RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Geen stereo, maar spatial audio voor Froukje: wat is het?

Zangeres Froukje Beeld © ANP

Ooit was er mono, toen stereo, maar nu is er ook spatial audio. Zangeres Froukje is de eerste Nederlandse artiest die al haar muziek heeft laten mixen met deze techniek. Maar wat is het, en heeft het de toekomst?

De manier waarop we nu vooral muziek luisteren is stereo. Dan komt het geluid van twee kanten: links en rechts, uit twee speakers. De instrumenten en zang zijn over de twee kanten verdeeld. Het gitaargeluid en de drums hoor je bijvoorbeeld rechts, maar de zang en basgitaar links. Dit geeft een groter gevoel van ruimte dan voorloper mono, waarbij al het geluid van één kant komt.

Verschillende hoeken

Maar nu is er spatial audio, waarbij het met sommige boxen of oordoppen klinkt alsof het liedje niet uit één box komt, maar uit verschillende hoeken. "Je hebt het gevoel dat de muziek van meerdere kanten komt, je krijgt echt een ruimtelijk gevoel bij de muziek", zegt David van Dijk, producer van de muziek van Froukje. "Je moet het dan wel op een speciale manier mixen." 

Mixen wil zeggen dat je alle geluidsopnames voor een liedje samenvoegt in de perfecte verhouding tot elkaar.

Froukje
Lees ook:
Froukje heeft geworsteld met haar stem: 'Ik heb veel zangles'

Dat spatial audio speciaal mixen vereist, betekent niet dat alleen nieuwe nummers met deze techniek kunnen worden beluisterd. Het kan ook met oude muziek als je het opnieuw mixt.

Rocket Man in spatial audio

Zo heeft Elton John zijn beroemde nummer Rocket Man laten mixen in spatial audio, vertelt Floris Poort van Bright. "Je hoort een verschil, zeker als het achtergrondkoor erin komt. Dan heb je echt het gevoel dat dat koor om je heen staat." 

Apple
Lees ook:
Apple Music nu te luisteren in Dolby Atmos en lossless-kwaliteit

Spatial audio maakt dat muzikanten creatiever kunnen werken, zegt Poort. "Steeds meer artiesten doen dit omdat ze het ook leuk vinden. Bovendien moedigt Apple het aan, artiesten verdienen tien procent meer via Apple Music als ze spatial audio gebruiken."

Nieuwe standaard?

Ook kun je muziek met deze techniek beluisteren met nieuwe varianten van de AirPods. Poort is hoopvol over de toekomst van deze techniek. "In de toekomst zal alles spatial audio zijn. Eerst had je mono, toen stereo en nu moet dit de nieuwe standaard worden." 

Netflix
Lees ook:
Netflix breidt aanbod series en films met ruimtelijke audio fors uit

Maar daar zijn we nog niet. Want hoewel spatial audio op bepaalde soorten AirPods te beluisteren is, zijn er nog genoeg apparaten waarop je het niet kan horen. Zoals de tv. Dat betekent echter niet dat dit niet de toekomst heeft. "Bij stereo duurde het ook heel lang voordat het wijdverspreid was", zegt Poort. "Maar met Apple kan het snel gaan omdat het zo'n groot en belangrijk merk is. En Mercedes maakt al auto's waarmee dit kan."