Neem niet teveel en te vaak iboprofen

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
donderdag, 11 april 2024 om 20:05
bijgewerkt om vrijdag, 12 april 2024 om 14:10
147766676 m normal none
Ibuprofen helpt heel goed vooral tegen spierpijn. En omdat het zonder recept verkrijgbaar is zou je kunnen denken dat het geen kwaad kan. Een gevaarlijk misverstand. Het slikken van te veel ibuprofen kan leiden tot een reeks gezondheidsrisico's en bijwerkingen. Ibuprofen is een niet-steroïde anti-inflammatoir geneesmiddel (NSAID) dat wordt gebruikt om pijn, koorts en ontsteking te verlichten. Hoewel het effectief is bij het verminderen van symptomen van artritis, spierpijn en menstruatiekrampen, is het belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden om negatieve gezondheidseffecten te voorkomen.
Korte termijn risico's
Bij een overdosis of langdurig gebruik van te hoge doseringen ibuprofen kunnen de volgende symptomen en risico's optreden:
- Maag- en darmklachten: Dit omvat dyspepsie, buikpijn, misselijkheid, braken, een opgeblazen gevoel, flatulentie, obstipatie, bloed in de feces en gastro-intestinale bloedingen.
- Nierfunctiestoornissen: Ernstige intoxicatie kan leiden tot nierfunctiestoornissen, wat potentieel ernstige gevolgen kan hebben.
- Cardiovasculaire problemen: Hoewel niet direct vermeld in de bronnen, is bekend dat langdurig gebruik van NSAID's, zoals ibuprofen, het risico op hart- en vaatziekten kan verhogen.
- Leverbeschadiging: Een overdosis ibuprofen kan ook leiden tot leverschade.
Lange termijn risico's
Bij langdurig gebruik van ibuprofen, vooral in hoge doseringen, kunnen er meer ernstige gezondheidsproblemen ontstaan, zoals:
- Maag-/darmbloedingen: Langdurig gebruik van hogere doseringen verhoogt het risico op maag- of darmbloedingen.
- Verhoogd risico op hart- en vaatziekten: Langdurig gebruik van NSAID's kan het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten verhogen.
- Nierbeschadiging: Chronisch gebruik kan leiden tot nierbeschadiging of nierfalen.
Aanbevolen dosering
Het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden. Voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar is de aanbevolen dosering 200-400 mg elke 4-6 uur, met een maximale dagelijkse dosis van 3200 mg voor volwassenen. Gebruik ibuprofen niet langer dan 3 dagen voor koorts en niet langer dan 5 dagen voor pijn zonder overleg met een arts.
https://www.welingelichtekringen.nl/gezond/waarom-je-echt-moet-uitkijken-met-ibuprofen