Stedendriehoek / Achterhoek

Zorgen over mogelijk azc Lochem: 'Zitten niet verlegen om tweede Ter Apel'

Bezorgde inwoners spreken in.
© Omroep Gelderland
LOCHEM - De wangen van de bezoekers op de publieke tribune van de gemeente Lochem zijn roodgekleurd en de frustratie is bij de meesten op het voorhoofd te lezen. Bewoners aan de Ampsenseweg in Lochem vielen gisteravond tijdens een raadsbijeenkomst van hun stoel toen burgemeester Sebastiaan van 't Erve in een keer met een concreet voorstel kwam over de mogelijke komst van het azc op de locatie van een jeugdzorginstelling in Lochem.
Met de nieuwe spreidingswet heeft Lochem voor dit jaar de opgave gekregen om 211 asielzoekers op te vangen. Een maand geleden maakte de gemeente Lochem bekend dat er gesproken wordt over de mogelijke komst van een azc in Lochem. De locatie aan de Ampsenseweg, net buiten Lochem, komt als locatie uit de bus.
Of het asielzoekerscentrum er komt, hoeveel mensen er dan moeten komen en wanneer het open zou gaan, zijn vragen die onbeantwoord blijven. Veel vragen en onrust in de buurt zijn het gevolg. Dinsdagavond mogen ze inspreken tijdens een extra raadsvergadering.

Nare ervaringen in het verleden

"Ik wil mijn kinderen zonder zorgen zien opgroeien", zegt melkveehouder Daniël Keppels. "We weten niet hoeveel mensen er nu moeten komen. Het COA heeft het over misschien wel honderden. Dat aantal is onfatsoenlijk. We zitten hier niet verlegen om een tweede Ter Apel". Zijn buren staan er hetzelfde in.
Jan Schekman is ook melkveehouder. Op het beoogde terrein zijn in het verleden Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers (AMA's) opgevangen. Hij is bijna tot tranen geroerd als hij iets over zijn ervaringen verteld: "Ons hele leven staat in één keer op zijn kop", begint hij zijn betoog.
Hij wil niet tot in detail treden over zijn ervaringen met de AMA's, maar zegt wel: "We hebben te maken gehad met diefstal, vernielingen, intimidatie, mishandeling van dieren en ga zo maar verder. Als er een groot azc komt, dan staat de toekomst van ons boerenbedrijf op het spel."

250 asielzoekers

Niet alleen omwonenden willen duidelijkheid, maar ook raadsleden willen meer duidelijkheid. Het is gebruikelijk dat tijdens dit soort bijeenkomsten vragen beantwoord worden door de verantwoordelijk wethouder of in dit geval de burgemeester.
Burgemeester Sebastiaan van 't Erve doet tijdens de vergadering iets opmerkelijks: "Dit is niet gebruikelijk", zegt hij. "Maar we hebben dit onderwerp vandaag uitgebreid in het college van burgemeester en wethouders besproken. Omdat de zorgen groot zijn en iedereen duidelijkheid wil hebben doen we een voorstel. Daarnaast stellen we voor om maximaal 250 asielzoekers op te vangen voor een periode van vijf jaar. De verantwoordelijkheid van zorg en onderwijs moeten dan wel bij het COA liggen en niet bij ons. Onze huisartsen hebben nu al wachtlijsten."

'We worden genaaid'

Tijdens het uitspreken van deze woorden van de burgemeester, 250 asielzoekers, stijgt het ongeloof op de publieke tribune. Eén van bewoners kan het niet laten om toch nog een keer het woord te vragen: "Wij stellen al drie weken de vraag over aantallen en er wordt steeds om de hete brij heen gedraaid en nu komt u met dit?"
De burgemeester reageert: "Ik begrijp dit heel goed, maar wij hebben de bal steeds bij het COA gelegd. Omdat er vanuit de omwonenden en ook vanuit de politieke partijen duidelijkheid wordt gevraagd komen wij nu met deze denkrichting."
Na de vergadering gaan de bewoners in gesprek met de burgemeester. In de zaal wordt het warmer en warmer. "Ik ga hier niets op zeggen", zegt een bewoner als Omroep Gelderland hem om een reactie vraagt. Andere bewoners houden ook hun mond. Eén bewoner zegt: "We worden genaaid, we hopen dat de gemeenteraad wel aan onze kant staat."

Hoe nu verder?

Bureau Beke gaat de komende maanden onderzoek doen. Maar op korte termijn moet er wel duidelijkheid komen. De woorden van de burgemeester zullen de komende weken veel besproken worden in de buurt, maar ook in de wandelgangen van het gemeentehuis. Over drie weken staat het onderwerp op de raadsagenda. Dan is het aan de gemeenteraad van Lochem om te beslissen wat er gaat gebeuren.
Zorgen in Lochem