Veendammer producent gaat zelf werking medicinale wiet onderzoeken

Mediwiet in druppelvorm
© RTV Noord
Bedrocan uit Veendam gaat opnieuw uitbreiden. De enige producent van medicinale wiet in Nederland zit naast Veendam al in Emmeloord en vlakbij Kopenhagen in Denemarken, maar heeft nu ook een eigen onderzoekscentrum in Utrecht.
Het nieuwe centrum staat aan de Maliebaan in Utrecht. 'Het pand is klaar, alle vergunningen zijn binnen. Er is al een team en een onderzoek bezig', vertelt Tjalling Erkelens, mede-eigenaar en oprichter van Bedrocan.

Nieuwe onderzoeken

Het bedrijf produceert al zo'n twintig jaar wiet voor medicinaal gebruik, dat alleen op doktersvoorschrift bij de apotheek te verkrijgen is. Het wordt geproduceerd in opdracht van de Nederlandse overheid. De huidige aanpak is aan vernieuwing toe, en dus start het bedrijf een eigen onderzoekscentrum voor klinisch onderzoek.
Oprichter Tjalling Erkelens op zijn productielocatie in Emmeloord
© Bedrocan
'We willen weten wat de producten doen, onderzoek doen naar de veiligheid en effectiviteit van de producten die we zelf maken. Dat is nodig om uiteindelijk producten in de markt te krijgen', vertelt Erkelens. 'Maar daar zitten heel veel wetten en regels aan vast, het traject om de vergunningen te krijgen duurde bijna twee jaar.'

Hoe veilig is medicinale wiet?

In het onderzoekscentrum moet er meer duidelijk worden over de veiligheid van het gebruik van medicinale wiet. Een studie moet uitwijzen wat de risicofactoren van het gebruik van cannabis (plant waar wiet en hasj van gemaakt wordt) zijn en hoe het veilig gebruikt kan worden.
Het plan is om een klinisch onderzoeksprogramma op te stellen, dat een specifieke indicatie kan aanpakken, zoals chronische zenuwpijn. Het bedrijf hoopt dat het bijdraagt aan de bereidheid van artsen om medicinale cannabis voor te schrijven.

Medicijnen registreren

Die inzichten zijn belangrijk voor partijen die producten bij Bedrocan kopen en er medicijnen van maken, maar ook om zelf nieuwe medicijnen te kunnen registeren. 'Daarvoor moeten we onderzoeksdossiers kunnen laten zien. Dus we willen voor de langere termijn werken, om geregistreerde medicijnen op de markt te brengen. Maar daarvoor zijn veel veiligheidsstudies nodig.'

Samenwerking met universiteit

Het onderzoekscentrum is een samenwerking met de Universiteit Utrecht. 'We hebben wel een eigen locatie voor ons centrum, maar vanwege de samenwerking hebben we voor Utrecht gekozen.' Cannabinoïden-onderzoeker Matthijs Bossong, ook verbonden aan de universiteit, gaat het onderzoeksteam leiden.
Dit onderzoekscentrum gaat de andere locaties, zoals die in Veendam, niet in de weg staan. De medicinale wiet wordt nog steeds in Veendam en Emmeloord gekweekt. 'In Veendam hebben we kleinschalige productie, in Emmeloord de grootschalige productie', aldus Erkelens. Dat gebeurt onder gecontroleerde condities, waardoor de kwaliteit van de wiet zuiver en constant is.