PVV-leider Geert Wilders en informateur Ronald Plasterk
NOS NieuwsAangepast

Wilders weer aan zet in Kamerdebat over kabinetsformatie

De Tweede Kamer debatteert vandaag over het eindrapport van informateur Ronald Plasterk.

De belangrijkste conclusie die daaruit kan worden getrokken is dat een meerderheidskabinet van PVV, VVD, NSC en BBB niet mogelijk is. Met de alternatieven, een minderheidskabinet met gedoogsteun of een extraparlementair kabinet, heeft de politiek niet of nauwelijks ervaring.

Rechtsstatelijke beloften

Andere partijen zullen veel kritiek hebben: wat hebben de vier partijen nou al die weken met elkaar besproken? Wat zijn de rechtsstatelijke beloften van PVV-leider Wilders waard? En wat leidde nou precies tot het chaotische vertrek van Pieter Omtzigt van NSC?

Plasterk geeft in zijn eindrapport de moed niet op; hij ziet nog kansen voor samenwerking tussen de vier partijen. Maar NSC heeft gezegd dat het nu eerst aan de andere drie is. De partij is bereid om later eventueel welwillend mee te denken.

Nu Omtzigt op alle mogelijke manieren heeft gezegd dat hij voorlopig niet meer aan de onderhandelingstafel wil zitten, worden de schijnwerpers gericht op VVD-leider Yesilgöz. Zij wil het liefst door met de inhoud zegt zij, maar hoe is niet duidelijk.

Formeel ligt het initiatief voor de volgende stap nog steeds bij de leider van de grootste partij: Geert Wilders. Hij mag weer een informateur voorstellen, die wordt benoemd als een Kamermeerderheid het daarmee eens is.

Het ziet ernaar uit dat er een meerderheid is - de vier partijen en nog wat anderen - die willen proberen of er toch een vorm van samenwerking mogelijk is tussen PVV, VVD en BBB. Maar garanties zijn er nooit in politiek Den Haag.

Het debat wordt vanaf 10.15 uur live uitgezonden op NPO 1, nos.nl en NPO Politiek en Nieuws. Het is ook via het liveblog te volgen. Op NPO Radio 1 zijn geregeld updates te horen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl