Direct naar artikelinhoud
Klimaatbeleid

In een zoetgevooisde brief veegt ING de vloer aan met de klimaatzaak van Milieudefensie

Topman Steven van Rijswijk en financieel directeur Tanate Phutrakul van ING bij de presentatie van de kwartaalcijfers, eind 2023 in Amsterdam.Beeld Reuters

In een brief reageert ING op de klimaatzaak van Milieudefensie tegen de bank. ING noemt de zaak op een zeer zachtaardige toon onnodig en de eisen onhaalbaar.

ING heeft Milieudefensie op een zoetgevooisde toon een veeg uit de pan gegeven. In een brief die van beleefdheden aan elkaar hangt, zet de bank uiteen waarom de milieuorganisatie een misser zou begaan door de bank voor de rechter te slepen.

Terwijl Milieudefensie online plaatjes rondpompt van een sip kijkende leeuw, het logo van ING, met teksten als ‘ING is de bankier van de klimaatcrisis, zo staat die leeuw lelijk in z’n hempie’, zet de bank in de brief uiteen wat de bank doet op het terrein van klimaatbeleid. Van de tweeduizend grootste klanten bracht ING hun klimaatgegevens in kaart, staat in de brief die topman Steven van Rijswijk ondertekende.

De bank werkt met het ‘op wetenschap gebaseerde’ programma Terra, bedoeld om het klantbeleid in lijn te brengen met de doelen van het Parijse klimaatakkoord, zodat de uitstoot in 2050 ‘netto nul’ is. ING wil de uitstoot van eigen gebouwen en datacentra in 2030 met 70 procent verlagen. De bank belooft in 2040 ‘volledig’ uit olie- en gasactiviteiten te zijn gestapt.

Inspirerende gesprekken

“Het is duidelijk dat we het eens zijn over het belang om klimaatverandering zo snel mogelijk aan te pakken en dat wij en andere banken hierin een rol spelen”, stelt ING. Gesprekken met milieudefensie, die de bank in de brief ‘inspirerend’ noemt, wil de financier naar eigen zeggen graag voortzetten.

Dit ligt niet voor de hand, want Milieudefensie kiest voor de confrontatie met ING in de rechtszaal. Volgens de milieuorganisatie moet de bank alle CO2-uitstoot, ook die ontstaat bij gefinancierde klanten en projecten, in 2030 nagenoeg halveren om aan ‘Parijs’ te voldoen. ING noemt dit om meerdere redenen onzinnig en onhaalbaar. Zo snel belangen in olie en gas afstoten zou onuitvoerbaar zijn, omdat 80 procent van de wereldeconomie draait op gas, olie en kolen. Bestaande fossiele klanten wegsturen vindt ING onverantwoord.

ING stelt wel dat er sinds een paar jaar geen leningen meer gaan naar nieuwe olie- en gasboringen en dat de rest van de fossiele energiebelangen (in 2022 zo’n 15 miljard euro) richting 2040 wordt afgebouwd. Dit zou in lijn zijn met de uitkomst van de VN-klimaattop in Dubai, waar 194 landen het eens werden dat de wereld moet ‘wegbewegen van’ fossiele energie om de doelen in 2050 te halen.

Warmtepompen

Het idee dat het verminderen van broeikasgas als gevolg van financiering altijd goed is voor het klimaat probeert ING onderuit te halen. “Een goed voorbeeld hiervan is de warmtepomp.” Als de bank geld steekt in een bedrijf dat warmtepompen produceert, dan leidt dat bij huizen en bedrijven tot een duurzame gasloze verwarming.

Maar de CO2-voetafdruk van de ING-portefeuille wordt er viezer van, als je de broeikasgassen van de warmtepompfabriek toeschrijft aan de bank – zoals Milieudefensie doet. “De transitie vereist grote investeringen in nieuwe technieken. Als we deze financieren, dan zou onze totale gefinancierde uitstoot […] omhoog kunnen gaan, terwijl het het juiste is om te doen.”

Dat ING de milde, montere brief aan de directie van Milieudefensie richt, zegt weinig over de toon die de juristen van de bank in de rechtszaal zullen aanslaan. Ook Shell, waar Milieudefensie in eerste aanleg een klimaatzaak tegen won, schreef antwoorden vol beleefdheden. Maar tegenover de rechter waren de Shell-juristen fel, door te betogen dat Milieudefensie onzin verkondigt, zich niet met Shell moet bemoeien en dat Shell niet gehouden zou zijn aan het politieke Parijs-akkoord.

Lees ook:

De klimaatzaak tegen ING is andere koek dan die tegen Shell

Milieudefensie start, na de overwinning op Shell, een klimaatzaak tegen de bank ING. Of de aanklacht kansrijk is moet blijken, want inhoudelijk steekt de zaak behoorlijk anders in elkaar.

Milieudefensie klaagt na Shell nu ING aan

De klimaatzaak tegen Shell heeft Milieudefensie gewonnen. Nu sleept de actiegroep ‘de grootste financier van de klimaatcrisis’ voor de rechter.