Veroorzaker dodelijk ongeluk wil praten met nabestaanden, maar privacywet zit in de weg

Het ongeluk waarbij de bestuurder om het leven kwam
Het ongeluk waarbij de bestuurder om het leven kwam © Regio15
HEENWEG - Een man die een dodelijk ongeluk veroorzaakte wil praten met de nabestaanden van het slachtoffer, maar de privacywetgeving zit hem in de weg. Het overkomt een 50-jarige Rotterdammer die terechtstaat voor het veroorzaken van een aanrijding in Heenweg. Zijn advocaat zei dinsdag voor de Haagse rechtbank dat zijn cliënt graag mediation wil, maar dat dit er nog niet van is gekomen, onder andere omdat de politie geen contactgegevens mag delen.
De verdachte is een vrachtwagenchauffeur die al zo'n dertig jaar in het beroepstransport werkt. Op 22 mei vorig jaar reed hij op het kruispunt van de Maasdijk en de Papedijk in het Westlandse dorpje Heenweg door rood licht. Hij botste op een auto die van rechts door groen kwam. De bestuurder daarvan overleed een week later in het ziekenhuis.
Het Openbaar Ministerie verwijt de man niet alleen het door rood rijden, maar ook dat hij bezig was met zijn telefoon. Volgens de advocaat van de verdachte, Rick van Leusden, belde zijn cliënt handsfree en heeft hij zich vergist in het licht waar hij naar keek. Het groene verkeerslicht van de oprit vanuit Heenweg naar de Maasdijk is ook zichtbaar vanaf de hoofdrijbaan van de dijk, waar op dat moment het licht rood was.

Privacywetgeving

Volgens Van Leusden heeft zijn cliënt vanaf de dag van het ongeluk aangegeven dat hij wil praten met de familie van het slachtoffer, maar de politie mocht vanwege de privacywetgeving dat contact niet leggen. Inmiddels is dat via de officier van justitie wel gebeurd. Dinsdag bleek dat de nabestaanden nu ook open staan voor contact. Eerder was dat nog niet het geval.
'Maar we zijn wel bijna een jaar verder', zegt Van Leusden. 'En via mijn contacten had ik misschien wel eerder wat kunnen regelen.' Het gesprek moet nog steeds worden gepland. De zaak gaat pas verder als dat is geweest.