Nedersaksenlijn op lijst met financiële tegenvallers

De route van de Nedersaksenlijn loopt van Groningen naar Twente
© RTV Drenthe
De Nedersaksenlijn, de spoorweg die van Groningen, via Emmen, naar Enschede moet lopen, staat op een lijst van projecten die kampen met financiële tegenvallers. Die lijst is opgesteld door de ministeries in Den Haag op verzoek van Pieter Omtzigt tijdens de formatiegesprekken de afgelopen weken. De lijst is verschenen na publicatie van het verslag van informateur Ronald Plasterk.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een eigen lijst gemaakt van infraprojecten die de komende jaren 500 miljoen euro of meer gaan kosten dan begroot. De Nedersaksenlijn is op de lijst geplaatst omdat het ministerie voor de aanleg wel verplichtingen is aangegaan, terwijl er nog geen financiële dekking voor is. Voor de lijn zijn daarom "aanvullende middelen" nodig.

Zwart gelakt

Hoe groot het financiële gat is, blijft onduidelijk. Het ministerie heeft dit bedrag in de financiële stukken aan de kabinetsinformateur weggelakt.
De Nedersaksenlijn zou volgens berekeningen tussen de 500 miljoen en 1,25 miljard euro gaan kosten. Om de spoorverbinding te realiseren, moet er onder meer een spoorlijn tussen Emmen en Musselkanaal aangelegd worden en gaat het spoor rondom Almelo op de schop. De roep om de Nedersaksenlijn is er al jaren bij de drie provincies waarin de spoorlijn moet worden aangelegd.
Voor de verkiezingen afgelopen november hebben negen politieke partijen de aanleg van de Nedersaksenlijnlijn opgenomen in hun verkiezingsprogramma. Of de lijn er komt, moet beslist worden door het nieuwe kabinet.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.