‘Misschien ben ik een vreemde eend in de bijt, want ik was nooit bezig met rijk worden en had ook geen rijke mensen in mijn omgeving. Ik ben pas op m’n 32ste gaan ondernemen met XXL Nutrition. Maar nu we het er zo over hebben: ik was wel altijd al een sjacheraar, ja. Ik had van die kofferbakhandeltjes met spijkerbroeken en zo, maar werkte gewoon in loondienst bij een energiemaatschappij. Dat was overigens echt niets voor mij. We waren daar aan het vergaderen om het vergaderen.

In 2008 gingen we voor het eerst door de 1 miljoen euro omzet

Nadat ik was gecrasht met mijn BMW ben ik gaan nadenken wat ik dan wél wilde. Ik was altijd al bezig met sporten en nam daarvoor supplementen in, die ik ook deelde op de sportschool. In 2004 werd dat uiteindelijk een handeltje. Op dat moment deed ik alles nog zelf: ik bouwde een website en verstuurde de poeders in kartonnen dozen die ik bij de Albert Heijn haalde. Daarna ging het vrij snel en had ik dertig bestellingen en ook zo’n 200 euro winst per dag, mede doordat ik nauwelijks kosten had. In 2008 gingen we voor het eerst door de 1 miljoen euro omzet.

Achteraf besef ik dat we nog sneller hadden kunnen groeien, maar ik ben lang blijven kruidenieren, had meer aan marketing kunnen doen. Maar ik had me niet prettig gevoeld bij een slecht product met een goed verhaal. Uiteindelijk draait het toch om de kwaliteit van je product. Die was goed en ja, de markt ging ook mee. Vroeger zaten voedingssupplementen in het verdomhoekje en werden ze alleen gebruikt door wielrenners en bodybuilders, nu heb je die hele fitnesscultuur. Maar over de hele sportlinie zie je een professionaliseringsslag. We leveren onze producten nu bijvoorbeeld ook aan de profvoetballers van FC Utrecht en PSV.

We hebben een gezond bedrijf en dat trekt ook de aandacht van private-equitypartijen

Wanneer ik voor het eerst miljonair was weet ik niet. Ook daar ben ik nooit mee bezig geweest. Ik heb wel even opgezocht wanneer we voor het eerst 1 miljoen winst draaiden: dat was in 2015. Vorig jaar hadden we een omzet van 66 miljoen en een nettowinst van 10 miljoen euro. In 2024 gaan we uitbreiden naar Duitsland; daar is nu de volledige focus op gericht. We hebben een gezond bedrijf en dat trekt ook de aandacht van private-equitypartijen. Nee, ik ga nu zeker niet verkopen, maar je praat weleens met die mensen en daardoor weet ik dat XXL Nutrition nu zeker meer dan 100 miljoen euro waard is.

Als ik ooit zou verkopen, dan doe ik dat misschien ook wel omdat het een prestatie op zich is. Maar weet je, ik vind ondernemen superleuk en heb nul stress. Eind 2022 was ik een tijd uit de running vanwege een beenblessure, maar dan draait het bedrijf gewoon door en daar ben ik trots op.

ik zeg altijd maar: een financieel vangnet is goed, maar het hoeft geen hangmat te zijn

Al met al ben ik heel gelukkig. We laten ons droomhuis bouwen en daarnaast heb ik geld voor mijn hobby: mooie auto’s. Ik was niet gewend om veel geld uit te geven en heb heel lang getwijfeld over de aanschaf van mijn eerste dure auto, een tweedehands Bentley Continental. Totdat mijn vrouw zei: “Kunnen we het missen? Doe het dan gewoon.” Overigens weet ik nu ook dat geld uitgeven snel went, want ik heb tegenwoordig een hele autocollectie.

Sommige exemplaren zijn nu een ton meer waard dan toen ik ze kocht. Daarmee praat ik die hobby voor mezelf goed, haha. Aan de andere kant: ik vind het gewoon leuk en je hoeft niet overal geld aan te verdienen. Ik spreek weleens mensen die een dure auto kopen, maar als de dood zijn om erin te rijden omdat-ie dan minder waard zou worden. Dat vind ik onzin. Geld moet rollen. En ik zeg altijd maar: een financieel vangnet is goed, maar het hoeft geen hangmat te zijn.’

René van der Zel (51) Is oprichter en eigenaar van supplementenmerk XXL Nutrition Heeft een wagenpark van acht bolides, waaronder een Lamborghini Aventador en Huracán en een Porsche GT3 RS

Meer van dit soort inspirerende verhalen lezen? Neem dan een abonnement op Quote!

Kies je korting
Kies je korting
Shop bij quotenet.nl
Credit: Beeld: Quote