Video

Eindhoven Airport op slot voor renovatie: 'Kost nu eenmaal veel tijd'

14 februari om 15:04 • Aangepast 29 februari om 02:01
nl
Door het plan van het ministerie van Defensie om de start- en landingsbaan van Vliegbasis Eindhoven te renoveren gaat de hele luchthaven voor vijf maanden dicht. Volgens luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de Technische Universiteit Delft is dat geen onnodig lange periode. "Op Schiphol gaan de banen ook maanden dicht voor onderhoud. Het verschil is dat je in Eindhoven maar één start- en landingsbaan hebt."
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

Het ministerie van Defensie wil de start- en landingsbaan opknappen en geschikt maken voor het landen en opstijgen bij dichte mist. Om dat te kunnen doen moet de versie van het zogenaamde Instrument Landing System vernieuwd worden. Ook komen er onder meer extra vluchtstroken voor vliegtuigen, nieuwe verlichting en is er ruimte voor een andere installatie waardoor vliegtuigen beter kunnen remmen.

"Het is een logische termijn."

Dat blijkt allemaal uit een zogenaamde markconsultatie van het Rijksvastgoedbedrijf in opdracht van Defensie. Bedrijven kunnen zich hierbij aanmelden voor de aanbesteding. Om de werkzaamheden te kunnen doen gaat Eindhoven Airport voor vijf maanden op slot.

Dat lijkt lang, maar voor dit soort onderhoud is het geen ongebruikelijke periode, zegt luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de Technische Universiteit Delft. "Het is een logische termijn. Die tijd heb je nodig. Kijk maar naar wat er op Schiphol gebeurt. Banen gaan daar maanden dicht voor onderhoud. Daar kunnen ze vluchten naar andere banen verplaatsen, maar in Eindhoven heb je er natuurlijk maar één."

Wanneer de baan onder handen genomen wordt heeft Defensie niet bekendgemaakt. Een woordvoerder wil woensdag niets over de plannen zeggen. Binnen enkele weken komt het ministerie met meer informatie in een kamerbrief.

De maanden waarin het werk wordt gedaan staan wel vast: tussen februari en juni. Melkert: "Ze kiezen voor deze periode omdat het weer gunstig is om onderhoud te doen. Het is niet te koud, maar ook niet te warm."

"Ze hebben dit goed voorbereid."

Over het jaar dat het onderhoud start, blijft het dus speculeren. In eerdere plannen werd gesproken over 2025. Dat is al snel, maar volgens Melkert niet onhaalbaar. "Dat de aanbesteding nu loopt, betekent dat Defensie hier al lang mee bezig is. Ze hebben dit dus goed voorbereid."

Zeker is dat reizigers van Eindhoven Airport in de periode moeten vliegen vanaf andere luchthavens en alle bedrijven op het vliegveld moeten meeverhuizen of stil komen te liggen.

In de zomer van 2022 speelde het personeelstekort de Eindhovense luchthaven parten. Er ontstonden enorme rijen in de vertrekhal.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!