RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Verdachte zaak-McCann voor rechter om verkrachtingen en kindermisbruik in Portugal

Madeleine McCann en verdachte Christian B. Beeld © ANP

De man die verdacht wordt van de verdwijning van de Britse peuter Madeleine McCann, staat vandaag voor de rechter. Hij staat in Duitsland terecht voor meerdere verkrachtingen en kindermisbruik. De zaak van McCann staat hier los van.

De 47-jarige Christian B. uit Duitsland wordt verdacht voor drie verkrachtingen en twee gevallen van kindermisbruik. Het jongste slachtoffer was 10, de oudste in de zeventig. Alle vijf de misdrijven zouden hebben plaatsgevonden tussen 2000 en 2017 in Portugal. 

Foto van verdachte 

Een van de slachtoffers is volgens Sky News een Ierse vrouw. Zij zou in 2004 bedreigd zijn met een mes en vervolgens twee keer zijn verkracht. Daarvoor werd nooit iemand opgepakt. 

De zaak kreeg een wending toen de vrouw in 2020 een foto van Christian B. op televisie zag. Dat was in verband met de zaak van Maddie McCann. De vrouw herkende direct zijn gezicht, vertelde ze tegen de politie. Zij is een belangrijke getuige in de zaak, die plaatsvindt in Braunschweig in de buurt van Hannover. 

Politie
Lees ook:
Politie Portugal zoekt met honden en drone naar sporen in zaak Maddie McCann

Ook zou B. een vrouw van boven de 70 en een meisje van 14 hebben verkracht. Dat laatste misdrijf vond plaats in Praia da Luz, dat is hetzelfde plaatsje waar Madeleine McCann verdween. Verder verdenkt het Duitse OM hem ervan twee keer een kind te hebben misbruikt, onder wie een 10-jarig meisje. Christian B. ontkent alle aantijgingen.

De zaak-Madeleine McCann 

De zaak van Madeleine 'Maddie' McCann is een van de bekendste vermissingszaken in de geschiedenis. Het 3-jarige Britse meisje verdween spoorloos op 3 mei 2007. Ze lag te slapen in een vakantieappartement in Praia da Luz in de Portugese Algarve. Haar ouders waren op dat moment in een restaurant in de buurt. Toen ze terugkwamen was Maddie verdwenen. Ondanks meerdere zoekacties is haar lichaam nooit gevonden.

Justitie verdenkt Christian B. ervan Maddie te hebben ontvoerd, misbruikt en vermoord. Ook zou hij haar lichaam hebben weggewerkt. Vooralsnog is het bewijs in de zaak McCann niet groot. B. is opgepakt omdat hij een geschiedenis van zedendelicten heeft en omdat hij rond het tijdstip van de verdwijning in de buurt was, zo blijkt uit zijn telefoongegevens. Christian B. ontkent dat hij iets met de zaak te maken heeft.

Volgens Richard Hogenkamp, correspondent in Spanje en Portugal, zit Portugal enigszins met de zaak in zijn maag. "Op zeker moment werd het voor het land best vervelend, omdat de Britse pers elke snipper in deze zaak op de voorpagina zette. Elke keer wordt Portugal weer herinnerd aan deze zaak en komt het daarbij weer in een negatief daglicht te staan."

De Portugese politie heeft ook veel kritiek, gekregen omdat die vrij snel de ouders hebben beschuldigd een ontvoering van Maddie zelf in scène te hebben gezet en haar lichaam te hebben verborgen. "Daar heeft de Portugese politie vorig jaar excuses voor aangeboden."

Christian B. heeft een lang strafblad. In 1994 werd hij veroordeeld voor seksueel misbruik van een 6-jarig meisje. Daarvoor kreeg hij twee jaar cel. De Duitser woonde van 1995 tot 2007 in de Algarve. Hij handelde in drugs en pleegde inbraken in hotels en vakantieappartementen.

Daarna ging hij terug naar zijn geboorteland waar hij werd veroordeeld voor drugshandel, seksueel misbruik van een kind en het bezit van kinderporno. In 2017 werd B. opgepakt in Italië en uitgeleverd aan Duitsland. 

In de cel

De Duitser kwam in 2022 in beeld als verdachte in de zaak-McCann. Op dit moment zit hij een zeven jaar lange celstraf uit voor de verkrachting van een 72-jarige Amerikaanse vrouw in 2005.

"Portugal hoopt dat er ooit duidelijkheid komt over wat er met McCann is gebeurd", zegt Hogenkamp. Ondanks dat de verdachte al enige tijd in de gevangenis heeft doorgebracht, wordt gehoopt dat B. op een zeker moment zal praten. "Dat is de enige hoop. Want de kans dat de zaak op een andere manier gaat worden opgelost, is natuurlijk erg klein."

Bekijk ook: Engeland in de ban zaak-McCann

04:52
De Britse pers draaide in mei vorig jaar overuren, toen er met man en macht wordt gezocht naar sporen van Maddie McCann.