Partij voor de Dieren fel tegen finishlocatie openingsrit Tour de France Femmes
Ter Illustratie - foto: Cor Vos
dinsdag 13 februari 2024 om 17:08

Partij voor de Dieren fel tegen finishlocatie openingsrit Tour de France Femmes

De Partij voor de Dieren Den Haag heeft vragen gesteld bij de finish van de eerste etappe van de komende Tour de France Femmes. De openingsrit van de Franse ronde zal finish in Kijkduin, Den Haag, maar de politieke partij maakt zich zorgen om de natuur in de regio.

Waar wringt nu de schoen: Kijkduin ligt tussen twee Natura 2000-gebieden in. “De toeters en bellen van een grote internationale wielerwedstrijd zullen de rust en leefomgeving verstoren voor dier en natuur. Daar maken we ons zorgen om”, geeft Robin Smit, raadslid van de Partij voor de Dieren in Den Haag, aan in een persbericht. “Den Haag neemt allerlei maatregelen om kwetsbare natuurgebieden te beschermen.”

“Een sportevenement organiseren rondom deze natuurgebieden staat hier haaks op”, aldus Smit. “De meest kwetsbare natuurgebieden van de stad moeten we niet blootstellen aan nog meer verstoring. We moeten ons niet blindstaren op grootschalige evenementen die een bedreiging kunnen zijn voor dier en natuur.”

De Partij voor de Dieren wil daarom van de wethouder weten hoe de gevolgen op de omliggende natuur zijn afgewogen bij de keuze voor Kijkduin als finishplaats van de eerste etappe. Er was recent ook al commentaar op de Posbank als NK-scherprechter. Dit leidde tot een spoedoverleg tussen de betrokken partijen en een verduidelijking van de maatregelen om er het meest duurzame NK ooit van te maken. “Een voorbeeld waar we als stad van moeten leren”, stelt Smit.

Wethouder ‘stomverbaasd’
Hilbert Bredemeijer, wethouder Sport van de gemeente Den Haag, is ‘stomverbaasd’ door het standpunt van de Partij voor de Dieren. “Dat dit sportieve feest waar de hele stad van gaat genieten, wordt gebruikt om zo’n punt te maken. En zal het veel meiden inspireren om zelf op de fiets te stappen en inwoners om te gaan sporten”, laat hij weten aan Omroep West.

Het evenement zal volgens Bredemeijer worden georganiseerd ‘met respect voor de natuur’. “Het is nota bene een fietsevenement. Daarnaast vindt de finish in Kijkduin plaats op de openbare weg en niet in een natuurgebied. Dit is een unieke kans voor Den Haag. Goede verslaggeving en mooie beelden van Den Haag zijn daarvoor ontzettend belangrijk. Daarom zal er gebruik worden gemaakt van helikopters, zoals afgesproken in het vergunningsproces.”

RIDE Magazine
42 Reacties
Sorteer op:
13 februari 2024 17:38
Doodmoe van dat typisch Nederlandse gepolder. Hebben die leden van de Partij voor de Dieren geen zinnige zaken om zich mee bezig te houden?

Antwoord;
Nee, want deze beroeps-azijnzeikers zijn met alles druk bezig, behalve met werken!

Arm Nederland, waar is het ooit definitief fout gegaan......
    13 februari 2024 17:49
    Ik vermoed dat het mis ging op het moment dat men geen respect meer kon opbrengen voor de mening van een ander. Ook al ben je het er niet mee eens: reageer aub eens minder fel en agressief @jonkers .
    13 februari 2024 18:15
    Ben het 100% met je eens, al die beroepswerklozen hebben niets anders te doen dan overal commentaar op leveren.
    13 februari 2024 18:47
    Hoezo zinnige zaken? Het is toch de partij voor de dieren?
    13 februari 2024 21:47
    'beroeps-azijnzeikers', 'beroepswerklozen'…
    Ik ben een PvdD-stemmer, maar heb gewoon een fulltime baan hoor.

    Als wielerliefhebber zie ik graag grote evenementen, ook in Nederland, met liefst mooie beelden van routes door de natuur. Maar ja, dan heb je dus wel partijen/groeperingen zoals PvdD, Greenpeace etc. nodig om te zorgen dat er überhaupt nog wat natuur is om doorheen te fietsen.
    Dat dat dan af en toe als gezeik overkomt, dat is dan maar zo.
    13 februari 2024 22:00
    Nonsens Swikie, al die idealisten weigeren ECHTE keuzes te maken.
    Nederland is geen Frankrijk. Super klein en vol, hartstikke vol 530 inwoners p.km2 en stijgende, de EU 109 en dalende.
    Met wat men wil, circulaire landbouw veeteelt waarbij opbrengst 50, 60% daalt is op termijn minder boerenland niet mogelijk maar dat begrijpen ze nog niet. Diezelfde idealisten willen namelijk geen import meer van soja, maïs etc en vlees uit Zuid Amerika etc want CO2 en NO2 en fijnstof. We hebben ruimte nodig voor meer waterbuffers en opvang, kweek biologisch isolatiemateriaal als olifantengras en Lisdoorn. In verre toekomst komen delen die nu onder NAP liggen onder water te staan omdat zeespiegel al 20000 gestaag stijgt. Meer inklinking en verzilting grond waar niets eetbaars groeit.

    De groene freaks willen meer natuur en ruimte tbv recreatie in eigen land want minder reizen. Dat alleen al bijt elkaar. Nederland heeft geen natuur meer. Zelfs heidenis geen oorspronkelijke natuur maar overal aangelegd door afplaggen en laatste decenia omdat SBB bossen kapt en afgraafd omdat boswachters daar hobby in hebben. Alleen Loonse Drunense zandgronden, Rosmalen en laat plekjes zijn natuurlijke zandgebied en.

    Ook willen die freaks ondanks alles hierboven migratie, asiel niet remmen wat alleen maar nog meer zal worden. Meer bebouwing nodig, scholen, wegen en ook gevangenissen bijvoorbeeld en meer vervuiling met straks 20 miljoen mensen waarbij Nederland in balans kan zijn met 16 miljoen max.

    Kortom de PvdD zijn geloofswaanzinnigen die als het er echt om gaat niets doen. Ze hebben zich eens uitgesproken tegen ritueel slachten maar zwijgen want willen de moslims niet tegen zich in het harnas jagen want we moeten begrip hebben voor al hun idiote wensen. Tbv kosher joods slachten maakt het ze niet uit, typisch.m in België gaan ze onverdoofd slachten nu verbieden.
    Duidelijk het zijn nep democraten en vooral dromers. De realiteit toont een werkelijkheid die hun idealisme compleet onderuit haalt.
    14 februari 2024 11:37
    @kopoverkop:
    Wat klets je nou toch allemaal? Door met termen als 'freaks' te strooien maak je jezelf al niet erg serieus te nemen, en dat blijkt qua inhoudelijk ook gewoon terecht.
    De PvdD streeft al jaren naar een totaalverbod op het onverdoofd slachten. En zo staat je hele betoog vol met onzinnige, ongenuanceerde beweringen.
    Roeptoeteren, daar heeft niemand iets aan.
    14 februari 2024 11:42
    Kopoverkop maakt juist keer op keer duidelijk dat hij inhoudelijk van wanten weet. Dat doen een paar felle bewoordingen niets aan af.

    Marc S. werd door een ander in dit draadje juist voor arrogant uitgemaakt
    14 februari 2024 17:37
    Smulders het feit dat jij zo'n groene jaknikker bent doet niet af aan het feit dat die lui doorgeslagen zijn.
    Dat hoor jij niet graag, jouw probleem. En ja de kwalificatie die ik er aan geef wordt door velen die realistischer erna kijken gedragen.
    14 februari 2024 21:41
    @KopOverKop: Die op niets gebaseerde arrogantie helpt ook al niet om echt veel waarde aan je woorden te hechten.

    Wat jij doet is zo makkelijk. Je zegt "PvdD,,GroenLinks, Groen (Be) zijn fundamentalisten net zoals islamisten.
    Hun wil zal geschieden. Ben je tegen ben je populist, conservatief, rechts of natuurhater."
    Dat kn net zo makkelijk andersom gezegd worden natuurlijk.
    "VVD, PVV, BBB zijn fundamentalisten net zoals islamisten. Hun wil zal geschieden. Ben je tegen dan ben je freak, jaknikker, landverrader, links of communist."

    Zoek het woord 'nuance' eens op anders. En maak geen stellige beweringen als je iets eigenlijks niets van weet. Mensen die mij kennen en dat je mij bestempelt als jaknikker die komen echt niet meer bij.

    Hopelijk heb je van fietsen meer verstand.
    15 februari 2024 02:01
    Smulders jouw reactie bevestigt slechts mijn eerder betoog.
    Verder ken je hetbondersxh je niet mbt arrogantie of gewoon duidelijk confronteren. Over nuance kun je beter niets zeggen daar er feiten worden benoemd die aantonen dat er voor groen vingers maar 1 weg is, hun weg. Nuance, lachen.
    Dat je trachtneea om te draaien met je BBB etc toont dat aan want nergens staat eea wat dat bevestigd , puur jouw conclusie.
    Ik haal zaken aan die kloppen zoals geen kunstmest en pesticiden pesricide wat leidt tot grote daling opbrengst en de andere zaken zijn ook feiten zoals minder import etc. Dat dit jouw onderuithaalt moet je vreemd spartelen. Prima joh,
    17 februari 2024 00:24
    Sorry @KopOverKop, maar van je laatste reactie is echt geen soep te maken.
    En dan heb ik het niet alleen over de vele schrijffouten.
    17 februari 2024 08:06
    Klinkt als een radeloze kabouter zonder kompas op een dwaalpad ja.

    ‘Rechtpuntmuts op avontuur in het Radicaalwoud’ of zo, die onderweg van de honger een verkeerd paddestoeltje nuttigt.
13 februari 2024 17:41
Wanneer leren al die bobo's eens dat het nogal achterlijk is om massa-evenmenten te houden in en rondom beschermde natuurgebieden.

En dan dat typische enge PR-gelul van zo'n wethouder. Brrr. Massa-evenementen als dit kunnen per definitie niet
'Met respect voor de natuur’ georganiseerd worden en zijn altijd schadelijk, of je het nou wil of niet.
    13 februari 2024 17:47
    Als je de PvdD steeds hun zin geeft zal er in dit land weinig te organiseren overblijven.
    Het zijn en blijven beroepsdrammers 1e klasse!
    13 februari 2024 18:08
    Hou op met je onzin over natuurgebieden. We hebben het over twee reepjes duinen waar hele volksmassa’s doorheen fietsen, lopen en scooteren op weg naar het strand. In het weekend is het daar tegenwoordig, weer of geen weer, standaard file-wandelen of -fietsen.

    De dieren die weten te leven met die massa recreanten, laten zich echt niet gek maken door een peloton vrouwelijke profs met een helikopter erboven. Zullen overigens ook vaak genoeg trauma- of politiehelikopters hebben horen vliegen (of reclamevliegtuigjes).
    13 februari 2024 21:48
    Kappen hoor. Nederland is een aangeharkt tuintje. Dat je niet rondjes door de Hoge Veluwe moet fietsen met complete karavaan lijkt me duidelijk, maar we hebben het godbetert over Kijkduin.
    13 februari 2024 22:12
    Men weet niet eens wat natuur is mc Garin.
    De groenen en PvdD dwazen lieten 70 hectare bos kappen in Schoorlse duinen. De bomen zorgen voor "vastere" duinen en nemen veel CO2 op. De smoes: biodiversiteit wat onzin is. Nederland kent geen schrale gebieden, heide, totdat de mens dit maakte. Heide kon vroeger alleen blijven bestaan door er veel schapen op te houden. Anders vervelende het binnen 5 jaar. Ook al 150 jaar geleden voor de auto er was.
    In Brabant kapte de boswachters een 25, 20 jaar terug op los, dezelfde prietpraat. Toen kwam het CO2 probleem en hield SBB bijeenkomsten waar ze zich constant tegenspraken. Nu was het. We kappen niet meer want bomen hebben we nodig ivm CO2 opname.

    Ze verschraalden nog jaren door want de groene hobbyisten die van hun hobby op staatsgeld hun werk maken hebben groene private wensen. Toen minister Zijlstra in 2012 grote bezuinigingen aankondigde ook bij SBB kapten ze er op los ondanks het CO2 verhaal. Want ze wilden niet alleen meer heide wat dannnatura 2000 moet worden problemen oplevert. NEE ze wilden hout verkopen om gat bezuinigen op te vangen ipv snijden waar het kan en moet zoals iedereen dat moest doen. Op die manier ontsprongen ze die dans. Van dichtbij bim betrokken geweest en het is één grote subsidie fabriek voor lieden die een mooie job in de natuur wilden en goed betaald door de burger.

    Ik heb oa naast of in de buurt van Vliegbasis Gilze Rijen gewoond. Het stikt daarvan de roofvogels, herten etc.
13 februari 2024 17:56
Het is een locatie (brede weg omgeven door flats) die op een zomerse dag bestaat uit een lange file van rokende auto's en bussen op weg naar de terrassen, restaurants en patatkramen van Kijkduin. Komt er een evenement waarbij die weg wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer om plaats te maken voor een peloton fietsende vrouwen en dan zou het ineens gaan om een aanslag op de natuur? Volkomen de weg kwijt de PVDD.
13 februari 2024 17:52
Spek op de bek voor al die jolige lui die graag vitten op linkse A12 hippies etc.

Ik ben het er gewoon mee eens, waarom moet je nou zoiets organiseren middenin natuurgebieden? Net zoals dat geijl op de Posbank, gewoon niet doen. Die gebieden zijn voor niets natuurgebieden.

Daarnaast: dit aanhouden gaat sowieso gezeik opleveren. Allemaal negatieve aandacht. Hebben ze niets aan bij de tour. Sportief gezien maakt het geen hol uit om de finish ergens anders te leggen en die duinen in beeld brengen kan ook prima zonder peloton. Ik denk dat ze het aanpassen gaan.
    13 februari 2024 18:21
    Bent U weleens in Kijkduin geweest op een zomerse dag ???? Of op een zomerse dag op de postbank ?????.
    13 februari 2024 18:21
    Iedereen die Kijkduin ook maar een beetje kent weet dat dit een duidelijk geval is van ‘veel gekker moet het niet worden’.

    Wellicht ook goed om te beseffen dat Natura 2000 een (helaas) mislukt project is waarvan de bedoeling was om allerlei lapjes ‘natuur’ via corridors met elkaar te verbinden. Als al die soms minuscule gebiedjes vermeden moeten worden, gaat er niet veel meer mogelijk zijn in dit land.
    13 februari 2024 18:45
    De duinen daar zijn trouwens 'puinduinen', gemaakt van het puin van de vele bombardementen die Den Haag hebben getroffen in WO-II. En op zonnige dagen is het één lange file van Madestein tot Kijkduin.
    Voor iets dat op natuur lijkt, zit je bijna in Terheijde.
    13 februari 2024 19:34
    Ze finishen gewoon op straat, honderden meters van ook maar iets wat op natuur lijkt.
    13 februari 2024 19:47
    Gewoon niet doen klinkt wel heel erg Marion Koopmans. Als je Kijkduin goed zou kennen, zou je je serieus rotlachen hierom. Dit gaat in alle opzichten werkelijk nergens meer over. Er is niets natuurlijks meer aan. Alles is meermaals opgespoten, het ganse jaar door is het er filefietsen, tussen stinkende bierbuiken op dunne bandjes, tieners op e-bikes en oudjes met een goed gelederde huid. Wat een enorme hoop stierepoep.
    13 februari 2024 22:25
    RV raaskalt weer eens. Zouden bij jouw in dat Drenthe alles moeten verbieden.
    Nederland is een postzegel met 5 kee zoveel inwoners p.km2 als de hele EU. Groot deel is stedelijk gebied met daartussen door de mens gevormd groen.
    Doe je in dit land niets als mens en dat is al eeuwen zo, dan bestaat er hier geen heide. Alleen Loonse Drunense duinen en Rosmalen zijn natuurlijke zandverstuivingen. Hier al eeuwen groeit automatisch veel groen, berken, grassen en meer wat heide geen kans geeft en nooit bestond in Nederland tot de mens het maakte.

    Het natura2000 project toen dat werd opgezet is erg ondoordacht opgezet destijds. In de commissies in Nederland en EU zaten geen realisten maar alleen groene vingertjes die zonder nadenken met hun plan heel Nederland op slot hebben gezet.

    Gewoon onzin jouw reactie. Zoals ik al zei. Op en rondom vliegbasis Gilze Rijen stikt het van de vogels, roofvogels, herten etc.
    14 februari 2024 09:18
    Dan is het beste plan natuurlijk om de weg van kwestie dicht te flikkeren voor auto's (rij maar om, stelletje wannabe-shoarma kebabbadgasten!).. Doorpakken die handel, het is een natúúrgebied. Groter maken.
    14 februari 2024 12:46
    Die asfaltklevers zijn me een stel losers https://youtu.be/u1cHupCAvPY?si=RRGHzzFJc3v3fL8a
13 februari 2024 18:09
Geneuzel van de PvdD: De finish in Kijkduin vindt plaats op de openbare weg en niet in een natuurgebied.
    13 februari 2024 21:44
    Misschien eerst het artikel - en hun bezwaren - even wat beter lezen.
    14 februari 2024 07:52
    Marc, je klinkt wat arrogant. Ik woon in deze omgeving en fiets daar dus elke week (zomertijd). Er is hier gewoon geen natuur. Uiteraard zijn hier in de buurt wel duinen. Maar misschien stelt u zich een kilometer brede zandstroken voor, maar bij Kijkduin gaat het om nog geen 100 brede strook. Natuur beschermen is harstikke belangrijk, maar het moet niet overdreven worden want dan polariseert de discussie nog meer.

    Rond Valkenburg is er trouwens veel meer natuur dan bij Kijkduin. Eigenlijk is er overal in Nederland meer natuur dan rond bij Kijkduin.
13 februari 2024 18:15
Volgens mij hoorde ik Raymond Kerckhoffs in een van de laatste podcasts vertellen dat er op de posbank (oké dat ging over het NK, en niet over TdF) in de het tijdsbestek waarop het NK georganiseerd wordt (en de weg dus is afgesloten) op een reguliere dag meer gemotoriseerde voertuigen rijden dan tijdens het NK. Waar zit dan precies de winst voor de natuur? Het afval wordt al ingezameld (en opgeruimd) in daarvoor aangewezen zones, en het publiek dat erop af komt gaat langs de weg, en niet tussen de bomen en planten, staan.
    13 februari 2024 18:37
    Zeuren om het zeuren van deze zeikclub genaamd PvdD. Ze kunnen zo mooi wat aandacht op zich vestigen over de rug van een evenement. Als ik die zeikstem van doe Ouwehand heb gehoord en dat gezicht erbij zie ben ik gemiddeld binnen 10 tellen mijn eetlust kwijt. Nouja een biefstukje gaat er nog net im.
    13 februari 2024 22:17
    PvdD,,GroenLinks, Groen (Be) zijn fundamentalisten net zoals islamisten.
    Hun wil zal geschieden. Ben je tegen ben je populist, conservatief, rechts of natuurhater. Zoals je tov migratie en negatieve invloed andere cultuur en geloof goede terechte opmerkingen kunt hebben ben je dan een racist etc.
    Hetzelfde bij de groenen en PvdD. Geen lederen kleding mee, alles vegetarisch, en zelfs een paard in de draaimolen is verboten.
    Het is radicaal tuig.
13 februari 2024 17:32
Er is toch niemand die dieren verplicht om op een fiets te gaan zitten... ;-)
13 februari 2024 19:17
Ze draaien en draven door. Totaal losgezongen
13 februari 2024 21:34
Niemand die rekening houdt met alle Pokemons daar.
14 februari 2024 00:59
Een wethouder met een flinke partij boter op zijn hoofd. Asfalt meer dan genoeg in nederland, dus ook ruimte genoeg voor wedstrijden. Laat dat kleine beetje groen wat er is gewoon zoveel mogelijk met rust. Simpeler dan dat wordt het echt niet, dat daar nog woorden aan vuil gemaakt moeten worden, dat is pas verbazingwekkend.
13 februari 2024 18:48
Dit leest als een Hollandse thriller. Wethouder. Kijkduin. Gepolder. Patatkramen. Postbank. Aaaaah
13 februari 2024 19:54
Beetje overdrijven zorgt voor verandering. Daarom hebben we nu afval zones in de koers. En staat Kijkduin nog niet onder water.
    14 februari 2024 02:26
    Kijkduin ligt boven NAP. Maar goed, als we gaan doen alsof er in de buurt van Kijkduin allerlei schuwe diertjes leven kan deze onzin er ook nog wel bij.
13 februari 2024 18:39
De PvdD zet zich te kijk in Kijkduin…
Ben niet eens zeker of de meeuwen, die vliegende kustratten ze wel dankbaar zullen zijn…

Reacties zijn gesloten.