Ads Top

Kwekers houden zich steeds beter aan afspraken voor minder bestrijdingsmiddelen

Dat blijkt uit het onderzoek dat Tuinbranche Nederland liet doen naar bestrijdingsmiddelen op tuinplanten. Het onderzoek werd uitgevoerd door CLM in samenwerking met Natuur & Milieu.

Ten opzichte van de voorgaande jaren is verbetering zichtbaar. De planten die in Nederland zijn gekweekt bevatten geen middelen meer die bij wet verboden zijn. Wél is er meer zicht nodig op tuinplanten die in het buitenland worden gekweekt. Daarnaast hebben de tuincentra en kwekers aangegeven een stap verder te willen dan de wettelijke regels ten aanzien van bestrijdingsmiddelen. Daar is nog wel flink wat werk voor nodig.

De onderzoekers hebben gekeken naar bijna honderd planten van acht verschillende tuincentra en kwekers. Ze keken naar veel verkochte planten zoals lavendel, rododendron, anjer, hortensia en buxus en naar een aantal zachtfruitsoorten zoals aardbei en blauwe bes. De planten werden getest op 750 verschillende bestrijdingsmiddelen.

In totaal werden er 51 verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden, met een gemiddelde van bijna drie per plant. Op slechts 15  van de 96 planten waren geen middelen terug te vinden. Op 81 planten zaten dus wel resten van bestrijdingsmiddelen, dat beeld is vergelijkbaar aan voorgaande jaren. Planten van Nederlandse bodem bevatten voor het eerste jaar geen illegale middelen. Op in het buitenland gekweekte planten werden nog wel middelen gevonden, waarvan de aangesloten tuincentra hadden toegezegd ermee te stoppen. Dit was het geval bij een kwart van de lavendelplanten en 13 procent van de anjers. Al met al lieten de kwekers en retailers zien de afspraken uit de eigen ‘Ambitie Bestrijdingsmiddelen 4.0’ op Nederlandse planten beter na te komen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.