iets hogere avg FPS of minder frame stutter. ...En in andere games zijn de prestaties onder linux wat minder dan onder Windows.

Zelf zou ik op dit systeem geen Windows meer zetten, maar een linux distro, zoiets als ChimeraOS bijvoorbeeld (of Fedora, Ubuntu, ... Keuze zat!) Ik zou dan geen nVidia GraKa nemen, maar een AMD GraKa. Ik weet dat de linux ondersteuning van AMD GraKa's goed zit. nVidia was bagger (ik weet niet hoe het nu is, ik heb geen nVidia GraKa in huis).
Ik ben een tijd terug ook van Windows naar Linux overgestapt. De Steamdeck heeft mij kunnen overtuigen en ik moet zeggen dat ik nog geen spijt heb. Linux werkt ook een stuk aangename dan Windows 11. Hier en daar komt je in games wel dingen tegen in die niet 100% werken, maar het merendeel van de games die ik speel werken gewoon perfect of beter onder Linux dan onder Windows 10/11.
Als dat waar is dan zou er toch minstens 1 persoon ooit het idee gekregen hebben om moderne games te testen onder Windows en geëmuleerd onder Linux en dan laten zien dat Linux betere prestaties in de vorm van een video?

Je bericht en moderatie laten nietsvermoedende lezers denken dat het feitelijke waarheid is
De eerst link brengt me naar reddit met een claim dat games op Linux beter presteren dan Windows, met dit als top comment:
In 10 cherry picked games. I say this as someone who has a steam deck and chrimera os on an older desktop. I love Linux, run it on my laptop, but let's not represent facts dishonestly. Running games on Linux you're almost always taking a hit on fps. I'm willing to do that to get a console like experience but rarely is it better then Windows.Eventually we might see Linux pull ahead but we aren't there.
Dus ik weet niet of dat je punt was, maar Linux is wel degelijk in het nadeel.
En wie zegt dat geen enkele persoon dat testen heeft gedaan. Dat soort test kan je toch gewoon vinden op het internet.
Windows is gewoon de norm en wat de studio ondersteund en dus de massa gebruikt. Dat zegt echter niets over of het op Linux ook goed werkt.
Misschien een keer aannemen dat de moderatie waar je over klaagt van mensen komt met dezelfde ervaring? En wellicht gewoon terecht is. Proton/wine is al jaren een dingetje een wordt steeds beter.
De moderatie is onterecht omdat dit het exacte tegendeel bewijst:

https://www.youtube.com/watch?v=RsWrGRVMDXg

Ook alle andere door tweakers in de video geteste spellen, geen enkele haalt de Windows prestaties onder Linux
Niet meer dan 1 voorbeeld, beetje weinig. Kunnen duizend en 1 reden voor zijn. En zelfs als het niet sneller is.
Jij beweerd dat niemand het laat zien en of test en dat is duidelijk niet waar, gezien je zelf met een video komt

En dan heeft @DieMitchell je al een voorbeeld gegeven waar het wel zo is, dat Linux beter kan lopen dan Windows voor een game. Maakt het niet voor alle games waar, maar niet jou kritiek maakt het wel onterecht.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 17 februari 2024 10:22]

Je antwoord zegt genoeg. Kwestie van gebrek aan kennis...

Het is geen EMULATIE op Linux. Check YouTube. Check b.v. ETA Prime die test een wereld aan Windows (mini)PC's en handhelds met Windows en Linux en je zult versteld staan. Er zijn nog wel meer videos te vinden. Ik ga jouw werk niet doen. Je kunt zelf wel "linux gaming 2024" in een zoekvenster typen. Zo moeilijk is dat niet, toch? ...Toch!?

Kom en leef in het heden! Laat je verlichten!
Er bestaat geen video waarin Linux prestaties voor cyberpunk beter zijn dan in Windows, ongeacht wat jouw mening is
Heb je de video waar je zelf naar linkt bekeken of zit je gewoon dom te trollen?
Ja, die draait zelfs op mijn Steam Deck met SteamOS. SteamOS is een linux distro…

Edit:
JIJ PAST JE REACTIES AAN NADAT JE OP JE ONWAARHEDEN BENT GEWEZEN.

Je bent kinderachtig aan het trollen.

Ik wens je een fijne dag.

[Reactie gewijzigd door Jittikmieger op 17 februari 2024 10:02]

Hoeveel % denk je dat zo’n systeem koopt en er nadien Linux op zet om te gamen?

Gokje, 1 op 500 of 0,2% ? Anders gezegd, 99,8% zal er simpelweg Windows moeten downloaden. Dat kost je €130 aan een officiele papieren licencie of €15 via een key broker. Dusja voor 99% van de mensen is dat het geval.

Daarbovenop, niet elke de nieuwe triple A game werkt op Linux via proton of wine. Ik zie toch veel mensen klagen over fps drops, textures die niet inladen, G-sync dat niet werkt, random crashes, prutsen met .dll’’s etc.

Het grappige is wel dat sommige oudere games vaak beter draaien via Proton dan native.
Dat niet veel het doen, maakt het nog geen slechte optie. Het is meer" wat de boer niet kent dat eet hij niet."

De vraag was of er een gaming optie was die geen officiële Windows licentie kost een dus aan de prijs van het systeem toevoegd. Het antwoord is dat die optie er gewoon is.
Bij een key broker is een license al voor 2€ te vinden. Tevens meteen het grote voordeel van de PC tov de console, er is heel veel te vinden voor heel weinig als je 'patient gamer' bent.
Wie gebruikt er nou Linux 🤦
Wie gebruikt er nou W11? 🤦 Windows is letterlijk berucht om zijn traagheid op iets minder krachtige systemen van 2 jaar oud, zelfs met alle startup apps uit. Ooit zoiets over Linux gehoord? Neen, omdat daar standaard geen 'bloatware' is! Veel plezier met je vendor / 'Onedrive' lock in.
Waarom wordt het volgens jou dan veel minder gebruikt...?
Zakelijk verdienmodel, old habbits van de 'gewone burger' voornamelijk.

Het wordt best veel gebruikt hoor, helemaal als je bedenkt dat macos en android ook in de unix familie zitten, net als Linux. Om over (web)servers, cloud en steamos nog te zwijgen.
Ik bedoelde desktop. Daar heb je chromeos idd.
Toetsenbord en muis kosten niks en zijn beter dan gelijk welke controller, bluray wil niemand nog.

Games zijn legaal goedkoper en Linux bestaat ook nog.
Misschien wil jij geen bluray, gebruik hem elke dag, bv in mijn retro systemen en oudere software.
https://images.app.goo.gl/t7FihKUY1PqKByKU8

Verdwijnende tech, echt nul de moeite om daar geld in te steken voor een pc als je niet al een hele collectie hebt.
Dat heb ik dus, denk tussen 1000 en 1500 schijfjes minimaal en dan de spellen op schijf nog.
En bekijk je die via de pc?
Software voor retro systemen en games staan op cd en dvd.
Ik heb toen destijds in de oudere systemen een br brander of een dvd brander gezet of een combi van beiden.
Dvd/cd speler dus , kost toxh niks? 25 euro extern exemplaar tuurlijk dat je zouets niche er niet bijzet.
Br branders waren vrij prijzig, dvd brander was tussen de 15 en de 30.
Externe brander afhankelijk van het model 30 a 50 euro.
De externe bluray brander was 109, de interne denk ik zo rond de 75.
Reden dat ik vooral over dvd/cd had dat is de meeste software, de br gebruikte ik idd voor een filmpje als ik bezig was, backup enz.. Voordat ik overstapte na mijn 4 nassen.

Heb het in de aantallen schijven niet over films gehad die reken ik niet mee, puur software en films.
Tenzij ik mijn media center weer mee reken.

[Reactie gewijzigd door BHD294 op 17 februari 2024 18:26]

Legale retail keys voor win11 zijn makkelijk te halen via een derde partij voor 15 euro.
Grey market zou ik niet echt legaal noemen.
Maar ook niet illegaal, anders had het wel de black market geheten...

Daarbij gaat gamen op Linux ook gewoon prima voor de meeste games. De steamdeck heeft de twijfels hopelijk redelijk weg genomen.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 17 februari 2024 10:35]

Je faciliteert het misbruik van gestolen credit cards via dit soort websites. Je doet letterlijk minder mis met gewoon het OS te torrenten dan.
Met die prijs wel het risico dat toch je key geblokkeerd wordt, staan verhalen op Reddit van gebruikers die dit wel eens hebben meegemaakt. Ik heb de gok niet genomen ieder geval.
Heb voor vrienden en kennissen meerdere keren windows geïnstalleerd met dit soort opties, je key wordt over het algemeen niet geblokkeerd. (Net zo goed een anecdote, weet ik, maar ach.)

Als het een probleem is lijkt Microsoft hier een gedoogbeleid te voeren.

[Reactie gewijzigd door Waswat op 17 februari 2024 15:53]

Koop je weer een nieuwe voor een paar euro, probleem opgelost, is nog geen 5 a 10 werk.
waarom zou je een BR speler willen? en muis toetsenbord zijn de kosten niet, ben het wel met je eens dat dat er nog bij komt. OS kan je zelf kiezen misschien dat het daarom weggelaten is.
Om 2e hands spellen te kopen of om oudere titels te spelen die je bezit op disc gebaseerde media
Op de PC is alles vanaf ~2011 eigenlijk al digitaal via Steam of een andere Launcher. Niet alleen betekend dat er eigenlijk helemaal geen 2e hands markt voor recentere PC spellen is, maar ook dat je geen schijfjes nodig hebt. Zelfs als je rond die tijd nog schijfjes kocht kun je ze gewoon via je Steam of andere Launcher opnieuw downloaden incl. alle updates zonder dat je het fysieke schijfje nog nodig hebt.

Als je nog oudere games welke je op een schijfje bezit nog wilt spelen dan is het inderdaad wel zo praktisch dat je een optisch station hebt. Maar die vergelijking vind ik eerlijk gezegd wat flauw gezien de PS3 spellen uit dezelfde tijdsperiode immers ook niet werken in een PS5, althans niet de discversies.

Overigens voldoet in jouw gestelde use-case een veel goedkopere DVD speler net zo goed, er is namelijk geen enkele game ooit op BD uitgebracht voor de PC.
Gebruik mijn blurayspeler in mijn pc elke dag.
Voor oudere software en games, zeer handig.
Andersom heb ik al 10 jaar geen CD of DVD speler meer in laptop, desktop of aan de TV.

Dit lijkt me echt een edge case. DVD en Blu-ray zijn dan ook al altijd een selling point voor consoles geweest, maar ook die tijd lijkt voorbij nu ze optioneel worden voor de PS5 en Xbox update.
Voor effectief het dubbele van een PS5 krijg je dus iets betere prestaties.
Dat was bij de Ps3 en ps5 ook zo. Ze verdienen vooral op de games niet op de hardware.

Al die vergelijken slaan gewoon op niets. Met een PC heb je bijv een muis en keyboard als controller en kan je nog heel wat anders met doen dan enkel maar gamen.

De meeste mensen hebben al een keyboard en muis. Over het OS heb je gelijk. Dat is een kost die de meesten wel moeten meerekenen.
OS, toetsenbord en muis - oké - maar dat je blu-ray erbij haalt... Een flink meh. Vaak gaan gaming builds alleen over de primaire onderdelen. Randapparatuur is een tweede. Als je had verwacht dat echt alles (dus ook je blu-ray) in de ~800 euro zat, dan was elk onderdeel goedkoper en minder goed.

Ik heb liever de main build voor 800 en daarna nog even zoeken naar muis/toetsenbord en niet te vergeten een monitor, dan dat alles in dezelfde prijs wordt gestopt en ik goedkoop = duurkoop aanga.
Klopt maar misschien heb ik al een kast en harde schijf dus dan is die 800 euro ook voor mij teveel. Maar je zou denken dat het bedrag voldoende is dat als je het besteld dat je dan het kunt gaan gebruiken zonder additionele randapparatuur en licenties.

Disc drive haalde ik erbij omdat het een beter vergelijk is met een spelcomputer, die ook 4K Netflix en HBO kan terwijl Linux dat bijvoorbeeld niet kan
Ik vind het vergelijken van een pc met een console niet eerlijk. Je hebt voor minder geld een game ervaring bij een console, maar je hebt voor hetzelfde geld een prima ervaring + andere dingen die je op een pc kunt doen, maar voor meer geld een (vaak) betere game ervaring met nog steeds + andere dingen.

Ik snap dat je het liefst aan de slag wilt gaan nadat je het bedrag hebt betaald, de onderdelen binnen hebt, maar omdat je onderdelen koopt en niet een gebouwde pc, kun je nog niet gelijk aan de slag.

Ook is het belangrijk te benoemen dat een build van X bedrag niet incl. randapparatuur is, zodat je niet een vertekend beeld geeft uiteraard.

Als je wat kennis hebt en niet eens ervaring, kom je er toch wel snel achter dat je een toetsenbord, muis, monitor nodig hebt - maar dat beetje kennis kan soms te weinig zijn om te weten dat je ook nog een besturingssysteem nodig hebt, dus ik snap je op dat punt helemaal.

O, en: bestelt*
*hebt besteld bedoelde ik.

je moet sowieso al een andere computer hebben want zonder een bestaande, werkende computer kan je helemaal niets met PC onderdelen want er is geen enkele manier om via internet een OS te krijgen. Dus je moet een USB stick kopen en iemand met een computer vragen of die een OS voor je wilt downloaden en met een tooltje dat op de USB zetten.
En waar heb je precies een blu-ray speler voor nodig in tijd van Steam, GamePass, Epic Store, etc? En er zijn natuurlijk veel meer games beschikbaar voor de PC dan voor een console (PS5 / Xbox).
En dat is nou denk ik het punt. 'Keuze zat' zit ik niet op te wachten. Ik wil dat er 1 is dat alles kan, geen uitzonderingen, niet uitzoeken wat het beste past. 1 OS waar de softwarelevernacieren van deze wereld zich op kunnen storten.
Wat saai, ik snap niet wat je met die houding op een tech site doet. Lees dan alleen de Sony site of zo.
Een ding voor iets, een monopolie, leid altijd tot verlies van innovatie en kwaliteit. Waarom moeite doen voor een klant die toch niet de keuze heeft.
Ik wel eens Linux op een ouder systeem geïnstalleerd maar ik vond het te veel gedoe.
Misschien vind je het developer allemaal de moeite waard, maar ik wil daar niet mijn energie in steken.

Hardware heeft mijn interesse, software minder.

Ik kan ook vanaf hier naar de buren lopen via een omweg. Maar liever loop ik toch de makkelijkste weg als deze verder geen nadelen voor mij heeft.
Als men al die op Linux gebaseerde OSen nou eens samenvoegt tot 1 concurrent van Windows. Dan hebben we iOs Google Windows en Linux. Dat is toch prima hoeveelheid keus, al die fragmentatie zit grote adaptatie alleen maar in de weg.
Zoals ik al aangaf. Jij bent duidelijk van de saaie keuzes. Altijd alleen de makkelijkste weg. Dat is prima. Maar geen argument tegen de mogelijkheden voor gaming op linux. Sommige mensen vinden het leuk om te doen en het is prima mogelijk.

Dat jij niet op keuzes zit te wachten, of enige weerstand, of uitdaging. Wil niet zeggen dat ieder ander die dingen dan ook maar voor jou gemak moet vermijden. Niemand verplicht jou ergens toe, maar jij lijkt anderen wel naar jou saaie wereld te willen dwingen. Dat kan niet.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 19 februari 2024 12:06]

Kijk eens naar het gebruik van het aantal keer 'jij' en 'je' in jouw tekst en vergelijk dat eens met die van mij. Zitten aardig wat grove aannames in. Ik geef mijn mening zonder anderen daar bij te betrekken of een onterecht beeld van iemand anders te scheppen ...
En ik reageer op jou reactie. Als ik jullie gebruik zou dat een beetje vreemd zijn. :)

Ik vind het juist gek dat jij denkt dat je voor iedereen spreekt. Het is jou visie waarover je wat zegt. Dus ik geef mijn mening over hoe jou visie overkomt. Bevalt het niet hoe je overkomt, dat moet je de comments wellicht anders schrijven.
... blijkbaar land het niet.
Prima build en goede uitleg, chapeau!
Leuk systeem, voor een goede prijs. ...En je kunt er meer mee dan alleen gamen. Dat vind ik altijd het grote voordeel van een PC t.o.v. een console. Wel zou ik een AMD GraKa kiezen en er een linux distro opgooien.
Pre historisch? dikke generatiekloof
PCI-e 5.0 x16 not found
Goede video. Het maakt ook duidelijk dat de fans regelbaar door het moederbord beter zou zijn. Blazen wanneer het nodig is.
Leuke basis game pc en verder pas je hem aan meer of minder waar je wil.
Card Interface (Video)
PCI-e 4.0 x8

PCI-e lanes opmerking
De meeste videokaarten met x4 of x8 PCI-e lanes hebben een x16 connector. Afhankelijk van het moederbord, kan een kaart met een x16 connector wel of niet in een x8 of minder lanes slot worden gestoken. Check de handleidingen of vraag het na bij je favoriete webshop als zeker wilt weten of het allemaal past.
Wacht wat? x16 connector voor een x8 kaart? Serieus? Leerzaam wel en fijn dat het bij de tweaker specs staat.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee