Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Britse astrofysicus Stephen Hawking gaat de ruimte in

Stephen Hawking.

De beroemde Britse astrofysicus Stephen Hawking (75) mag als toerist even de ruimte ingaan. Hawking kreeg die kans aangeboden door Richard Branson, baas van de luchtvaartfirma Virgin Galactic.

In 2015 sprak Richard Branson, de baas van het Virgin Imperium, de hoop uit dat hij Hawking in de ruimte zou kunnen krijgen via Virgin Galactic, zijn project waarbij gegadigden enkele minuten met de ruimte en gewichtloosheid kennis kunnen maken. Virgin Galactic is mede door een dodelijk ongeval nog niet operationeel. 

Branson heeft nu de knoop doorgehakt en de wetenschapper een gratis trip aangeboden, zo lieten beiden weten. Anderen moeten daarvoor een slordige 250.000 dollar betalen."Professor Stephen Hawking is een van de mensen ter wereld die ik het meest bewonder", aldus de miljardair.  

De astrofysicus lijdt aan de ongeneeslijke spierziekte ALS, waardoor hij steeds in een rolstoel zit en via een spraakcomputer communiceert. Daarnaast is Hawking naar eigen zeggen nog niet zeker dat hij effectief de ruimte zal ingaan. Hij vreest niet welkom te zijn in de VS nadat hij Amerikaans president Donald Trump een demagoog noemde.

Volgens sciencealert.com zullen wetenschappers van de trip van Hawking gebruik maken om de wisselwerking tussen gewichtloosheid en ALS te bestuderen.