RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nieuws

Kamer maakt beperking buitenlandse studenten mogelijk

Beeld © ANP

Universiteiten en hogescholen krijgen de mogelijkheid om buitenlandse studenten te beperken. Voortaan kunnen ze een toelatingsstop invoeren op een deel van de opleiding dat in een buitenlandse taal wordt gegeven, bijvoorbeeld Engels. Een wetswijziging van het VVD-Kamerlid Martens daartoe is aangenomen door de Tweede Kamer.

Nu kan dat nog niet en kan een universiteit of hogeschool alleen een toelatingsbeperking voor de hele opleiding invoeren. VVD-Kamerlid Martens: "De VVD vindt de instroom van buitenlandse studenten naar Nederland te hoog. Bovendien is er een groot gebrek aan woningen. Dus zeggen wij als we minder opleidingen in het Engels geven, komen er minder buitenlandse studenten."

Heel graag

Volgens haar willen de universiteiten dit heel graag. "De reden dat we dit doen is omdat universiteiten er zelf om vragen. Nu moeten ze iedereen plaatsen, dat hoeft straks niet meer."

Verder wijst ze erop dat elke universiteit zelf kan kiezen wat er gebeurt. "Neem de regio Eindhoven, die heeft buitenlandse technische studenten hard nodig en kan ze blijven plaatsen terwijl de Universiteit van Amsterdam ervoor kan kiezen dat niet te doen.”

Minister in gesprek met scholen

Minister Robbert Dijkgraaf laat in een reactie weten met de instellingen en uitvoerende organisaties in gesprek te gaan over te uitvoering. "Uitvoering daarvan vraagt om aanpassingen bij Studielink (waar aankomende studenten zich aanmelden). Voor 1 oktober moet de registratie van fixus-opleidingen en de wijze van selectie bij Studielink afgerond zijn. Bovendien moeten ook de systemen van hogescholen en universiteiten naar aanleiding van dit amendement worden aangepast voor 1 oktober. Het is vervolgens aan de instellingen om binnen de mogelijkheden gebruik te maken van het instrument."

Woede

Met haar voorstel heeft Martens zich overigens de woede van coalitiepartner D66 op de hals gehaald. Die partij is tegen haar plan en wijst erop dat D66 onderwijsminister Dijkgraaf met een wetsvoorstel bezig is dat dit ook regelt.

Volgens D66 fractievoorzitter Jan Paternotte maakt de VVD met dit amendement een vluggertje en moet dat niet bij zo’n belangrijk onderwerp: "Martens dient haar plan in bij de behandeling van de begroting van Onderwijs terwijl het gaat over een andere wet. Dat is staatsrechtelijk een janboel."

Bekijk ook: Studenten met migratieachtergrond vinden moeilijk stageplek

01:45

Omzeilen

Bovendien vindt D66 dat de VVD zo de Raad van Staat- de hoogste rechter- omzeilt en ook de Eerste Kamer onder druk zet. "Want als die dit amendement niet zou willen, moeten ze de hele begroting verwerpen. Dat mag je niet van ze vragen."

"Niets van waar", zegt VVD'er Martens. "De wet van Dijkgraaf is vertraagd en als je maatregelen die komend studiejaar moeten ingaan ook nog door de Eerste Kamer wil krijgen, moet je die nu door de Tweede Kamer laten aannemen."

Martens vindt dat met de steun in de Kamer voor haar wetswijziging 'de nu in de Kamer bestaande rechtse meerderheid de eerste maatregel om de instroom van buitenlanders naar ons land te beperken genomen heeft.'

Claudia van Zanten van de BBB stelt in een reactie:  "We zien dat er in Nederland veel te veel buitenlandse studenten zijn, waardoor Nederlandse studenten minder kans hebben om te worden ingeloot. En als ze dan wél worden ingeloot, kunnen ze vaak geen kamer vinden. Met dit wijzigingsvoorstel op de wet krijgen hogescholen en universiteiten de mogelijkheid om, als zij dat willen, de toestroom  van buitenlandse studenten te beperken. BBB staat hier volledig achter."

Ook
Lees ook:
Ook op Nederlandse scholen lessen in aardigheid?
Bron: RTL Nieuws