Terug naar de krant

Klimaatprotest in het museum: Vermeers Straatje onder water

Leeslijst Nieuws

Extinction rebellion Geen soep op schilderijen-achter-glas, vrijdag in het Rijks. Klimaatactivisten toonden dystopische versies van meesterwerken.

Leeslijst

Klimaatactivisten van de actiegroep Extinction Rebellion (XR) hebben vrijdag de opening van de nieuwe Frans Hals-tentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam verstoord. De actiegroep protesteert tegen het feit dat de ING-bank een van de hoofdsponsoren is van het museum en eist directe verbreking van dat contract. Volgens XR wordt „het goede imago van het Rijksmuseum misbruikt” door bedrijven als ING die investeren in de fossiele industrie.

Het protest werd — anders dan eerdere protesten in musea tegen de fossiele industrie waarbij schilderijen achter glas met verf werden besmeurd — ‘kunstvriendelijk’ gevoerd: geen blikken soep tegen schilderijen. De activisten hielden posters van bekende kunstwerken vast, die met kunstmatige intelligentie zijn bewerkt zodat ze klimaatrampen laten zien. Het straatje van Johannes Vermeer, maar dan overstroomd. Of Het drijvend veertje van Melchior d’Hondecoeter, maar dan zonder vogels. Want: „Die zijn straks uitgestorven”, zei een XR-woordvoerder tegen Het Parool. De foto’s laten volgens de groep zien „wat ons te wachten staat”.

Extinction Rebellion vindt dat investeringen in cultuur niet samengaan met miljardeninvesteringen in fossiele brandstoffen. „Het kan niet zo zijn dat het Rijksmuseum meer dan 3 miljoen euro steekt in het behoud van De Nachtwacht en tegelijkertijd geld aanneemt van een sponsor die een leefbare toekomst onmogelijk maakt”, schrijft de groep. „De actie is onderdeel van dezelfde campagne als de A10-blokkades.”

Een woordvoerder van het Rijksmuseum zegt tegen persbureau ANP regelmatig met ING te praten „over de maatschappelijke rol en klimaatzorgen”. Het museum wil niet ingaan op zijn relatie met ING en op de vraag of deze gesprekken gevolgen hebben. De actie van vrijdagochtend tijdens de Frans Hals-tentoonstelling verliep naar verluidt rustig. Het Rijksmuseum laat desondanks weten dat het museum geen demonstratieplek moet worden. „Mensen komen hier om rustig van kunst te genieten.” ING keurde de actie af. „Als ze in dialoog willen, kan dat prima met ING”, zei een woordvoerder tegen persbureau ANP.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 17 februari 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in