Lily Yohannes krijgt geen strafschop tegen Heerenveen, al lijkt Ajax daar recht op te hebben
NOS Voetbal

Ajax overrompelt hekkensluiter Heerenveen, monsterscore blijft uit

Een oppermachtig Ajax heeft in de Eredivisie Vrouwen in eigen huis met 5-1 afgerekend met sc Heerenveen. Binnen twintig minuten had Romee Leuchter er al twee ingetikt voor de kwartfinalist van de Champions League en tekende ook Danique Noordman voor een doelpunt.

Hekkensluiter Heerenveen, dat zondag subtopper Fortuna Sittard nog van scoren weerhield (0-0), kwam nauwelijks aan de bal of leverde 'm meteen weer in zodra ze ook maar in de buurt kwamen van een aanval.

Ajax leek onderweg naar een monsterscore toen het na achttien minuten al met 3-0 voorstond. Maar Heerenveen ging beter spelen en Ajax werd slordiger, waardoor het in de tweede helft 'maar' met twee goals uitliep.

Heerenveen-doelvrouw Jasmijn Resink was af en toe nalatig, maar stond bij vlagen uitstekend te keepen met goeie reddingen. Vlak voor rust leek Ajax recht te hebben op een penalty, nadat Lily Yohannes werd neergehaald, maar er werd een vrije trap net buiten het strafschopgebied gegeven.

Hoekstra mist

Ajax leek in de tweede helft z'n krachten te sparen en wisselde onder andere Yohannes en Chasity Grant. Maar het team van coach Suzanne Bakker werd ook slordig. Tiny Hoekstra miste twee grote kansen, Leuchter schoot de bal recht in de armen van Resink.

Heerenveen had zichzelf beter georganiseerd, waardoor de Amsterdammers meer moeite moesten doen.

Een matige tweede helft werd alsnog spannend afgesloten. Tiny Hoekstra maakte tot haar eigen opluchting de 4-0. Ook Heerenveen kwam tot scoren, uit hun enige kans, dankzij een schot van Iris Teijema.

In de laatste minuut maakte Ajax de stand definitief uit een strafschop van Sherida Spitse: 5-1.