'Het is passen en meten, want Drenthe heeft zitten slapen'

Mogelijke locatie woningbouw Wapse
Alleen op de sportvelden en het evenemententerrein mogen in Wapse woningen worden gebouwd, in het rode gebied niet © RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel
Het moet makkelijker worden om meer huizen te bouwen buiten bestaande dorpen. Dat vindt een grote meerderheid van Provinciale Staten (PS). Behalve inbreiding (woningbouw binnen een dorp of kern) is uitbreiding van dorpen nodig, vindt Alfred Schoenmaker van Sterk Lokaal. Hij is initiatiefnemer van een aangenomen motie waarin er voor gepleit wordt dat de provincie uitbreiding van dorpen en kleine kernen moet toestaan.
Zo kunnen jongeren in het eigen dorp blijven wonen en dat is goed voor de leefbaarheid en economie van het platteland, vindt Schoenmaker. Een meerderheid van PS wil dat het provinciale beleid over dorpsuitbreiding verandert van 'nee, tenzij' naar 'ja, mits.'
Tot nu toe houdt gedeputeerde Yvonne Turenhout (PvdA) volgens Schoenmaker nog te veel vast aan het oude beleid: bouwen binnen de dorpen ja, maar buiten de dorpen nee. Maar zo zwart-wit is het volgens Turenhout helemaal niet. Nu niet en zeker in de toekomst niet.

Uitbreiden gebeurt voorzichtig wel

Volgens oud-provinciaal planoloog Bernhard Hanskamp wordt de soep inderdaad niet zo heet gegeten als die wordt opgediend: "In Drenthe is het al 75 jaar beleid van inbreiden en dan pas mondjesmaat uitbreiden." Het beeld dat de provincie bij voorbaat nee zegt tegen een aanvraag tot uitbreiding, klopt niet volgens Hanskamp.
En ook gedeputeerde Turenhout hield Provinciale Staten voor: ja, inbreiding is en blijft uitgangspunt, ook in de nieuwe Omgevingsvisie. Maar we kunnen wel degelijk bij dorpen ook uitbreiden. "We voelen de urgentie om voor jongeren meer te doen."

Passen en meten

"Het is niet zo dat er nu altijd een nee van de provincie komt als men buiten een dorp wil uitbreiden. Het kan alleen niet overal." Drenthe heeft in haar beleid altijd al een nuance gehad, zegt Hanskamp. "Er zijn dorpen waar wel uitgebreid wordt, neem bijvoorbeeld Ansen, Elp en Anderen. In Lhee heb je een straatje woningen op één van de Essen. Of kijk naar Zwiggelte. Het kan wel, maar op een onopvallende manier."
"In de Eemster is er een garagebedrijf weggegaan en daar kwamen toen drie woningen. Dat is ook een vorm van inbreiden, je hoeft niet de Brinken en de sportvelden vol te bouwen. Het is gewoon passen en meten, dat zijn de belangrijkste woorden in deze situaties. Je moet passen en meten en goed kijken wat wel en wat niet kan."

'Drenthe heeft zitten slapen'

Maar als we de lijn van de afgelopen 75 jaar zouden voortzetten, waar moeten de jongeren van nu dan gaan wonen? Hanskamp: "Ja, daar zit het probleem. Het vorige college heeft een woondeal gemaakt, een plan voor het bouwen van huizen in Drenthe. Een afspraak over hoeveel woningen erbij moeten komen. En dat college heeft gewoon zitten slapen. Er zijn veel te weinig woningen ingepland."
Volgens Hanskamp was de woondeal veel te klein. "Als je kijkt naar de provincie Zeeland, daar wonen 300.000 mensen. En die hebben een grotere woondeal afgesproken dan Drenthe. En in Drenthe wonen een half miljoen mensen. Daarom zitten we nu met het probleem dat jongeren die in Drenthe willen blijven, geen kant op kunnen."
Lees verder onder de foto
Alfred Schoenmaker Sterk Lokaal Provinciale Staten
Fractievoorzitter Alfred Schoenmaker van Sterk Lokaal legt aan Provinciale Staten waarom de motie nodig is © Serge Vinkenvleugel

Alles klaar, maar mag niet

En dat probleem moet opgelost worden met de motie van vanavond, vindt Alfred Schoenmaker. Hij noemt een voorbeeld in Wapse: "Daar mag alleen gebouwd worden op het sportveld en het evenemententerrein. Maar dan ben je dat kwijt voor het dorp. Een stuk aan de buitenkant van het dorp bijbouwen is niet mogelijk. En dat terwijl er een groep mensen is die dolgraag wil bouwen op een stuk land dat is vrijgekomen aan de rand van het dorp."
De toekomstige bewoners zijn er, het perceel is er, en de plannen voor de bouw van twintig tot vijfentwintig woningen liggen klaar, maar de gemeente wil er niet aan. Het stuk grond waarop gebouwd zou gaan worden is namelijk een stukje van de Es, en daarom onderdeel van het beschermd dorpsgezicht.

Geef gemeenten meer zeggenschap

Gemeenten staan het dichtst bij de inwoners en hun advies zou volgens Schoenmaker voor de provincie zwaar moeten wegen, zeker als een dorpsgemeenschap vraagt om nieuwe woningen en hier draagvlak voor is. Dat moet volgens een meerderheid van Provinciale Staten in de nieuwe omgevingsvisie komen te staan.
Turenhout zei al tijdens het debat dat ze in de geest van de motie gaat handelen bij het maken van de nieuwe omgevingsvisie van de provincie. En dat eigenlijk nu ook al doet. "Woningbouw buiten de dorpskernen zal altijd een zorgvuldige afweging zijn van gemeente en provincie samen."

Motie is ook steun

Ook de coalitiepartijen stemden dus voor de motie. Turenhout ziet dat als steun, niet als aanval. "Er is meer nodig dan betaalbare woningen voor jongeren alleen. Wij willen ruimte creëren, op zoek naar locaties. Ja, in onze omgevingsvisie is inbreiding het uitgangspunt, maar dat laat onverlet dat provincie wel degelijk ruimte biedt voor dorpsuitbreiding."
Turenhout wil nu eerst via het eerste Burgerberaad ophalen hoe Drenthe erover denkt. Dan gaat ze verder met het opstellen van de nieuwe Omgevingsvisie. Alfred Schoenmaker van Sterk Lokaal is tevreden, hij hoopt dat het nu makkelijker gaat worden om meer woningen voor jongeren te realiseren.
'Het is passen en meten, want Drenthe heeft zitten slapen'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.