Tweakers Podcast #308 - Salderingsregels, FIFA 2K-games en chatbotabonnementen

Deze week praten Wout Funnekotter, Jurian Ubachs en Arnoud Wokke over het gerucht dat 2K FIFA-games gaat maken, het wegpoetsen van fouten bij live-registraties, het niet afschaffen van de salderingsregeling en abonnementen op AI-chatbots.

0:00 Intro
0:21 Opening
1:34 .post
13:41 FIFA komt terug in de schappen?
26:12 Foutjes weghalen bij live-registraties
34:59 Iedereen mag blijven salderen
44:47 Abonnementen op AI-chatbots
1:17:07 Sneakpeek

Door Arnoud Wokke

Redacteur

15-02-2024 • 06:00

23 Linkedin Whatsapp

Reacties (23)

23
23
3
0
0
20
Wijzig sortering
Jullie hebben het over onbeperkt salderen. Maar salderen betekent alleen dat je je verbruik tegen je opbrengst mag wegstrepen. Dus onbeperkt is het per definitie niet. Alles wat je boven je verbruik teruglevert geeft je energieleverancier een paar cent per kWh voor maar dat valt dus buiten de salderingsregeling.
Inderdaad, in 2013 is het maximum van 5000 kWh salderen afgeschaft, maar je moet het alsnog zelf verbruiken.
Foutjes weghalen - 1984 van Orwell met newspeak en herschrijven/publiceren van content.
Zulke grove wijzigingen zijn in mijn beleving niet toe te passen zonder een verplichte melding. Zoals we hier op Tweakers doen met een subtiele notificatie over dat tekst is aangepast en bij steeds meer oplossingen met een wijzigingshistorie die inzichtelijk is.
Dit valt me zeer tegen van de club achter de Superbowl registraties. Ze weten uit ervaring dat het wel eens mis kan gaan (zie Janet Jackson optreden) en daarom al minuten vertraging op alle live registraties zet. Maar om nu nog te gaan poetsen bij de heruitgave en te gaan jagen op de werkelijkheid, dat is niet gepast en zou aan banden gelegd moeten worden.
Ik moest meteen denken aan hoeveel van de Mandela-effecten dan misschien niet toch waar zijn :?
Hetzelfde met het feit dat de geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars.

Ga je toch weer aan alles twijfelen.
Hé, ik mis de video. Komt die nog?
Hij stond wel klaar, maar nog niet online, ik heb dat even gefikst :)
Heel interessante gedachte achter live-registratie, ik kan me ergens nog herinneren van Rammstein dat fans elkaar redelijk (online) aanvlogen rond een stuk dat hij sprak/schreeuwde, was in de 'live dvd' blijkbaar aangepast. Nu is het een valse noot, maar wat als het een presentatie/show is waar niet gefilmd mag worden, maar vervolgens tekst wordt aangepast en publiek lijkt te juigen op heel andere woorden?

En Fifa.. ben benieuwd. Ja, 2K heeft flinke trackrecord, maar gros van spelers van FC24 geven dat geld maar 1x uit en dan moet je wel van heel ver komen om mensen over te halen hun game te kopen ipv FC24.
Even over "terugleveren", die term is niet heel goed gedefinieerd, maar dit zijn globaal de twee situaties waarop het woord van toepassing zou kunnen zijn:

Energie: stel je jaarverbruik (zonder PV) is 3000 kWh, en je zonnepanelen wekken over diezelfde periode 3500 kWh op, dan zou je kunnen zeggen dat je 500 kWh hebt teruggeleverd. Je zou het in deze context ook iets als "overschot" kunnen noemen. Deze 500 kWh saldeer je niet, omdat salderen niets anders is dan je PV-opwek wegstrepen tot aan je eigenverbruik - maar niet hoger dan dat. Hoe er met die 500 kWh financieel wordt omgegaan verschilt per energiemaatschappij. Meestal keren ze een paar cent per kWh uit, maar soms krijg je niets.

Vermogen: stel op een gegeven moment op een mooie zomerdag, je huis verbruikt (zonder PV) 150 watt, en je zonnepanelen wekken op datzelfde moment 2800 watt op. Dan zou je kunnen zeggen dat je op dat moment 2650 watt teruglevert. Deze definitie is ook nog steeds van toepassing als datzelfde huishouden bijvoorbeeld op jaarbasis 300 kWh verbruikt, en de zonnepanelen 2500 kWh opwekken, en er dus qua energie niet wordt teruggeleverd. Zolang je op jaarbasis niet meer energie opwekt dan je jaarverbruik, valt dit onder salderen.

Waarom is dit belangrijk? (Ten eerste raken veel mensen in de war van energie/vermogen en wattuur/watt, maar buiten dat:) Hele zeldzame uitzonderingen daargelaten levert elk huishouden met zonnepanelen terug - als je het hebt over vermogen, ook als je maar weinig zonnepanelen hebt. En dan ben je dus aan het salderen. Ik zie nog wel eens het idee rondzwerven (niet in de podcast) "ik heb niet met salderen te maken want ik heb maar weinig zonnepanelen, dus ik lever niet terug". Dat idee klopt dus niet.

Dan wordt in de discussie rondom salderen een paar keer genoemd "zonnepanelen uitzetten". Dat doet me een beetje pijn, want dat zou je niet moeten doen. Als je omvormer het ondersteunt, zou je in dat geval beter kunnen configureren dat de omvormer zich terugregelt naar je momentane eigenverbruik. Stel dus dat je op een gegeven moment 150 watt verbruikt, en je zonnepanelen leveren 2800 watt, dan zou je omvormer de opwek moeten terugregelen naar die 150 watt. De omvormer zal voortdurend je aansluiting in de gaten moeten houden, en de opwek moeten aanpassen. Hiervoor zal een slimme meter nodig zijn (of evt. CT-klemmen), en een verbinding tussen de slimme meter en je omvormer, en je omvormer zal dit moeten kunnen.

Op deze manier wek je je eigenverbruik op, maar lever je niet terug. Krijg je het voor elkaar verbruik naar zonnige momenten te verschuiven (wasmachine, vaatwasser, EV laden, huisaccu, e.d.) dan levert dat direct financiële winst voor je op omdat je een groter deel van je eigen verbruik laat dekken door je zonnepanelen.

Het voordeel hiervan is dat dit in wijken waar op zonnige dagen de omvormers zich uitschakelen doordat de netspanning te ver oploopt, dit minder vaak voor zal komen - als veel huishoudens dit doen.

Het nadeel is dat er veel van de potentiële energie die een PV-installatie op zou kunnen wekken niet opgewekt wordt. En zolang de salderingsregeling er nog is, kost je dat een stuk financiële opbrengst.

Overigens ben ik benieuwd of je met bovenstaande maatregel de "zonnepaneel-boetes" die steeds meer energiebedrijven opleggen zou kunnen vermijden. Ik heb dit eerder deze week aan Greenchoice gevraagd, maar nog geen antwoord. Dan zou je er een rekensom op kunnen loslaten om te kijken wat financieel het voordeligst is: de boete slikken en gewoon blijven terugleveren/salderen, of je omvormer slim instellen zodat je niet teruglevert en die boete wellicht niet betaalt. Zoals altijd, vooruit denken kan je geld op leveren :*)

Hoe dan ook, zet je zonnepanelen/omvormer niet uit, dat is zonde. Tenzij je een dynamisch contract hebt en negatieve kWh-prijzen aan ziet komen natuurlijk ;)

[Reactie gewijzigd door JeroenH op 15 februari 2024 12:31]

Wat ik ook nog in de discussie miste, ook de vorige keer en misschien heb jij dit wel in de smiezen... Het verleggen van de saldering per jaar naar een kortere periode zoals maand, week of dag niveau. Vattenfall is dit op maand niveau gaan doen, tenminste voor een periode.

Een andere manier om nog met beperkt opleveren om te gaan heeft onze leverancier toegepast: zo dimensioneren van de huisinstallatie dat je op jaarbasis niet meer produceert dan verwacht afneemt. Onze installatie is daarom 16x270Wp en begroot op ongeveer ons verbruik. Ik vroeg me eerst af waarom niet maximaal volknallen met 380 of wel 400Wp op dat moment in de tijd, maar nu zie ik dat dit wel netjes begroot was aangezien we nog vroeg waren in de wijk. De leverancier is dus voorzichtig te werk gegaan met het netwerk (en om natuurlijk ook daarna nog klanten te kunnen krijgen omdat het netwerk nog niet vol zit).

Edit: link naar consuwijzer over niet verplicht jaarlijks salderen maar wel wenselijk bij wetswijziging https://www.consuwijzer.n...eren-op-de-jaarafrekening

[Reactie gewijzigd door phizzie op 15 februari 2024 20:17]

Salderen per periode zou een (gedeeltelijke, tijdelijke) overgangssituatie kunnen zijn, maar ik denk nog steeds dat het beste is om het uiteindelijk geheel uit te faseren. Is gewoon op alle vlakken beter voor de lange termijn.

Om invoed-pieken op het net binnen de perken te houden is het inderdaad goed om per aansluiting niet al te gek veel neer te leggen. Dat is eigenlijk de enige prikkel van salderen die goed werkt; het heeft financieel geen zin om meer panelen neer te leggen dan je verbruikt.

Verder is het ook een goed idee om, als je de mogelijkheid hebt, panelen op oost en west neer te leggen ipv pal zuid. Levert op jaarbasis wat minder op, maar spreidt de opwek wat meer over de dag. In een situatie zonder salderen heb je daar meer aan, en het verlaagt de invoed-pieken. Zelfde geldt voor opstellingen die nu nog niet vaak gedaan worden, zoals panelen verticaal opstellen of op noord.
nog eentje over het taaltje dan; als..zijnde is fout. het is "als gamer", óf "gamer zijnde". de afsluiter van de reageerder was dus niet tongue in cheek zelfspot maar een voorbeeld van hoe het moet :)
Ik hoop dat AI straks echt meer een assistente rol invult. Dus als ik een nieuwe e-mail krijg, wordt deze uitgelezen door de AI, samengevat en via een oortje voorgelezen, waarna ik daarop kan reageren. Of als ik iets op mijn takenlijst zet, kan ik aan mijn AI doorgeven: 'Hé, herinner mij aan deze taak straks om 16:00 of iets dergelijks.
aangaande live-registratie; dat je aan jezelf gaat twijfelen is een extreme vorm van digitale 'gaslighting' en redelijk kwalijk. overigens wordt het in beperkte vorm al jaren gedaan in de VS; over het algemeen zit er in nationale live uitzendingen een vertraging (als ik me niet vergis in ieder geval tussen de west- en oostkust) om bijvoorbeeld eventuele scheldwoorden in een live uitzending weg te piepen
Mannen, ik kijk elke week uit naar de podcast! Tof om te luisteren.
Anyway een opmerking over het salderingsregeling topic... (The never ending storing), het is allemaal verwarrend, het leek jullie ook te verwarren en ik hoop dat onderstaande een beetje meer licht in de duisternis brengt...

Op dit moment geldt de salderingsregelering, dat betekent dat je je afgenomen stroom mag salderen tegen de teruggeleverde stroom. Als je minder teruglevert dan teruglevert over een jaar betaal voor de stroom de prijs die je hebt afgesproken in je contract (variabel of vast, bij dynamische tarieven gaat het iets anders). Als je meer teruglevert dan afneemt over een jaar, krijg je een teruglevergoeding van een paar cent per kWh.
Deze methode kost de belastingbetaler geld (immers de betaalde belasting wordt gesaldeerd) en de energie bedrijven. Immers de prijs van stroom is lager als deze in overvloed beschikbaar is (zomer) dan andersom. Hoeveel is een beetje schimmig, omdat energiebedrijven met langjarige inkoopcontracten werken.

De overheid (het demissionaire kabinet) wil het salderen afschaffen om de belastingopbrengsten weer terug te brengen. De energiebedrijven om hun winstgevendheid te verbeteren en op dat laatste is nogal wat commentaar gezien de absolute winsten zij maken (relatief in procenten valt dat wel mee).

Nu wordt de saldering niet afgeschaft en gaan energie bedrijven teruglever kosten in rekening brengen. Een tarief om terug te mogen leveren. Feit is dat je je opgewekte zonne-energie die je niet direct gebruikt (ongeveer 70% van je opbrengst) in het net stopt. Omdat te mogen doen gaan energie bedrijven dus kosten in rekening brengen. Dus stel je saldeert perfect, je haalt 4000kWh uit je panelen en over een heel jaar gebruik je ook 4000kWh, dan is je saldo 0 kWh en zou je niets hoeven te betalen.
Maar over tijd stuur je dus 2800 kWh per jaar het net op die je later in het jaar weer terug haalt. Voor die 2800 kWh ga je dan dus een iets betalen. Bijvoorbeeld bij van de Bron is dat 21 euro inclusief btw per maand. ACM heeft dat onderzocht en heeft geconcludeerd dat dat mag, maar is nu een nieuw onderzoek gestart of die tarieven rechtvaardig zijn. Immers, 21euro per maand op 2800kWh is 9ct/kwh dat je dan dus betaalt voor deze teruglevering, dat lijkt namelijk best fors.

Als je een dynamisch contract hebt, worden momenteel alleen de belastingen en heffingen gesaldeerd. Je betaalt de stroom plus een toelage voor de leverancier van een paar cent die je afneemt tegen de marktprijs en je krijgt de marktprijs voor energie die je teruglevert.

Duizelt het jullie al? Het is voor lastig te volgen voor de gemiddelde Nederlander (als die al bestaat natuurlijk). Persoonlijk vind ik de salderingsregeling een administratief vehicle voor de energiebedrijven, die ik wel vind meehuilen met de wolven. Zij hebben het schaalvoordeel en werken met langjarige contracten voor stroomafname in de markt en speculeren daarmee. Door de huidige werkwijze leggen ze alle risico bij de klanten weg. Op basis van hun (historische) gegevens, kunnen ze echt wel een inschatting maken over de hoeveelheid stroom die ze uit de panelen van hun klanten halen en dat meenemen in hun speculatie en inkoop beleid.

Dat de salderingsregeling toch moet worden afgeschaft om te stimuleren dat mensen stroom gebruiken wanneer het in overvloed aanwezig is, heeft trouwens wel geheel mijn steun. Ik verwacht dan ook dat er met een missionair kabinet een nieuwe wet zal komen waar eea beter zal worden geregeld, inclusief subsidies om netcongestie te reduceren (lees batterijen).

[Reactie gewijzigd door htca op 16 februari 2024 11:03]

Ik snap het niet, @WoutF. Elke aflevering heb je het over je smarthome en toch zie je niet hoe je AI kan gebruiken. De automatisering in mijn Home Assistant is volledig geschreven door ChatGPT Plus. Ik vertel de bot wat ik wil doen, hoe de entiteiten heten en hij schrijft het allemaal in perfecte yaml uit. Het werkt eigenlijk altijd. Omslachtige dingen zoals van twee losse relais één knop maken is zo gepiept.

En nog even over taaldingen die jullie vaak zeggen. Ik ken niemand die ooit als ik het wel heb zegt, maar jullie zeggen het iedere vijf zinnen.

Groetjes!
Zelf gebruik ik de UI niet voor het schrijven van automations of definiëren van sensors (om de Engelse terminologie van HA te gebruiken), dus ik weet niet precies hoe makkelijk alles daarmee gaat. Ik kan me echter wel voorstellen dat het aanmaken van meerdere automations die bijna hetzelfde doen, toch erg omslachtig is met de UI. Ook templates lijkt mij iets wat de UI niet zomaar kan schrijven. Hierbij is een AI echt een enorme uikomst.

Projectjes die eerst een hele dag aan uitzoekwerk en proberen zou kosten, kan ik nu in een kwartiertje doen. Ik heb bijvoorbeeld van die e-ink price tags die ik via Openepaperlink aan Home Assistant koppel. Hierbij laat ik allerlei informatie zien, maar dat moet je allemaal zelf handmatig configureren. Nu heb ik een display die de energieprijs gedurende de dag laat zien. Dat is 200 regels code, wat ik nu met ChatGPT4 op een erg flexibele en configureerbare manier heb geschreven. Net heb ik nog wat LED effects geschreven voor ESPHome met van die ARGB-strips. Ook slechts tien minuten werk, terwijl ik de ESPHome lambda code eigenlijk niet goed begrijp.

Laatst kwam ik erachter dat mijn zigbee stick via Deconz erg veel CPU gebruikte. Dus ik heb de log ervan gedumpt, en aan ChatGPT gevraagd om een pythonscript te schrijven om door de log te bladeren en mij een overzicht te geven van de MAC-addressen die het vaakst voor kwamen. Blijkbaar waren er 2 smart plugs die samen 70% van alle log entries waren. Na het verlagen van de polling time, draait het veel soepeler.

Ik ben nu echt mijn todo-lijst aan het afvinken in plaats van de lijst steeds maar aanvullen met projectjes die ik nooit doe.

Mocht je wat meer voorbeelden willen, stuur dan even een DM, dan kan ik er meer over vertellen.
ChatGPT is een GUI. :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee