Ook slotweekend Ruta del Sol geschrapt, alleen tijdrit van 5 kilometer gaat door
foto: Cor Vos
vrijdag 16 februari 2024 om 12:46

Ook slotweekend Ruta del Sol geschrapt, alleen tijdrit van 5 kilometer gaat door

De Ruta del Sol 2024 lijkt vervloekt. Ondanks dat de organisatie een plan-B had uitgezocht om – buiten de boerenprotesten om – toch nog drie dagen koers te organiseren, moet nu ook een streep gezet worden door het slotweekend. Dat betekent dat alleen de individuele tijdrit van vrijdag, van 5 kilometer lang, wél kan doorgaan.

Een voor een vallen de etappes weg in de Ruta del Sol, ook wel de Ronde van Andalusië. Nadat eerst de openingsetappe geschrapt werd, omdat de benodigde politiediensten ingezet moesten worden bij boerenprotesten, volgde ook snel de annulering van de tweede etappe. Vervolgens gooide de organisatie het programma om, naar een ingekorte driedaagse met een individuele tijdrit, een ingekorte bergrit en de slotrit zoals oorspronkelijk gepland.

Het was allemaal tegen beter weten in, want nog geen uur voor de start van de tijdrit van bijna 5 kilometer in Alcaudete komt het nieuws naar buiten dat ook het slotweekend geschrapt is. “De organisatie van de Ruta del Sol maakt bekend dat zij genoodzaakt is de zaterdag- en zondagetappes op te schorten vanwege ‘extrasportevenementen’ in Andalusië”, staat in het persbericht.

De tijdrit in Alcaudete gaat wel gewoon door, waardoor de bizarre situatie ontstaat dat die tijdrit de enige etappe is in de Ruta del Sol van dit jaar. De uitslag van de tijdrit is dan ook gelijk het eindklassement. Het is nog onduidelijk of de UCI dan ook de volledige UCI-punten gaat uitdelen voor deze UCI 2.Pro-wedstrijd.

Statement organisatie Ruta del Sol

“Na eindeloze onderhandelingen zijn de overheidsinstanties er, ondanks het feit dat ze alle vergunningen hebben en voldoen aan de eisen van de regelgeving, niet in geslaagd om de hulp van de nodige wetshandhavingsinstanties te garanderen om het evenement en alle deelnemers in de volgende twee etappes te beveiligen. Gezien deze abnormale situatie, waar onze organisatie geen invloed op heeft, is alleen de tijdrit die gepland stond voor aanstaande vrijdag in de stad Alcaudete niet geannuleerd.”

“Nadat afgelopen woensdag de annulering werd aanbevolen door de afwezigheid van Guardia Civil die door de autoriteiten waren toegewezen aan de wedstrijd, heeft de organisatie een bovenmenselijke inspanning geleverd om de race te kunnen laten doorgaan.”

“De organisatie wil graag de titanische inspanningen bedanken van elk van de verschillende gemeenten, gemeenteraden, verenigingen, Junta de Andalucia, teams en renners, UCI, de lokale wielerbond, de Spaanse wielerbond, commerciële bedrijven, leden van de organisatie en het technische team voor hun inspanningen, evenals de Agrupación de Trafico en andere staatsveiligheidsdiensten en -organen, de regeringsdelegatie en andere instellingen voor hun hulp en samenwerking om deze totaal uitzonderlijke situatie, waarvan wij in Andalusië, Spanje en Europa het slachtoffer zijn geworden, ongedaan te maken.”

“Het zorgt niet alleen voor belangrijke economische schade en schade aan het imago van de organisatie, maar ook voor ernstige schade aan het imago van de Andalusische en Spaanse wielersport. Om deze reden willen we graag de vele steunbetuigingen en solidariteitsbetuigingen bedanken die we gedurende deze dagen hebben ontvangen.”

RIDE Magazine
32 Reacties
Sorteer op:
16 februari 2024 13:04
Boeren zijn iets te veel in zichzelf gaan geloven. Snel stoppen met die onzin. Hoe kom ik anders aan mijn eten
    16 februari 2024 13:11
    Zou het helpen wanneer de organisatie van deze protesten met een flinke aansprakelijkheidsclaim vanuit de teams, dan wel organisatie te maken krijgen? Zo'n ploeg zit toch een week met 20 man flinke kosten te maken.
    16 februari 2024 13:15
    De boeren krijgen wereldwijd zo meer tegenhangers dan sympathisanten - van mij mogen ze in hun eigen stront zakken door deze acties.
    16 februari 2024 16:11
    Spake, zo'n claim kun je proberen, kans op succes. uitermate gering.
    Verder begrijp ik vele families wier bestaan bedreigd wordt. Je hele leven, hebben houden verliezen vanwege lieden de in een maakbare en regelbare natuur geloven.
    https://nos.nl/artikel/2473021-boeren-verplicht-tot-oogsten-door-kalenderlandbouw-maar-kunnen-nog-niets-zaaien

    Begrijp nu nood maar ze moeten ook rekening houden met anderen. 1 Dag de zaak frustreren dat kan ook al is dat al niet leuk. Maar zover gaan dat je streekgenoten en velen zich enorm jaar na jaar inzetten is een brug te ver. Niet verstandig maar het geeft aan dat velen echt het water aan de lippen staat, anders doe je dit niet.
    16 februari 2024 16:33
    @FW07
    Die laatste zin is een beetje raar. Toont de zwakte van je positie. Je had beter kunnen schrijven 'snel stoppen met die onzin anders begin ik een moestuin' of 'anders eet ik voortaan alleen nog maar rijst en vis'.
16 februari 2024 13:01
Damn, dit is écht kut voor de organisatie zeg. Wat zullen die balen. Ook voor de ploegen natuurlijk.
Overigens wel een tikkeltje hilarisch dat de gehele Ruta del Sol nu een tijdrit van 5km is.
16 februari 2024 12:59
In 4.9 km vallen evenveel UCI punten te rapen als voor een 10e plaats na 3 weken de Tour de France.
Stakes are high.
    16 februari 2024 13:12
    Inderdaad, dat is ook voor de PTM best interessant.
16 februari 2024 13:11
“De organisatie van de Ruta del Sol maakt bekend dat zij genoodzaakt is de zaterdag- en zondagetappes op te schorten vanwege ‘extrasportevenementen’ in Andalusië”

Is ‘extrasportevenementen’ een eufemisme voor boerenprotest?

Sneu voor al die vrijwilligers die zich inzetten en van zoveel voorbereiding. Ik vraag me nu wel af of het alleen de protesten van de boeren de oorzaak zijn of dat men qua organisatie niet helemaal ok is. Of is het allemaal in dezelfde regio en stuiten ze telkens op dezelfde protesten? Maar hoe dan ook, dit is allesbehalve leuk voor renners, fans en alle mensen die zich inzetten voor die ronde.

Ah ik lees net die verklaring: blijkbaar gaat het telkens om de inzet van politie die er onvoldoende is. Nu de rekening dan maar naar de Spaanse ‘Boerenleenbank’ en de Spaanse Big-Agro dunkt me. Die kunnen dat makkelijk betalen.
    16 februari 2024 16:22
    Niet gek om de rekening daar neer te leggen.

    Echter een advocaat zal stellen dat de boeren genoodzaakt zijn te demonstreren en dat zij niet die laatste 2 dagen hebben dichtgezet, veroorzaakt. Sterker ze hebben juist afgezien van meer dan die 2 dagen.
    Openbare orde waaronder begeleid sportevenementen op de openbare weg is een "taak" vd overheid, de politie, en het is de politie die onvoldoende capaciteit begroot heeft.
    Sterker wanneer diezelfde overheid overgaat tot drastische maatregelen die vele boeren aan de afgrond brengen kan men verwachten dat dit demonstraties oproept wat een recht is en dient met voldoende capaciteit binnen dat overheidsapparaat te voorzien.

    Dat is een falen van de overheid, niet van de boeren.

    Dat zou een verdediging kunnen zijn. Puur even technisch in hypothese gesteld.
    Als voorbeeld en ter verdediging in Spanje als ook Nederland, Extinction Rebellion bezet te pas en te onpas overal de weg. Dien worden ook niet aansprakelijk gesteld, waarom de boeren dan wel. Terwijl tbv XR altijd politie capaciteit beschikbaar is
16 februari 2024 13:15
Vooral zuur en triest voor de organisatoren. Daar werk je dan een gans jaar aan...
    16 februari 2024 16:28
    Bij Eurosport vertelde men dat de man eea met tranen in de ogen bekend had gemaakt.
    Begrijp dat goed. Deze mensen zijn vaak ook enorm liefhebber, moeten vrijwel een heel jaar door van alles regelen om het rond te krijgen.
    Steeds meer regels en overheden die meer eisen.
    Steeds minder vrijwilligers ( speelt in veel landen)
    Steeds moeilijker voldoende sponsoring.

    Veel zorgen, ziel en zaligheid en dan zoiets met gevaar dat de hele koers mbt voortbestaan bedreigd wordt.
16 februari 2024 14:07
Dan toch liever af en toe een klimaatactivist en wat oponthoud, dan een hele koers om zeep.

Ik dacht dat die boeren zo hard moesten werken voor ons eten, maar dat valt blijkbaar ook goed mee. Blij voor Visma-Lease a Bike dat ze van Jumbo als sponsor af zijn, anders waren ze nog persoonlijk doelwit geworden. Ik zou even nadenken voor ik bij Intermarché teken.

Wellicht is het voor volgend jaar een idee om een trekkeroptocht als reclamekaravaan vooruit te sturen, dan heb je aandacht voor de problematiek van de boeren en gaat de koers ook rustig verder. Trekkers als volgwagens lijken me ook een goede optie. Kun je ook makkelijker mee rondrijden op gravelwegen. Ik zie enkel voordelen.

Serieus: enorm zonde voor organisatie en renners die hier hun seizoen proberen vorm te geven. Hopelijk hebben latere koersen er minder last van, maar ik vrees er voor.
    16 februari 2024 14:14
    Zeker nu ze hier hun slag thuis gehaald hebben
    16 februari 2024 14:37
    Die lieve hippies gaan ook altijd gewoon op hetzelfde plekje van de A12 zitten, waar nooit een koers langskomt
16 februari 2024 12:48
Een ronde van 1 rit tijdrit 5km nooit gebeurd zeker?
    16 februari 2024 13:41
    Dat lijkt me geen heel gewaagde uitspraak
16 februari 2024 13:06
Sport op de openbare weg is (in niet-politiestaten) best een gedoe, ik vrees dat het niet voor het laatst dit seizoen is dat zoiets gebeurt …
16 februari 2024 13:06
Puntentelling alsof het een 1.PRO koers is lijkt me het meest logisch
    16 februari 2024 13:13
    Dat bepaal ik liever als ik eerste de uitslag zie.
16 februari 2024 13:15
Is Campenaerts in vorm? Die kan hier zomaar een flink aantal punten pakken voor zijn ploeg.
    16 februari 2024 13:23
    Hij zag het al goed zitten met de versie met drie ritten:
    https://sporza.be/nl/2024/02/15/victor-campenaerts-bekijkt-geschrapte-ritten-in-ruta-del-sol-positief-maak-nu-kans-op-eindwinst~1708010283055/
16 februari 2024 13:17
Als het vandaag nou ook nog eens bewolkt mag zijn is het verhaaltje helemaal af.
16 februari 2024 13:17
en zo kan Steimle straks de Ruta Del Sol winnen
16 februari 2024 13:21
Een kort rondje, noemen ze dat.
16 februari 2024 14:16
Dit is toch wel heel sneu voor de organisatie zeg.. Die boeren mogen trots zijn op zichzelf..
    16 februari 2024 19:01
    Dat zijn ze ook! Als straks de schapen niks meer te vreten hebben piepen ze wel anders.
16 februari 2024 13:02
Om je te bescheuren!
    16 februari 2024 14:09
    Ja echt hè , maar na de corona jaren nu dit weer . Veel meer moet er niet gebeuren om er als organisator de brui aan te geven
16 februari 2024 13:09
Wat een mop.
    16 februari 2024 14:11
    Ja maar wel een hele zure

Reacties zijn gesloten.