Marlen Reusser soleert naar zege in Setmana Ciclista Valenciana, Marianne Vos weer tweede
foto: Cor Vos
vrijdag 16 februari 2024 om 16:01

Marlen Reusser soleert naar zege in Setmana Ciclista Valenciana, Marianne Vos weer tweede

Marlen Reusser heeft de tweede etappe van de Setmana Ciclista Valenciana gewonnen. De renster van SD Worx reed in de diepe finale weg uit een klein groepje en wist naar de zege te soleren. Achter de Zwitserse sprintte Marianne Vos – net als in de openingsrit – naar de tweede plaats.

In de tweede rit van de Setmana Ciclista Valenciana leek het alle kanten op te kunnen. Een sprint in La Vall d’Uixó was zeker niet uitgesloten, maar dan moesten rappe vrouwen wel van zeer goeden huize komen. In de laatste veertig kilometer lagen met de Alto Ahín (14,6 km aan 2,7%) en Alto Eslida (4,9 km aan 6,9%) namelijk nog twee beklimmingen. De top van de Alto Eslida zou worden gerond op twintig kilometer van het einde.

Stilte voor de storm
De vrouwen van VolkerWessels toonden zich in de eerste rit al aanvalslustig en in etappe twee kozen ze opnieuw het offensief. Nu was het Margot Vanpachtenbeke die in het eerste wedstrijd uur ten strijde trok, samen met Imogen Cotter (Hess Cycling Team). De twee reden een tijdje voor de meute uit, maar nog voor half koers zat hun avontuur er alweer op. Nadien bleef het pak lange tijd bijeen.

Vos op de laatste beklimming – foto: Cor Vos

In aanloop naar de Alto Eslida kwamen er dan toch wat demarrages. Twee rensters wisten een gat te slaan en begonnen met een mooie voorsprong aan de beklimming. Door het hoge tempo dat Team dsm-firmenich PostNL daar hanteerde, vielen ze bergop echter al gauw terug. Niet lang daarna zagen we een paar versnellingen, onder meer van Kasia Niewiadoma. Het elitegroepje dat na deze demarrage overbleef, bestond uit tien à vijftien rensters. Net voor de top gingen er nog wat rensters overboord, onder wie Riejanne Markus.

Reusser gaat solo
Markus’ ploeggenote Marianne Vos zat er wel goed bij, net als onder meer Mischa Bredewold, Shirin van Anrooij, Gaia Realini en Marlen Reusser. Die laatste zag op zeven kilometer van het einde haar kans schoon om weg te rijden. Ze sloeg een gaatje en als Reusser eenmaal een gaatje heeft… Dan is het vaak onbegonnen werk om haar weer terug te halen, zo bleek ook nu. De Zwitserse soleerde in haar gekende tijdrijdersstijl naar de zege.

Bij de achtervolgers kwam het op een sprint aan om plek twee. Marianne Vos regelde deze ogenschijnlijk simpel, waardoor ze opnieuw runner-up was. Gisteren eindigde ze in een massasprint immers achter Elisa Balsamo. Évita Muzic (FDJ-SUEZ) eindigde op plek drie, voor Shirin van Anrooij. Thalita de Jong sprintte in een achtervolgend groepje nog naar plek negen.

Blije gezichten bij SD Worx – foto: Cor Vos

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
16 februari 2024 16:11
Vos klom weer als in haar beste dagen. Jammer dat Markus en Henderson net niet konden aanhaken bij de 10 beste in koers. Reusser uitgekookt met een aanval en Vos kreeg het gaatje niet meer dicht. Echter lijkt ze haar vorm van haar beste jaren weer te benaderen na haar operatie. Veelbelovend!
    16 februari 2024 17:09
    Idd ja, zag er erg goed uit wat Vos liet zien, in zo’n klein groepje er nog vrij makkelijk bijzitten. Jammer idd dat de andere Visma dames net niet konden aanhaken, anders had Vos deze etappe gewonnen. Jammer ook dat de tactiek nog altijd een zwak punt lijkt bij Visma, gister lieten ze al na om door te rijden toen Balsamo loste. En vandaag reden de drie dames in de tweede groep niet mee waardoor Vos alleen bleef zitten, leek me ook niet handig.
    16 februari 2024 17:16
    Hup Voske, Hup Marianneke.
    Tinus uit Boekel die nu zo moeilijk praat was een heel groot renster. Toch vind ik Marianne Vos nog meer een grootsheid.
16 februari 2024 16:41
Heb het niet gezien, maar mooi om te lezen dat Van Anrooij in dat groepje der favorieten zat. De teleurstelling van het crossseizoen zo snel mogelijk wegspoelen.
    16 februari 2024 17:11
    Ja hoor zat er prima bij, zonder problemen in het kleine groepje op het bergje. Alleen was het daarna op het vlakke helaas het scenario van ik geloof Gent Wevelgem vorig jaar: Reusser demarreerde, Van Anrooij probeerde mee te gaan maar kon het kleine gaatje niet dicht rijden. Maar das ook geen schande, als Reusser een gaatje heeft is dat voor bijna elke renster een probleem.
    16 februari 2024 18:11
    Jij had Vosje 2 jaar geleden toch al afgeschreven. Ook voor Vos is het einde nabij, schreef jij hier.
16 februari 2024 17:14
Mooi ritje, goede prestatie van de twee Nederlandse dames in het sterke kopgroepje. Opvallend weer eens dat Canyon het met een meerderheid in het groepje niet kan afmaken, ze reageerden totaal niet bij de aanval van Reusser terwijl het toch duidelijk was dat zij degene was die het gevaarlijkst was qua uitvallen.

Reacties zijn gesloten.