Microsoft brengt Xbox-update uit met kalibratietool voor controllers

Microsoft heeft een systeemupdate voor Xbox-consoles uitgebracht. Dankzij de update kunnen gebruikers nu touch controls gebruiken in combinatie met Xbox Remote Play. Het wordt ook mogelijk om thumbsticks van de Xbox-controllers te herkalibreren.

Microsoft schrijft dat de overlay van de touch controls identiek zijn aan die in de Xbox Cloud Gaming-app. Het bedrijf meldt dat de kalibratietool vooral geschikt is om kleine problemen met de thumbsticks te verhelpen en op die manier reparaties te vermijden. De tool kan gebruikers die een controller hebben hersteld ook helpen om het apparaat opnieuw correct te laten functioneren. De kalibratietool kan volgens Microsoft echter niet alle problemen verhelpen. Het bedrijf verwijst hierbij bijvoorbeeld naar stick drift.

De update voegt ook enkele nieuwe filters toe aan de gebruikersinterface. Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om games te selecteren op basis van toegankelijkheidsopties, taal en touch controls. Microsoft voegde ook een nieuwe functie toe waardoor gebruikers hun profiel makkelijker kunnen ontkoppelen van een Xbox-console.

Kalibratietool Xbox-update
Kalibratietool Xbox

Door Jay Stout

Redacteur

14-02-2024 • 20:49

48 Linkedin Whatsapp

Reacties (48)

48
48
11
0
0
34
Wijzig sortering
Als alle merken nu eens overstappen op magnetic hall effect sensors zijn we voor altijd verlost van stick drift door vet of slijtage. De tech is er, dus waarom niet toepassen.
Ze verdienen gewoon lekker veel aan die stickdrift problemen,
Heb het voor mijn PS3 nog nooit gehad. Na 4 maanden had mijn PS4 controller stick enorme stick drift.
En na alle verhalen van collega's die stick drift hadden heb ik het gamen met controller wat opgegeven.

https://www.youtube.com/watch?v=L2uyeBfFYp8
Toch verschillen de ervaringen enorm. Zelf beschouw ik mijzelf als fervent gamer al vanaf de tijd sega master system, alle Playstations, Nintendo’s Xboxxen in bezit gehad. Tot op de dag van vandaag kan ik mij geen controller herinneren die last had van stick drift. Wel ernstig verouderde controllers gehad die dringend aan vervanging toe waren, maar dat was meer vanwege slijtage van de sticks en knoppen.

Ontopic; erg nette app om toe te voegen. Scheelt wellicht vervangen van controllers bij kleine issues die net irritant genoeg kunnen zijn.
Hier hetzelfde, ik speel al vanaf de Atari 2600 op alle mainstream consoles (muv Wii u en Switch) en ik meen dat ik één keer een drift issue heb gehad met een 360 controller.
Same here, nog nooit last gehad van stick drift!
Same here. Op de PS3, PS4, PS5 als XSX nog nooit iets van stickdrift opgemerkt. En daar heb ik echt duizenden uren op gegamed. Bij de PS4 had ik bij de launchcontrollers wel heel snel last loslatende rubbers op de sticks.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 15 februari 2024 10:03]

De enige controllers die ooit drift hebben gehad zijn de controllers die ook door mijn kinderen gebruikt werden. Daar was het altijd vuil of te ruw gebruikt wat het veroorzaakte. Ik ben er van overtuigd dat dit voor mensen die continu controllers moeten vervangen ook zo is, op een uitzondering na.
Da’s logisch, want de meeste Dualshocks 3 hadden hall-sensoren. Die krijgen dan ook hooguit stick drift als er ruimte is ontstaan op het hele joystick-mechaniek.
Ik kan het momenteel niet terugvinden maar ik dacht dat ik een las dat een representative van valve in een interview zei dat ze de keuze hebben gemaakt voor de normale sticks omdat hall sensors (nu nog) een hogere failure rate hadden.
Het niet toepassen is het resultaat van een zeer eenvoudige kosten-baten analyse.
Je zou denken dat ze dan een extra dure versie van de controller kunnen uitbrengen. Een 50-100% hogere prijs voor een controller die in essentie 10-20% duurder is om te maken. Beetje marketing er tegenaan en je marges schieten omhoog.

Uiteraard moet er wel iets zijn om te zorgen dat je wilt upgraden, dus de V2 kan weer komen met snellere sensoren, en de v3 komt voor het eerst met verwisselbare (maar wel proprietaire) switches die ze na een paar jaar ook niet meer gaan maken, want dan moet je wel een v4 hebben...

Kortom kansen zat.
Dit komt door kapitalisme en dat systeem is dus niet altijd efficiënt door allerlei redenen als kosten en baten analyse of omdat men er aan verdiend. Zoals sommige hier al zeggen: MS verdiend er waarschijnlijk aan en kosten besparen in een controller is wat iedereen zou doen.
Nee hoor, niets weerhoudt je ervan om nu zelf controllers zonder stick drift te gaan ontwikkelen. Succes!

Goed systeem hè, dat kapitalisme? Tip voor in de toekomst: niet alles is de schuld van kapitalisme, je salarisstrook en je gebrek aan spelling ook niet.
salarisstrook en je gebrek aan spelling ook niet.
Je maak allerlei aannames 😂🤣 Ik ben student en je kent mij niet.
Controllers verkopen is onderdeel van het verdienmodel, dat kun je dus wel op je buik schrijven.
Daarom zeg ik zoals altijd: "Tijd voor langere garantie periodes." Gewoon bij wet afdwingen. Planned obsolescence is moreel verwerpelijk en zou dan ook bij wet verboden moeten worden.
Mij lukt het tot nu toe altijd om ze binnen de garantie terug te sturen. Gewoon bij Amazon kopen. Gaat zo'n ding stuk dan bieden ze je 2 opties aan: Vervanging of geld terug. Kies je geld terug dan koop je doodleuk een nieuwe en gaat je garantieperiode weer opnieuw lopen.
In het kader van duurzaamheid, één van de primaire redenen waarom ik altijd zeg dat de garantieperiode langer moet, schiet dat natuurlijk totaal niet op. Bovendien, dan moet je zo'n ding dus bewust slopen voordat hij anders kapot zou gaan. Lijkt mij niet de bedoeling. Ik heb weinig met Amazon, maar tenzij ik je verkeerd begrijp is dat in mijn ogen niet oké.
Je garantieperiode is 2 jaar. Ik hoef niet bewust iets te slopen om stickdrift te krijgen op een PS5 controller. Dat komt hier meestal tussen de 10 en 18 maanden en dus is de garantieperiode wat mij betreft lang genoeg. Amazon doet niet zo moeilijk met garantie en dus krijg je direct je geld terug. Inmiddels zijn er zo al 3 controller terug gegaan. Je kunt natuurlijk discussies voeren of het netjes en/of duurzaam is maar je legt op deze manier wel het probleem terug waar het hoort.
Lijkt mij toch niet helemaal de bedoeling. Naar verluidt zijn er gewoon technische oplossingen om dergelijke stick drift te voorkomen. Het lijkt mij beter als die toegepast worden omdat ze hier een wettelijke incentive voor zouden hebben.

Als stickdrift zich op zo'n korte termijn zich altijd voordoet is het per definitie gewoon een ondeugdelijk product.
Uiteraard moet een Microsoft, Sony of Nintendo gewoon met een conform product komen zoals dat juridisch heet. Ik bekijk het hier echter vanuit het perspectief van de consument in de hedendaagse werkelijkheid en dat is dat je als consument kun je dus om de 2 jaar een nieuwe controller kopen.
Met mijn methode (Bij Amazon geld terug bij defect) kun je je garantieperiode dus telkens "resetten". Of dat niet helemaal de bedoeling is vind ik eigenlijk niet zo relevant. Het is in het beginsel namelijk al niet de bedoeling dat je een controller krijgt die je na ongeveer 2 jaar af kunt schrijven. Je corrigeert hiermee hoogstens de situatie zodat je krijgt waar je recht op hebt, namelijk meerdere jaren gebruik kunnen maken van de controller waar je voor betaald hebt.
Begrijp me niet verkeerd, ik begrijp héél goed waarom je zoiets doet. Ik twijfel moreel gezien een beetje aan de motivatie, maar hetzelfde geldt voor de wederpartij.

Ik zou gewoon graag zien dat we als maatschappij afscheid nemen van planned obsolescence als business model. Helaas is het door de huidige wetgeving vanuit de fabrikant/verkoper juist de bedoeling dat je een product direct na de garantieperiode kan afschrijven, het liefst de eerst volgende dag nog. Daar moeten we dus gewoon vanaf. Ondanks dat dat niet om de anderhalf jaar een nieuwe controller betekent, mag ik toch aannemen dat je daar niet op tegen bent?
Daar ben ik zeker niet op tegen maar helaas zie ik het ook niet zo snel gebeuren dat dit wordt opgelost. Dit soort bedrijven hebben dit allemaal goed voor elkaar gelobbyd.
Daarbij zou je je ook af kunnen vragen of de hele “klimaatcrisis” niet gewoon een manier is om middels een maatschappelijk geaccepteerde maar enorme belastingverhoging de leeggeraakte schatkisten te vullen. Als je het namelijk vanuit die optiek bekijkt zijn burgers een gemakkelijk doelwit. Grote bedrijven zijn dat niet want die kunnen gewoon vertrekken en de productie buiten Europa voortzetten waarbij ze ook nog de banen meenemen.
Dat de grote bedrijven daar effectief in hebben weten te lobbyen is evident, maar dat betekent niet dat dit niet aan banden kan worden gelegd.

Ik geloof niet dat de klimaatcrisis een excuus is om de schatkist te vullen. Voor wie dan zou ik vragen? Het groot kapitaal wat oplossingen voor de klimaatcrisis verkoopt zou de enige logische verklaring kunnen zijn, maar dan komt het dus niet ten goede van de schatkist. Die is immers zogenaamde door en voor iedereen, tenzij jij dat anders ziet.

Het hele idee dat burgers een gemakkelijk doelwit zijn en bedrijven niet is denk ik ook zo'n goed belobbyde misvatting. Zo gemakkelijk is het niet om de productie te verplaatsen. Er is ook niets wat de achterblijvers ervan weerhoudt om de productie over te nemen. Dat zijn allemaal beperkingen bedacht door mensen, geen natuurkundige. Bovendien is er genoeg kennis en macht in Europa om vertrekkende bedrijven het ook héél moeilijk en onaantrekkelijk te maken te verkassen. Helaas heeft de gemiddelde burger dat niet door en weet het groot kapitaal dergelijke zinloze praktijken vol te houden.
Heeft eerder te maken met de kwaliteit van de gebruikte onderdelen. Ik heb bijv bij de Nitendo Wii bijv nunchuk controlles die verschrikkelijk oud zijn, maar ben nog geen een tegen gekomen die last hebben van de stick drift.
Dus het kan wel.
Voor xbox heb je GameSir G7 SE heeft deze sensoren, maar is bedraad.
Voor de PC heb je al enorm veel soorten te vinden, van 50 tot 100 euro.

Ironisch, als je kijk naar de gamesir, ook die heeft al behoorlijk wat firmware updates gehad vanwege stickdrift :P

Ja hall effect sensoren zijn er al een tijd, maar in dacht 3 jaar tijd zijn er van de JH16 al 4 versies geweest, steeds beter, steeds mooier, maar nog steeds bijna 10x zo duur als een normale sensor.
Zou bijna een markt voor zijn om Refurbished controllers aan te bieden met hall sticks. Bijvoorbeeld voor de Duslsense Edge, daar zit al een uitneembare stick module in, als die nu third party met hall effect aangeboden kunnen worden zou wel mooi zijn.
Een andere goede optie voor meerdere platformen is een GuliKit controller. Die bieden daarnaast ook nog verschillende losse onderdelen aan voor allerlei controllers.

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 15 februari 2024 16:57]

Als alle merken nu eens overstappen op magnetic hall effect sensors zijn we voor altijd verlost van stick drift door vet of slijtage. De tech is er, dus waarom niet toepassen.
Is dit geen (verlopen) patent van SEGA?
Dreamcast and Saturn 3D analog sticks can't drift because they use a magnet instead of potentiometers to detect range of movement. They also can't get loose because the whole stick is on top of a large diameter spring.
Is er toevallig een officiële Xbox controller tool beschikbaar voor Windows? Vindt er niets over.
Het zou in de Xbox Accessoires app moeten komen te zitten, voor nu lijkt die update nog niet (volledig) te zijn uitgerold en ontbreekt het in de app die Dizzy hier al linkt, maar daar komt het dus wel in te zitten.
Hèhèh! Eindelijk!

Het was altijd een gedonder om sticks te vervangen en te kalibreren bij de Xbox controllers. Op een gegeven moment heb ik maar bedraad 3rd party gekocht om een paar tientjes te besparen.
Handige update en iets waar je ook iets aan hebt als je het mij vraagt.
Ik zou willen dat de Xbox One X controllers een update kregen zodat ze niet elek 5 seconden disconnected aks ze middels Bluetooth verbonden zijn met een Windows 11 pc, al jaren onbruikbaar :(
Wat ik graag zou willen zien is een mogelijkheid om de led verlichting van een Xbox controller uit te zetten. Ik gebruik mijn controller vaak op mijn PC in het donker en im irriteer me mateloos aan dat felle licht van een waardeloze knop die ik serieus nog nooit heb gebruikt.
Serieus nog nooit gebruikt? Ik kan dat serieus niet geloven. :+ Het is onwaarschijnlijk dat je hem nooit hebt gebruikt tenzij je nooit naar je dashboard gaat en nooit je box uit en aan zet.
Het is toch best logisch als hij hem op PC gebruikt zoals hij aangeeft? Dan heb je niet je Xbox dashboard en het aan en uit zetten zal wel via muis/toetsenbord gaan.
Helemaal over die twee letters heen gelezen.

Het stond dus niet voor Politiek Correct... :+
Zoals hieronder nogmaals wordt aangegeven gebruik ik hem inderdaad uitsluitend op PC. Ik heb hem nog nooit aan een Xbox aangesloten. Voor mij is het een overbodige knop. Ik heb er voor de grap weleens op gedrukt natuurlijk, maar dan gebeurt er niets. Ik ben ook nog geen game tegen gekomen waar ik die knop aan een nuttige functie heb kunnen binden. Schijnbaar is dat niet eens mogelijk. Het is dus echt enkel irritant.
Je kunt, in ieder geval in steam, deze knop instellen om naar de big picture over te schakelen of een andere functie. Er is vast ook meer software waar je deze knop kunt instellen voor in je game. Dan voelt hij misschien niet zo nutteloos ;)
Geen fan van steam, maar ik wil dat lampje gewoon uit kunnen zetten. Hoe moeilijk kan het zijn? Zet er gewoon één dag één engineer op. Het hoeft geen fancy oplossing te zijn. Gewoon een vinkje ergens of desnoods een console command, dat is alles wat ik vraag. Ben ook niet de enige.

Maar bedankt voor je suggestie. Sowieso is het een waardeloze knop op een waardeloze plaats, dus héél veel functionaliteit zal ik er sowieso al niet uit kunnen halen.
Ik weet dat je op de Xbox de verlichting van de controller wel kan dimmen. Dit zal dan op PC toch ook wel mogelijk zijn? Helemaal uit kan niet, het is natuurlijk een indicatie dat de controller aan staat.
Ik heb daar in het verleden naar gezocht, maar schijnbaar is het echt niet mogelijk. Ik heb onlangs nog even gekeken, maar stuitte direct weer op scheldende consumenten die vrij recent commentaar achter hebben gelaten, dus ik heb de hoop direct opgegeven.

Overigens, aangezien ik hem dus aan de PC heb hangen, staat die altijd aan, tenzij ik hem los koppel. Er zit geen batterij in, dus er is werkelijk 0 reden voor dat domme lampje. Ik zou hem natuurlijk er uit kunnen slopen of tape overheen kunnen plakken, wat Microsoft schijnbaar ooit gesuggereerd heeft, maar ik zie liever gewoon een softwarematige oplossing.
Ah eindelijk!

Zo gek dat Playstation dit in 20 jaar nooit gedaan heeft, gezien het een bijna gratis oplossing is veel gevallen van stick drift.
Het bedrijf meldt dat de kalibratietool vooral geschikt is om kleine problemen met de thumbsticks te verhelpen en op die manier reparaties te vermijden.
Zelfs een DIY video op Youtube :)
Goed idee… Sony, lezen jullie even mee?
De calibratietool blijkt dus alleen te werken op Xbox Series controllers. Vooralsnog NIET op Xbox One en ook niet op de Xbox Elite Series 2 (toch een controller van 150+ euro).

Overigens is die laatste een soort Frankenstein controller. Wel de usb-c poort en de dpad van de Series en de uitgebreide software, maar de faceplate van de One S Controller.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee