Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Jan Kornegoor blijft parkeerboetes ontvangen uit Amsterdam – terwijl hij er nooit is: ‘Ik word er gek van’

Bij Jan Kornegoor uit het Gelderse Vorden regent het boetes. Niet uit zijn eigen plaats, maar uit Amsterdam – terwijl Kornegeer nooit met de auto in de hoofdstad komt. Hij wordt zo gek van al die boetes op zijn deurmat, dat hij besloot de media op te zoeken. ‘Dat is mijn auto helemaal niet.’

Jan Kornegoor krijgt sinds 2022 de een na de andere verkeersboete voor een rode Peugeot. En dat terwijl hij een zwarte Chevrolet heeft...Beeld Arjan Gotink

De ellende voor Kornegoor begint in augustus 2022. Een boete voor parkeren zonder te betalen in de Willemsstraat in de Jordaan. De Achterhoeker is verrast. Zijn auto is nog nooit in Amsterdam geweest, bezweert hij.

Hij maakt bezwaar en krijgt de foto’s te zien. “Maar dat is mijn auto helemaal niet. En ook mijn kenteken niet.” Het bezwaar wordt gegrond verklaard. Einde verhaal, zou je zeggen. Maar nee, al snel belandt er weer een parkeerboete in de bus. En nog een, en nog een.

Het zijn er inmiddels vijftien met een totaalbedrag van meer dan 1000 euro. Elke keer is Kornegoor succesvol met zijn bezwaren, maar toen er maandag weer een boete kwam, was de maat vol. “Ik heb inmiddels alles gedaan wat je van een fatsoenlijk mens mag vragen om dit te stoppen. Het helpt allemaal niks. Ik word er gek van.”

Hij is er inmiddels wel achter wat er aan de hand is. En dat is een raar verhaal. Het is geen kentekenfraude, zoals hij aanvankelijk dacht.

Flinke deuk

De auto waarvoor de boete eigenlijk is bedoeld, parkeert iedere keer in de Willemsstraat, ter hoogte van nummer 127. Een scanauto van de afdeling Parkeerbeheer constateert elke keer dat er geen of te weinig parkeerbelasting is betaald.

Uit de foto’s die Kornegoor iedere keer krijgt na een nieuw bezwaar, blijkt dat het gaat om een rode Peugeot. Hij heeft zelf een zwarte Chevrolet.

Wel komt het kentekennummer vrijwel overeen. Vrijwel, op een letter na: Kornegoor heeft een K op het bord. De auto in Amsterdam een X. En daar gaat het mis. In de kentekenplaat aan de voorzijde van de Amsterdamse auto zit een flinke deuk, vermoedelijk van een trekhaak. De kentekenplaat aan de achterzijde van de auto is ongeschonden.

Die deuk is het probleem. Die zit precies op de plek van de X. De scanauto raakt in de war en maakt van de X een K, en dan kom je automatisch bij Kornegoor terecht. Letterlijk automatisch, want het hele proces is geautomatiseerd.

Wielklem

Ondanks alle bezwaren en het schrappen van de boetes blijft de scanauto onverbeterlijk zijn gang gaan, terwijl op de foto’s van de scanauto duidelijk te zien is dat de kentekenplaat op de achterkant van de Amsterdamse auto een X heeft.

“Ik heb al eens gedacht: als we nu helemaal niets doen, wat gebeurt er dan? In de brieven die we krijgen staat dat na vijf boetes een volgende keer een wielklem wordt aangebracht. Nou, laat ze dat maar doen, dan is het in een keer opgehelderd. Maar ik ben ook bang dat ze dan de klem bij mij komen brengen.”

Kornegoor vermoedt dat de eigenaar van de betrokken auto met de X van niets weet. “Die persoon heeft waarschijnlijk een parkeervergunning. Anders kan ik me niet voorstellen dat je het voertuig steeds op ongeveer dezelfde plek blijft parkeren.” De aanslag die hij maandag kreeg, is gebaseerd op een waarneming van 4 februari om 22.28 uur. Kornegoor hoopt dat publiciteit over zijn situatie eindelijk tot een oplossing leidt.

De redding moet dus komen van de gemeente Amsterdam. Hoe kan het dat er ondanks succesvolle bezwaren boetes blijven komen? En wat is er nodig om hieraan een einde te maken? Vooralsnog blijft het verlossende antwoord uit. De gemeente belooft het uit te zoeken. Wordt vervolgd dus.

Kornegoor: ‘Ik heb inmiddels alles gedaan wat je van een fatsoenlijk mens mag vragen om dit te stoppen.’Beeld Arjan Gotink