Bron: Al Mayadeen Engels 13 februari 2024 ~~~

Iran en Rusland leggen de laatste hand aan een uitgebreide strategische partnerschapsovereenkomst die een langdurig partnerschap tussen de twee naties tot stand brengt.

De Russische ambassadeur in Iran, Alexey Dedov, informeerde Sputnik dat het proces van de afronding van een uitgebreide strategische partnerschapsovereenkomst tussen Rusland en Iran op handen is en dat de ondertekening van het document binnenkort wordt verwacht.

“Dit is echt het belangrijkste fundamentele document, dat de Russisch-Iraanse relatie voor de komende jaren, en misschien wel decennia, kan bepalen. We hebben het over een nieuwe interstatelijke overeenkomst, een omvangrijk strategische partnerschap tussen de twee landen,” zei Dedov.

Hij merkte op dat “er momenteel wordt gewerkt aan de definitieve ontwikkeling en afronding van dit document.” De diplomaat merkte op dat het een uitdaging blijft om specifieke data te noemen, maar dat Moskou verwacht dat de overeenkomst “binnen afzienbare tijd” zal worden ondertekend.

Dit past in een context van recordhoge handelsbetrekkingen tussen beide landen.

Rusland 1e in omvang buitenlandse investeringen in Iran

Dedov kondigde aan dat Rusland de eerste plaats heeft veroverd wat betreft het investeringsvolume in Iran in 2023. Hij voegde eraan toe dat dit de werkelijke omvang van de bilaterale betrekkingen tussen de twee landen onderstreept.

“Russische energiebedrijven werken met succes op de Iraanse markt, terwijl Rusland de eerste plaats heeft ingenomen in de buitenlandse investeringen in Iran … Dit illustreert het echte niveau van onze betrekkingen,” zei de Russische diplomaat.

Rusland stond ook in 2022 op de eerste plaats wat betreft buitenlandse investeringen in Iran.

In januari onthulde Hossein Eivazloo, adjunct-directeur buitenlandse investeringen bij het Iraanse nationale ontwikkelingsfonds, plannen voor Russische en Iraanse nationale vermogensfondsen om gezamenlijke investeringscomités op te richten. Deze comités zijn bedoeld om de realisatie van verschillende projecten in sectoren als olie, gas, petrochemie, farmaceutica, hightech en andere te vergemakkelijken.

Op 9 februari vertelde Alexei Dedov, ambassadeur van Rusland in Teheran, aan verslaggevers dat de handelsbetrekkingen tussen Rusland en Iran in 2022 een recordhoogte van 4,6 miljard dollar hebben bereikt, een sterke stijging van 15% ten opzichte van het jaar daarvoor.

“De recordcijfers voor de handel in 2022 zijn grotendeels te danken aan de vruchtbare samenwerking op landbouwgebied tussen Russische en Iraanse bedrijven. Agro-food is goed voor ongeveer 85% van onze handel,” zei Dedov, die opmerkte dat de cijfers voor het jaar 2022 nog niet definitief waren en dat er nog steeds opwaartse herzieningen plaatsvinden.

Op 16 januari werd bekend dat Rusland en Iran de mogelijkheid bespreken om hun samenwerking uit te breiden naar de cryptocurrency sector, aangezien Moskou en Teheran overwegen om een gezamenlijke, door goud gedekte stablecoin te ontwikkelen.

Berichten over deze samenwerking kwamen naar buiten nadat de uitvoerend directeur van de Russische Associatie van de Crypto-industrie en Blockchain, Alexander Brazhnikov, aan Russische media vertelde dat de Iraanse Centrale Bank de gezamenlijke creatie van een cryptocurrency met Rusland overweegt als betaalmiddel voor internationale transacties.

Topfoto: De nieuwe ambassadeur van de Russische Federatie in Iran, Alexey Dedov, heeft een ontmoeting met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian aan het begin van zijn missie op 11 januari 2022. (website Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken)


Gerelateerd (berichten in dit archief):