Ads Top

Stationswaardering op niveau pre-corona

Reizigers gaven in 2023 het station een gemiddeld rapportcijfer van 7,21. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2023, een onderzoek door Ipsos I&O in opdracht van NS en ProRail onder 83.162 reizigers. Daarmee is de waardering van stations gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor (7,32). ProRail en NS voeren dit onderzoek elk jaar uit om te weten hoe reizigers over de stations denken en waar we nog verbeteringen kunnen doorvoeren.

Na drie bijzondere coronajaren lijkt de stationswaardering voor 2023 weer meer in lijn met de scores van voor de pandemie. De daling van 2023 ten opzichte van 2022 is te verklaren door het toenemende aantal reizigers na corona. Stations werden drukker wat invloed heeft op de waardering, terwijl het tijdens de coronajaren met weinig reizigers juist rustig was op het station. Ook de terugkeer van de forens na veel thuiswerken heeft invloed op de score. Die is doorgaans kritischer op zijn station dan reizigers die een dagje uit zijn.

Het meest gewaardeerde station van Nederland is wederom Klimmen-Ransdaal. Dit station op de Zuid-Limburgse Heuvellandlijn kreeg van reizigers afgelopen jaar een 8,7 en behaalt daarmee de hoogste score ooit van een station sinds de waardering gemeten wordt. Reizigers waarderen dit station om zijn mooie ligging in het heuvelige landschap en vanwege het monumentale stationsgebouw uit 1913 met restaurant en terras op het perron. Aan dezelfde Heuvellandlijn is ook de nummer twee Schin op Geul (8,2) te vinden. Station Mantgum in Friesland is op nummer drie geëindigd (8,2).

Nummer 3: Mantgum (Friesland)
Nummer 1: Klimmen-Ransdaal (Limburg)
Nummer 2: Schin op Geul (Limburg)
Nummer 3: Mantgum (Friesland)
Nummer 1: Klimmen-Ransdaal (Limburg)
Nummer 2: Schin op Geul (Limburg)
Nummer 3: Mantgum (Friesland)
Nummer 1: Klimmen-Ransdaal (Limburg)

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.