RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

'727 ziekenhuisbedden per dag onnodig bezet'

Archieffoto Beeld © iStock

Er worden gemiddeld 727 ziekenhuisbedden per dag bezet gehouden door patiënten die geen ziekenhuiszorg meer nodig hebben, maar nergens anders terechtkunnen. Dat schrijft EenVandaag op basis van cijfers van Dutch Hospital Data.

'Verkeerdebeddenproblematiek' wordt het ook wel genoemd als een patiënt een duur ziekenhuisbed bezet houdt omdat hij nergens anders terechtkan. Bij de mensen om wie het gaat is het vanwege hun gezondheid onverantwoord om ze zonder zorg naar huis te sturen, maar ze hebben ook geen behandeling nodig – en thuiszorg of een plek in bijvoorbeeld een revalidatiecentrum of verpleeghuis is er niet. 

Criteria voor vervolgzorg

Of de mensen om wie het gaat voldoen wettelijk niet aan de criteria om een indicatie voor zogeheten vervolgzorg te krijgen, waardoor niemand ze wil opnemen, vertelt transferverpleegkundige Joyce Kranendonk van het HagaZiekenhuis in Den Haag aan EenVandaag. Er zijn drie wetten waarin het recht op, en de financiering van, vervolgzorg wordt geregeld, met alle drie hun eigen criteria. "Voor een heel grote groep mensen zijn die passend, maar steeds meer mensen vallen tussen de indicaties in." 

Volgens Kranendonk is dit niet alleen een probleem omdat het ziekenhuis de bedden graag beschikbaar wil stellen aan de mensen die wel ziekenhuiszorg nodig hebben, ook voor de gezondheid van de patiënten – vaak ouderen – is het een probleem. "Die zijn hier niet meer op hun plek. Mensen die revalidatie nodig hebben, die hebben geen ziekenhuisomgeving nodig. Die hebben een therapeutisch klimaat nodig om op te kunnen knappen."

En mensen lopen in het ziekenhuis het risico dat ze zieker worden: "Ze hebben kans op ziekenhuisinfecties, een delier, acute verwardheid. En iemand die terminaal is, die gun je een liefdevolle zorgomgeving van een hospice. Die wil je liever niet in het ziekenhuis houden." Ze doet bij EenVandaag een oproep aan de politiek om het probleem op te lossen door te zorgen dat benodigde zorg wordt gefinancierd zonder beperkt te worden door de wettelijke kaders.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update