Smog in Bangkok tijdens zonsopkomst
NOS Nieuws

Bangkok waarschuwt voor zeer slechte luchtkwaliteit, ambtenaren werken thuis

De autoriteiten in de Thaise hoofdstad Bangkok hebben een waarschuwing afgegeven omdat de luchtkwaliteit in de stad ongezond slecht is. De stad met 11 miljoen inwoners gaat gebukt onder een dikke laag smog.

Ambtenaren krijgen de opdracht om de komende twee dagen thuis te werken. Ook aan andere bewoners is gevraagd om zo min mogelijk de straat op te gaan.

Bewoners die nog wel op straat rondlopen zijn bezorgd:

Inwoners Bangkok bezorgd om zeer slechte luchtkwaliteit

De slechte luchtkwaliteit komt onder meer doordat boeren in omgeving afvalresten van gewassen verbranden. Dat, in combinatie met de zware industrie en het drukke verkeer, maakt Bangkok een van de meest vervuilde steden in de wereld.

Elektrische voertuigen

Experts hebben berekend dat de luchtkwaliteit vijftien keer slechter is dan het aanbevolen niveau van Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Door de luchtvervuiling kunnen veel inwoners ademhalingsproblemen en keelpijn krijgen.

De regering heeft beloofd om de problemen met de luchtkwaliteit structureel aan te pakken. Zo ligt er een plan om het aantal auto's op brandstof in de miljoenenstad te beperken en moeten boeren subsidie krijgen om hun afvalresten niet meer te verbranden. Ook wil de regering elektrische voertuigen meer stimuleren.

Thailand heeft vaker te maken met zware smog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl