Tieners bestraft voor brand bij opslag ringweg die 476.000 euro aan schade veroorzaakte

Enkele flats stonden vol in de rook, na de brand in de piepschuimopslagplaats
Enkele flats stonden vol in de rook, na de brand in de piepschuimopslagplaats © Marten Nauta/RTV Noord
Twee jongens van 16 en 17 jaar zijn veroordeeld tot 50 en 60 uur werkstraf voor het in brand steken van piepschuimblokken. Die lagen in een opslagplaats voor werkzaamheden aan de ringweg in Groningen. De jongste kreeg de hoogste straf, hij vernielde met een steen ook een lantaarnpaal. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM).
De jongens werden vorig jaar op 12 februari kort na de brand aan de Boerhaavelaan aangehouden. Ze waren toen 15 en 16 jaar oud. De tieners waren op de opslagplaats in de weer geweest met een gasbrander en vuurwerk. Piepschuimblokken vatten vlam en er ontstond een flinke brand.

Zwarte rookwolken

Het verkeer op de A7 en A28 werd gehinderd door de zwarte rookwolken. Omwonenden kregen via een NL-Alert melding het advies de deuren en ramen gesloten te houden. De brand was dicht bij het Martini Ziekenhuis, maar dat had verder geen gevolgen.

'Voor veel overlast gezorgd'

De rechter rekende de beide tieners vooral zwaar aan dat zij door steekvlammen en explosies te veroorzaken zo gevaarlijk te werk waren gegaan. ‘Het was een ernstige brand die voor veel overlast heeft gezorgd’, zei de rechter. Hij hield in de strafoplegging rekening met het positief rapport van de Raad voor de Kinderbescherming.

Om tafel

Beide tieners hebben kort vastgezeten en waren hier zwaar van onder de indruk. De kans op herhaling wordt laag ingeschat. De schade is geschat op ruim 476.000 euro. Het is nog niet duidelijk wie hiervoor zal opdraaien. De tieners en hun ouders hebben aangegeven met de verzekeringsmaatschappij om de tafel te willen.