Egypte bouwt woestijnkamp uit bezorgdheid over exodus uit Gaza

Samenleving
door anp
vrijdag, 16 februari 2024 om 5:32
bijgewerkt om vrijdag, 16 februari 2024 om 6:10
anp160224052 1
CAIRO (ANP) - Egypte bouwt een groot vluchtelingenkamp omgeven door hoge betonnen muren in de woestijn, heeft The Wall Street Journal donderdag gemeld. Het kamp wordt gebouwd uit bezorgdheid over een massale uittocht uit de Gazastrook bij een Israëlisch grondoffensief in Rafah.
The Wall Street Journal citeert Egyptische functionarissen en veiligheidsanalisten die zeiden dat meer dan 100.000 mensen kunnen worden ondergebracht in tenten in het kamp in de Egyptische Sinaï-woestijn nabij de grens met de Gazastrook.
Egypte probeert de grens te beveiligen met soldaten, hekken en pantservoertuigen om een ​​stormloop van Palestijnen naar het Sinaï-schiereiland te voorkomen. Het kamp maakt deel uit van een noodplan voor het geval een groot aantal Palestijnen weet te ontsnappen.
In het geval van een grote toestroom van Palestijnen uit Gaza zou Egypte proberen het aantal vluchtelingen te beperken tot ongeveer 50.000 tot 60.000, ook al zou het nieuwe woestijnkamp met een oppervlakte van ongeveer twintig vierkante kilometer ruim 100.000 mensen kunnen huisvesten, aldus de Amerikaanse krant.