RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Kamer trekt 27 miljoen uit voor speciale covid-poliklinieken

Beeld © ANP

De Tweede Kamer trekt 27 miljoen euro uit voor de oprichting van speciale klinieken voor langdurige covid. Het was lange tijd onzeker of een Kamermeerderheid daarmee zou instemmen. De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB lieten dat lang in het midden.

Maar vandaag werd duidelijk dat een ruime Kamermeerderheid het voorstel van GroenLinks-PvdA steunt.

Half miljoen mensen

"Dit is een enorm belangrijke stap voor bijna een half miljoen mensen die kampen met postcovid-klachten", reageert Bushoff. "Sommigen kunnen al jaren niet naar hun werk, niet naar school of voor hun kinderen zorgen. Deze klinieken bieden een plek waar mensen met al hun symptomen op één plek terechtkunnen en niet meer van het kastje naar de muur worden gestuurd. Alle lof voor de ervaringsdeskundigen die volhardend dit onderwerp op de agenda hebben gebracht en in no-time ruim 100.000 handtekeningen voor de petitie behaalden."

Hij doelt op de petitie van de patiëntenorganisaties PostCovid NL, Long Covid Nederland, #Niethersteld, Kinderen met LongCovid en de patiëntenalliantie PAIS, waarin de regering wordt gevraagd 27 miljoen euro vrij te maken voor speciale klinieken. De bijna 107.000 handtekeningen die onder de petitie staan, zijn dinsdag aan de Tweede Kamer aangeboden.

Cruciale stap

Fractievoorzitter Mirjam Bikker van de ChristenUnie spreekt van een 'cruciale stap in de strijd' tegen langdurige covid. De Tweede Kamer steunde eind vorig jaar een motie van haar partijgenoot Nico Drost om dergelijke klinieken van de grond te krijgen.

De inmiddels vertrokken zorgminister Ernst Kuipers wilde die niet uitvoeren. Een amendement, zoals het nu aangenomen voorstel, kan het kabinet niet naast zich neerleggen.

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek RIVM: met of zonder vaccinatie net zo vaak long covid-klachten