RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Cheetawelpjes geboren in Safaripark Beekse Bergen

Pasgeboren cheeta-welpjes zetten eerste stapjes in Beekse Bergen

00:52

In Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek zijn twee cheetawelpen geboren. De twee, en haar moeder, maken het goed, meldt het park.

Het cheetavrouwtje Daria kwam eind oktober vanuit Frankrijk naar Beekse Bergen in het kader van een managementprogramma. "Een kleine vier maanden na aankomst zijn er al welpjes. En dan te bedenken dat de dracht ongeveer drie maanden duurt", zegt hoofd dierenverzorger Christian Meurrens.

Het is het eerste nest van Daria. Oorspronkelijk bestond het nestje uit drie welpen. "Jammer, maar het is niet uitzonderlijk dat één welpje het niet overleeft bij de eerste worp. Zo'n eerste bevalling duurt toch wel wat langer en waarschijnlijk is daar iets misgegaan", aldus Meurrens.

Hier zijn de welpjes op beeld te zien:

Pasgeboren cheeta-welpjes zetten eerste stapjes in Beekse Bergen

00:52
Pasgeboren cheeta-welpjes zetten eerste stapjes in Beekse Bergen

De komende weken zitten de cheeta's in het binnenverblijf. Volgens Meurrens zijn de jonge cheeta's niet snel in staat op eigen kracht de buitenwereld te verkennen. "Over ongeveer een week gaan de oogjes open. Het duo moet ook eerst groeien, zodat ze sterk genoeg zijn voor de buitenwereld. Na een medische check en ontworming, komen we ook achter het geslacht van de welpjes."

Volgens Beekse Bergen zijn er amper 7000 cheeta's in het wild. Wanneer er volgens het park geen actie wordt ondernomen, is er een zeer groot risico dat de soort snel uitsterft. "Ongeveer 75 procent van alle cheeta's leeft buiten beschermde gebieden en komen vervolgens in conflict met veeboeren en dat heeft zo zijn consequenties voor de cheeta's", zegt Meurrens.