736.000 euro, ingegraven in een ton bij paardenfokkerij Assen. Rechter: 'Broers zaten vermoedelijk in internationale drugshandel'

Politieonderzoek bij de paardenfokkerij aan de Witterweg in Assen.

Politieonderzoek bij de paardenfokkerij aan de Witterweg in Assen. Foto: Persbureau Meter/Ruben Huisman

Er zijn ‘zeer sterke aanwijzingen’ dat de Asser broers Alex en Gerrie N. in de internationale drugshandel zaten, concludeert de rechtbank in hun woonplaats. Zij en hun 72-jarige moeder zijn veroordeeld voor witwassen.

Lees meer over
Assen

763.000 euro vond de politie in juni 2018 in een ton die was ingegraven in een loods van paardenfokkerij Nijboer Stables in Assen. Volgens de 72-jarige eigenaresse was het een ‘zwarte erfenis’ van haar in 2015 overleden man, die tot dan toe het bedrijf runde. Hun zoons Alex (52) en Gerrie (50) zwegen na hun arrestaties.

De rechtbank in Assen verwees de verklaring die hun moeder begin vorig jaar - bijna vijf jaar na de inval - aflegde, naar het rijk der fabelen. Hij kwam laat, is veel te summier en „laat vele vragen onbeantwoord” vinden de drie rechters. Die doen het verhaal over de zwarte erfenis donderdag in hun uitspraak af als „ongeloofwaardig en niet betrouwbaar”.

Witwassen

De rechters vinden dat er genoeg aanwijzingen zijn dat het geld - voornamelijk briefjes van 500 euro - is verdiend met criminele praktijken. In hun vonnissen concluderen ze dat er „zeer sterke aanwijzingen zijn dat de broers N. zich op grote schaal bezighielden met internationale drugshandel”. Daarvoor zijn de twee niet strafrechtelijk vervolgd, maar het staat voor de rechtbank wél vast dat er sprake is van witwassen.

Gerrie N. wordt daarnaast veroordeeld voor het bezit van een revolver. Die werd gevonden in een klok in de woning van zijn moeder. Ze woont aan de rand van Assen, bij het bedrijf. Ook wordt hij bestraft voor hypotheekfraude en het vervalsen van facturen met de bedoeling nog meer geld wit te wassen. De Assenaar moet drie jaar de cel in, zes maanden minder dan het OM had geëist. Dat komt omdat de zaak al ruim vijf jaar loopt.

Zijn broer Alex moet voor het witwassen van de ruim 7 ton twee jaar de gevangenis in. Hij is in 2021 nog veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor het witwassen van ruim 700.000 euro. Dat geld werd gevonden in een appartement in Amsterdam en in zijn auto die daar in de parkeergarage stond.

De 72-jarige moeder van de twee is veroordeeld tot vijftien maanden cel. De rechtbank houdt rekening met haar leeftijd, maar vindt de zaak wel zo ernstig dat ze achter de tralies moet.

De lange en de kale

In 2017 doken de namen van de broers N. op in twee internationale drugsonderzoeken. In één ervan werden criminelen afgeluisterd en die spraken veelvuldig over ‘de lange’ en ‘de kale’, waarmee volgens de politie de broers N. werden bedoeld. Bovendien kreeg de politie via het Team Criminele Inlichtingen (TCI) informatie binnen dat Gerrie N. in de internationale wiethandel zat en de winst verstopte bij Nijboer Stables.

De politie startte het onderzoek Engill en viel in juni 2018 elf panden binnen. In totaal werd anderhalf miljoen euro gevonden: het geld in de ton en ruim 500.000 euro in panden in Amsterdam en Amstelveen, waar Alex N. soms verbleef. Ook vond de politie 139.000 euro onder het matras van de moeder van de broers.

Op de elastiekjes om het geld en een plastic tas waar de briefjes in zaten, werden DNA-sporen en vingerafdrukken gevonden van de broers en hun moeder. Dat het geld met legale paardenhandel was verdiend, zoals de vrouw verklaarde, gelooft de rechtbank niet. Nergens blijkt uit dat het bedrijf zoveel winst maakte en ook niet dat veelvuldig sprake was van zwarte paardenhandel.

De vierde verdachte in de zaak was de 47-jarige vriendin van Gerrie N. Zij werd verdacht van hypotheekfraude en is wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.